EPP-elnök: Napirendre vesszük a Fidesz tagságának ügyét

Publikálás dátuma
2019.03.05. 10:34
Joseph Daul és Orbán Viktor
Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Joseph Daul hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ.
Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút a Die Welt című konzervatív német lap kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével. Az MTI összefoglalója szerint Joseph Daul – arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták – elmondta, hogy ezen pártok módszere a félelemkeltés, és „csak a problémákról beszélnek, de megoldásokkal nem szolgálnak”. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, kijelentette:
„megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke”.

A francia konzervatív politikus hozzátette, hogy az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben „minden tagnak tisztelnie és osztania kell a minket egyesítő értékeket”. Azzal kapcsolatban, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, aláhúzta: „nem félek ettől a vitától”. Mint mondta, megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a politikai közgyűlés következő ülésének napirendjére vegyék a Fidesz tagságának ügyét. A magyar kormánynak az Európai Bizottság EPP-s elnöke, „Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát a leghatározottabban elítéltük”. Ez a kampány „megengedhetetlen” – mondta Joseph Daul, hozzátéve, hogy
az EPP „egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ”, és ezt Orbán Viktor átlépte.

Az európai parlamenti választás és az EU-s politika egy sor további kérdésével is foglalkozó interjúban Joseph Daul hangsúlyozta, hogy az EP-választást felvezető politikai küzdelemben „mindenki ellenünk kampányol majd”, és „az lesz a szlogen, hogy az EPP a hibás azért, hogy semmi nem működik Európában”, holott 75 éve béke van a kontinensen és „olyan nagy a jólét és a szabadság, mint soha korábban”. Ezért aztán az EPP-nek nincs is oka szégyenkezésre – mondta Joseph Daul. A többi között arról is szólt, hogy Angela Merkel német kancellár, a szintén az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) előző elnöke azon kevés „nemzeti politikusok egyike, aki valóban tudja, miként működik Európa” és mit kell tenni azért, hogy továbbra is működjék. Hozzátette: aggodalommal tölti el, hogy Angela Merkel vissza akar vonulni a politikából.

Előzmények

Mint megírtuk, az EPP szabályai szerint öt országból legalább hét tagpárt kezdeményezheti egy párt kizárását a szövetségből. Ez a szám már pénteken összejött, de azóta is sorra csatlakoznak a Fidesz eltávolítását kérők táborához: hétfőn jelentette be ezt a a görög Új Demokrácia, majd a bolgár Erős Bulgáriáért (DSB) is. Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját. „Orbán Viktor megnyilatkozásai és poszterkampánya súlyos károkat okozott a néppártnak. Elvárom, hogy a kampányt befejezze és bocsánatot kérjen” – fejtette ki még múlt héten Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is, nem zárva ki a kizárás lehetőségét. Az eljárás megindításáról az EPP elnökségének kell határoznia, ennek során Orbán Viktort is meg kell hallgatniuk. A Fidesz felfüggesztéséről vagy kizárásáról a pártcsalád politikai gyűlése dönt. Ha a Fidesznek ajtót mutatnak az Európai Néppártban, EP-képviselőinek nem kell automatikusan távozniuk a frakcióból. A politikai csoport tagjait nem lehet kollektívan eltávolítani, minden egyes képviselő kizárásáról külön kell dönteni.

Szerző

EP-választás – Saját maga ellenőrzésére hozott létre irodát a közmédia

Publikálás dátuma
2019.03.05. 10:32

Fotó: Népszava
A Közmédia Választási Iroda elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
A közmédia hétfőn létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amely azt ellenőrzi, hogy a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai az európai parlamenti választás és a kampány ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek – közölte az iroda kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a KVI – amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását, a választással összefüggő egyéb médiatartalmak – hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok – vonatkozásában a listát állító jelölő szervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását. A Duna Médiaszolgáltató – a Duna Televízió és a Petőfi Rádió – naponta három alkalommal, a 6-8, 12-14 és 18-20 óra közötti idősávokban, megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét úgy, hogy a listát állító jelölő szervezetek politikai reklámjait egymást követően, blokkosítva teszi közzé a jelölő szervezet által megjelölt napon és idősávban. A politikai reklámok megjelenési sorrendjét az esélyegyenlőség biztosítása érdekében naponta változtatni kell – olvasható a közleményben. A jelölő szervezet egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb egyperces időtartamban kérheti a politikai reklám közzétételét, egy napon azonban akár mindhárom idősávban is. Egy reklámszpot maximális időtartama legfeljebb egy perc lehet – tudatta a KVI. Áder János köztársasági elnök az európai parlamenti választások magyarországi időpontját május 26-ára írta ki.
Szerző

A szokatlanul meleg idő miatt máris itt van a poloskainvázió

Publikálás dátuma
2019.03.05. 09:58

Fotó: Népszava
Idén újabb kártevők is elszaporodhatnak.
A jó idő miatt indul a poloskainvázió, ráadásul újabb kártevők is elszaporodhatnak – hangzott el az RTL Klub híradójában. Merkl Ottó főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója elmondta: az inváziós rovarok ellen nem nagyon tudunk védekezni. Nincsenek természetes ellenségeik, sem olyan irtószer, ami nem okoz kárt a növényekben. A szakértő szerint idén is lesznek például ázsiai márványpoloskák, harlekinkaticák, és egyre több új lepkefaj rághatja le a haszonnövényeket.    Egy gazdálkodó a csatornának arról beszélt: félti a termést, emiatt már most elkezdi a rovarirtást a földjein. Úgy véli, sokkal nehezebb lesz dolgozniuk tavasszal, egészen betakarításig. Ráadásul attól tart, hogy egy nagyobb fagy óriási kárt okoz a földeken.
Szerző