ATV;Rónai Egon;

2019-03-05 17:29:15

Rónai Egon keresi az ország géniuszát

„Hamarosan az ország legokosabb emberei küzdenek meg egymással, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjében.” Amikor Rónai Egon az idézett, csöppet sem szerény mondattal promotálta új műsorát az ATV-n, egy pillanatra átfutott az agyamon, hogy talán visszatér a képernyőre Egri János az Elmebajnoksággal, és újra elhangzik a kérdés: ki repülte át először a La Manche csatornát csak napenergiával működtetett repülőgéppel?

Az ATV műsorvezetője természetesen csatornájának új, nagyszabású vetélkedőjére gondolt, az 1980-as évek legendás műsora óta – amely egykor négymillió embert is képes volt leültetni a sokszor még fekete-fehér képernyők elé − pedig sok víz lefolyt már a Dunán. A vetélkedők show- k lettek, közönséggel, látványossággal, pazar díszletekkel és pörgő kamerákkal, és olyan is akad, hogy nem a legokosabb, inkább a legostobább címéért küzdenek.

Az 500 – Az ország géniusza egy amerikai licensz (500 Questions) alapján készült, a játék történetében sem ott, sem németországi, sem angliai változatában nem fordult még elő, hogy valaki végigmenjen mind az 500 kérdésen, ami a fejvadászcégek pszichológiai tesztjei között is a legkimerítőbbek közé tartozna. Ráadásul az ATV vetélkedőjében nem igaz, vagy hamis állítások között kell választani, hanem klasszikus műveltségi kérdésekre (történelem, politika, földrajz, sport, irodalom, stb.) kell megadni – mindenféle segítség nélkül – a helyes választ öt másodpercen belül. A játékos hibázhat – egy következő jó válasszal javíthat is −, csak egymás után háromszor nem. Ez esetben kiesik, és játékostársa – egy kihívó – állhat a helyébe.

A fiatal agykutató, Balázs vágott neki a magyar műsor történetében először az 500 kérdésnek abban a reményben, hogy végül eljut az 50 millió forintos fődíjig. Ám kihívója, András, a matematika-fizika szakos tanár –az indián nyelvek szerelmese – végül felülkerekedett egy – amúgy ritkán adódó − párbaj során, és végigment az első forduló 30 kérdésén. Tíz villámkérdés előtt maradt abba az adás – hogy a további játékszabályokat megismerjük.

A játékosok kötetlen beszélgetéssel való bemutatása – ami az ilyen műsorok egyik legérdekesebb része – ezúttal sem maradt el. Rónai Egon a kvízműsor vezetőjeként is megállja a helyét, csak néha tűnt erőltetettnek a játékosok sokoldalúságának a méltatása. Látja azt a néző is magától: itt tényleg többet kell tudni egy ötödikesnél.

INFÓ: 

500 – Az ország géniusza

ATV

Minden hétköznap 19 órától