Március 20-án indulhat el a Fidesz kizárásáról szóló eljárás az Európai Néppártban

Publikálás dátuma
2019.03.04. 19:26
Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke fogadja Orbán Viktor kormányfőt az EPP brüsszeli székházában 2017. január 26-án. MTI Fo
Az Európai Néppárt március 20-i politikai gyűlésén tárgyalja a Fidesz kizárását kezdeményező indítványokat.
Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke hétfő este bejelentette, hogy kilenc országból 12 tagpárt kérte hivatalos levélben a téma napirendre tűzését. A politikus az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott.
Az Európai Bizottság egyforma elszántsággal fog válaszolni a hazugságokra és a félrevezető retorikára függetlenül attól, hogy a testület elnökét, alelnökét, tagjait vagy munkatársait érik támadások. Vagyis a Frans Timmermans alelnököt szerepeltető kormányzati plakátkampányra is reagálni fog – derült ki a testület hétfői sajtótájékoztatóján, ahol Margaritisz Szkinasz szóvivő a Népszava kérdésére válaszolt. Orbán Viktor kormányfő egy német lapnak adott hétvégi interjújában bejelentette, hogy a választási poszter következő főszereplője Jean-Cluade Juncker bizottsági elnököt "váltva" Frans Timmermans lesz. A szóvivő nem hagyta válasz nélkül a Brüsszelnek címzett újabb budapesti válaszlevelet, amelyben a Fidesz-kormány cáfolja a brüsszeli állításokat. Szkinasz gyakorlatilag megismételte a múlt héten publikált bizottsági véleményt: eszerint a magyar kormányzati kampány eltorzítja a valóságot és egy sötét összeesküvés képét festi fel. "Az igazság az, hogy nincs semmiféle összeesküvés. A magyarok megérdemlik, hogy megismerjék az igazságot" – hangsúlyozta. Kitért arra a friss budapesti vádra, amely szerint Chrystos Stylianides, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért felelős tagja "üdvözölte" a humanitárius vízumok bevezetését javasló európai parlamenti állásfoglalást. Az igazság ezzel szemben az: a testület nem üdvözölte a határozatot, hanem bejelentette, hogy tanulmányozza azt.

Előzmények - Juncker plakátra kerülése volt az utolsó csepp

A Néppárt (EPP) szabályai szerint legalább öt országból legalább hét tagpárt kezdeményezheti egy párt kizárását a szövetségből. Ez a szám már pénteken összejött, de azóta is sorra csatlakoznak a Fidesz eltávolítását kérők táborához: hétfőn jelentette be ezt a a görög Új Demokrácia, majd a bolgár Erős Bulgáriáért (DSB) is. Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját. "Orbán Viktor megnyilatkozásai és poszterkampánya súlyos károkat okozott a néppártnak. Elvárom, hogy a kampányt befejezze és bocsánatot kérjen" - fejtette ki még múlthéten Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is, nem zárva ki a kizárás lehetőségét.
Az eljárás megindításáról az EPP elnökségének kell határoznia, ennek során Orbán Viktort is meg kell hallgatniuk. A Fidesz felfüggesztéséről vagy kizárásáról a pártcsalád politikai gyűlése dönt. Ha a Fidesznek ajtót mutatnak az Európai Néppártban, EP-képviselőinek nem kell automatikusan távozniuk a frakcióból. A politikai csoport tagjait nem lehet kollektívan eltávolítani, minden egyes képviselő kizárásáról külön kell dönteni.

Frissítve: 2019.03.05. 10:20

A márciusi fizetéssel érkezik a kormánytisztviselők harmadával emelt bére

Publikálás dátuma
2019.03.04. 18:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
A februári fizetésükkel egy összegben megkapják a fel nem használt szabadságuk megváltását is.
A márciusi fizetéssel érkezik a kormánytisztviselők megemelt bére - közölte a Miniszterelnökség hétfőn. Átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban - a minisztériumokban és a háttérintézményeknél - dolgozók fizetése.
A törvény szerinti új besorolása alapján a kormánytisztviselő január elsejétől vált jogosulttá a megemelt illetményre. A munkáltatóknak március 15-ig kell kiállítani az új kinevezési okmányokat, amelyből a tisztviselő értesül az álláshelyének besorolásáról és az új illetményéről. A kormánytisztviselők a februári fizetésükkel egy összegben megkapják a fel nem használt szabadságuk megváltását is. A márciusi illetmény kifizetésével egyidejűleg, áprilisban fizetik ki a január-februári illetménykülönbözetet is.
Átlagosan 30 százalékos béremelés történik, de ez - a munkáltató döntése alapján - egyénenként eltérő lehet. Idén összesen 40 milliárd forintot fordít a kormány a közigazgatási bérek rendezésére.
Frissítve: 2019.03.04. 19:50

Horváth Gábor: "A dühünk nem túl érdekes. A híreink annál inkább"

Publikálás dátuma
2019.03.04. 18:54

A vidék, az oktatás, az egészségügy és a szakszervezetek hangsúlyosan jelennek meg a Népszavában, jelentős mértékben az alapján dolgozik a hazai független sajtó - mondta a Kreatívnak adott interjújában a lap főszerkesztője.
"Aki azt mondja, hogy Hargitai Miklós, Danó Anna, Kósa András, Friss Róbert, de bárkit mondhatnék, egy percig is itt dolgozna, ha nem lehetne tisztességes munkát végezni, az nem tudja, mit beszél" - nyilatkozta Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztője a Kreatívnak. A lap arra is kíváncsi volt, Puch László milyen szerepet játszik a Népszava életében, erről a főszerkesztő azt mondta, "ez egy nagyon távoli, nyugodt kapcsolat": a tulajdonos megígérte, hogy nem szól bele az újságnál folyó munkába, és ehhez tartja is magát. Mint Horváth fogalmazott: "Nagyon rosszul esik, hogy olyanok ítélkeznek, akik nem olvassák a lapot, nem kattintanak az online felületre, a híreinket is máshol, szemlékből olvassák. Fáj, amikor a laptulajdonosra, Puch Lászlóra hivatkozva rúgnak belénk".
"A mostani, sorosos-junckeres kampány láttán azonnal indultam a hirdetési osztályra, de előbb volt ott az e-mail a kiadótól, hogy szó sem lehet róla, mint hogy én felértem egy emeletet"

- mondta el Horváth a kormányzati hirdetések kapcsán. Nem egy esetben mondott nemet egy hirdetésre a lap, nyilatkozta a főszerkesztő, hozzátéve: "az persze kérdés, hogy Orbánéknak mi a szándékuk azzal, hogy ezt a lapot ilyen formában segítik. A rosszindulatú – és alighanem a realista – megközelítés, hogy szükségük van a látszatra. A Népszabadság bezárásával viszont azt a következtetést lehet levonni, hogy senki sincs biztonságban: a mai Magyarországon akkor létezhet egy újság, ha Orbán hagyja, hogy létezzen. Ez igaz a HVG-re, a 24.hu-ra, az Indexre és a többire is, akár van bennük állami-kormányzati hirdetés, akár nincs. A jogbiztonság hiánya, a befektetők közötti politikai differenciálás nem csak a sajtóra nézve káros, hanem más vállalkozásokra is. De a sajtóra borzalmasan". Szerinte akik például 2017-ben megrendelték a nemzeti konzultáció hirdetéseit, "azt a célt is akarták elérni, hogy hiteltelenítsék az olvasók szemében a Népszavát".
"Amit mi például az oktatás, egészségügy vagy a szakszervezetek témájában leteszünk az asztalra, jelentős mértékben az alapján dolgozik a komplett független magyar sajtó"

- fogalmazott még Horváth válaszul a lapot érő kritikákra. "A vidék hangsúlyosabban jelenik meg a Népszavában, mint bárhol máshol. Diplomáciai ügyekben, jelentős kormányzati döntésekben is folyamatosan vannak saját sztorijaink" - mondta. "Azzal áltatjuk magunkat, hogy mindenféle párt szavazói olvasnak bennünket. Mivel nem engedhetjük meg magunknak az elidegenítésüket, az ellenzéki pártok rivalizálásába mi nem nagyon megyünk bele" - tette még hozzá.
A főszerkesztő szerint "az olvasóink általában dühösek, sokan a lapban is ezt a dühöt akarják látni, azt az ígéretet, hogy holnap itt minden megváltozik, forradalom lesz. A mi dolgunk, hogy higgadt, a tényekkel és logikus következtetéssel operáló újságot csináljunk, ne engedjünk a saját indulatainknak és érzelmeinknek. A Népszava 146. évfolyamában járunk, ezalatt volt itt Ferenc Jóska, két világháború, forradalom, terror, Horthy, Szálasi, Rákosi, Kádár és jópár rendszerváltás".
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 19:04