Vádkiterjesztés, ügyegyesítés – Itt vannak a legújabb fejlemények a Quaestor-ügyben

Publikálás dátuma
2019.03.05. 11:37

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Fővárosi Főügyészség kiterjesztette a vádat egy közel 1,3 milliárd forintos sikkasztási cselekményre, a soltvadkerti ügyrészben emellett megtörtént a korábbi ügyészi indítvány szerinti ügyegyesítés – közölte a fővárosi főügyész.
Ibolya Tibor emlékeztetett: a Fővárosi Törvényszékre benyújtott vádirat lényege szerint T. Csaba és társai 2007-től 2015-ig egy olyan bűnszervezetet működtettek, amely a mintegy 47 társaságból álló Quaestor cégcsoport befektetőinek a valóságban nem létező értékpapírokat is értékesített. A vád része egy 9,2 milliárd forintos sikkasztás is. A főügyészség által 2019 januárjában a Kecskeméti Törvényszékre benyújtott vádirat lényege szerint T. Csaba 2004-től kezdve a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet egyes vezetőivel összejátszva oly módon segítette a Takarékszövetkezet vagyonának hűtlen kezelését, hogy a pénzkiáramlást fiktív értékpapírügyletekkel leplezte – ismertette. A két eljárás összefüggései alapján a Fővárosi Főügyészség a napokban vádkiterjesztést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre. Ennek lényege szerint T. Csaba már 2011-ben tartott attól, hogy a Takarékszövetkezettel kötött értékpapírügyletek fiktív voltára fény derül, ezért további bűncselekményre bírta rá társát, aki a fővárosi ügynek eddig is vádlottja volt. T. Csaba felbujtására társa a Quaestor cégcsoport kezelésében levő vagyonból 2011 januárja és 2012 áprilisa között közel 1,3 milliárd forint értékű értékpapírt helyeztetett el az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül, jogtalanul a Takarékszövetkezet értékpapírszámláján, elodázva a soltvadkerti bűncselekmény lelepleződését. A vádkiterjesztés a korábbi vádirat szerinti jogi minősítést nem érinti, az továbbra is bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette. Az eljárás a Fővárosi Törvényszéken folyik. A Fővárosi Főügyészség a Kecskeméti Törvényszékre benyújtott vádiratában indítványozta, hogy a bíróság az eljárást egyesítse egy előtte folyamatban lévő üggyel. A bíróság az indítványnak helyt adott, az egyesített ügy a Kecskeméti Törvényszéken folyik tovább – ismertette Ibolya Tibor. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.05. 13:43

Hol itt a kisebb állam? Gigászi fizetésemelést kaptak a minisztériumi vezetők

Publikálás dátuma
2019.03.05. 11:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az hagyján, hogy a helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok, közigazgatási államtitkárok és kormánybiztosok kimaradtak a közszféra leépítéshullámából, de most még a bérük is jelentősen megnőtt.
Jelentős fizetésemelést kaptak a helyettes államtitkárok, a miniszteri biztosok, a közigazgatási államtitkárok és a kormánybiztosok márciustól - írja a Blikk. A bulvárlap hozzáteszi, mindezt azok után, hogy ezek a posztok "valahogy" kimaradtak a közelmúltbeli - bürokráciacsökkentés címszóval végigvitt - létszámleépítésből is, ami több ezer "mezei" tisztviselő állásába került.

A helyettes államtitkároknak eddig bruttó 748 ezer volt a havi illetményük, amit a jogszabályok szerint 30 százalékkal megemelhetett az illetékes miniszter: ez 972 ezer forintot jelenthetett, amit, úgy tudni, az utóbbi időben a legtöbben meg is kaptak.
Márciustól egy tavaly év végén megszavazott törvénynek köszönhetően minimum bruttó 1,3 millió forint lesz a fizetésük, de akár 1 millió 650 ezer forintot is kaphatnak.

Ebben a sávban mozoghat az illetményük a munkáltatói döntéstől függően, vagyis lehetnek olyanok, akiknek gyakorlatilag megduplázódhat a fizetésük. Ezzel pedig az a furcsa helyzet áll elő, hogy a helyettes államtitkárok többet keresnek, mint a főnökeik, vagyis az államtitkárok, akiknek az ősz folyamán emelték 30 százalékkal, 1 millió 296 ezer forintra a díjazásukat. Éppen ezért, a lapnak nyilatkozó Kiszelly Zoltán politológus szerint is hamarosan a bérfeszültséget megszüntetendő az államtitkároknál is újabb fizetésemelésre kerülhet sor.

Akiknek viszont már nem is kell tovább várniuk a növekedésre, azok
a miniszteri biztosok, akik eddig 748 ezer forintos fizetést kaphattak a munkájukért, ám mostantól már ők is 1 millió 300 ezer forint és 1 millió 650 ezer forint közötti illetményt vehetnek fel,

mivel a díjazásukat a helyettes államtitkárokéhoz kötik. De emelkedik a kormánybiztosok fizetése is, havi 500 és 900 ezer forint közötti mértékben, míg a közigazgatási államtitkároké havi kétszáz- és hatszázezer forint közötti összeggel.

A Blikk számításai szerint éves szinten akkor is legkevesebb 870 millióba kerülnek az adófizetőknek a fenti emelések, ha mind a 184 érintett vezető a lehető legkisebb bért kapná csupán.
Ha azonban bőkezűek lesznek a miniszterek, és a lehetséges maximális illetményt állapítják meg, akkor évi mintegy 2,1 milliárdba fájhat nekünk az egész.

Szerző

Gyermekgyógyításra és állatmenhelyekre adjuk legszívesebben adónk 1 százalékát

Publikálás dátuma
2019.03.05. 10:35

Fotó: OLIVIER MORIN / AFP
Május 20-ig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról. A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.
A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát, amelyről május 20-ig lehet rendelkezni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel. Kiemelték: a NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.

Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező, bevett egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat, amely az idén is a Nemzeti Tehetség Program - jegyezték meg. A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, papíralapon vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a "18EGYSZA" lapon.

Az adóhivatal szerint az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet.
A korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik nyilatkozatát. A nyilatkozatot tartalmazó, kívül aláírt borítékot a munkáltatónak zárt csomagban kell továbbítania az adóhivatalhoz.

Tavalytól a bevett egyház technikai számára szóló rendelkezőnyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.
A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont évente kell megtenni a felajánlást.

Frissítve: 2019.03.05. 10:40