Sztrájkkal indul a szerda az autóiparban

Publikálás dátuma
2019.03.05. 18:45

Fotó: Shutterstock
Két ipari cégnél is sztrájkkal kezdenek holnap reggel a dolgozók. Az oroszlányi Westcastnál a cégvezetés 65 forintos órabér-emelést ajánlott, amelyet a helyi szakszervezet elfogadhatatlannak tart, ezért szerdán 9 és 11 óra között beszüntetik a munkát a dolgozók – tudtuk meg László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől. Hangsúlyozta: ez már nem figyelmeztető sztrájk, ezért, ha a hét második felében sem sikerül megállapodniuk, akkor a jövő héten akár több napos munkabeszüntetés jöhet. Az autóipari beszállítónál mintegy 1500-an dolgoznak, a sztrájkot a munkavállalók 90 százaléka támogatja. Nem született megegyezés kedden a dunaújvárosi Hankook gumigyárban sem az idei évre szóló béremelésről, ezért a cég dolgozói szerda reggel 5 és 7 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak. Erről Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke tájékoztatta lapunkat. Hangsúlyozta: erős a sztrájk támogatottsága a dolgozók körében, jóval többen hajlanak a munkabeszüntetésre, mint ahányan szakszervezeti tagok. A gyárban mintegy 3100-an dolgoznak, több mint 20 százalékuk szakszervezeti tag, de a létszám egyre nő: az utóbbi két hétben több mint 250-en léptek be. A szakszervezet 18 százalékos alapbér-fejlesztést követel, ezen kívül a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára pedig 5 százalékos pótlékot is szeretne elérni. A cégvezetéssel történő tárgyalások azonban nem mondhatók éppen zökkenőmentesnek, a Hankook február végén egyoldalúan fel is függesztette azokat. A VDSZ-hez tartozó helyi szakszervezet erre válaszul múlt héten megalakította a sztrájkbizottságot, és benyújtotta bérkövetelését. Hétfőn és kedden tárgyaltak is erről a helyi menedzsmenttel, ám Székely Tamás szerint a vezetőség csak az időt húzza, és még saját javaslattal sem állt elő. A VDSZ-hez érkező dolgozói jelzések alapján eközben a vezetőség egyre komolyabban fenyegeti a dolgozókat, ezért a szakszervezet már büntetőfeljelentést fontolgat – tette hozzá. Mint arról a Népszava is beszámolt: a szakszervezethez érkező jelzések alapján a cégvezetés azt közölte a dolgozókkal, hogy ha részt vesznek a sztrájkban, akkor nem lakhatnak többet a munkásszállón. Ehhez most már Székely Tamás szerint azt is hozzáteszik: az állásukból is eltávolítják majd a sztrájkolókat. A Hankook hétfőn közleményben cáfolta a szakszervezeti állításokat, amelyeket megalapozatlan hangulatkeltésnek titulált. Azt is írták: a munkavállalói elégedettség érdekében felgyorsították a béremeléssel kapcsolatos egyeztetéseket, annak mértékéről hamarosan döntenek. 
Szerző

Az ország legnagyobb naperőművét adták át Pakson

Publikálás dátuma
2019.03.05. 15:51

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A kisebb város energiaellátását biztosító erőművet az MVM egyik leányvállalata építette, részben uniós forrásból.
 Mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja a 9 milliárdos költséggel készült paksi naperőmű, melynek ünnepélyes avatását kedden tartották. Az ország legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával több mint 51 hektáros területen valósult meg Pakstól délre, az atomerőműtől néhány kilométerre - írja az MTI.
A legmodernebb technológiát felvonultató naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes, akárcsak a szintén MVM Csoport beruházásában megvalósult, tavaly augusztusban átadott felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű. A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjában elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.
 Szabó Péter, Paks polgármestere az erőmű átadásán elmondta, a beruházásnak köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása, ami 10 ezer személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott káros anyag mennyiségnek felel meg. Az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet létesít országszerte EU-s társfinanszírozással. Ezáltal a vállalatcsoport a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. 
Szerző
Témák
MVM Paks naperőmű

Már annyira drága a krumpli, hogy az Auchannál darabáron is lehet venni

Publikálás dátuma
2019.03.05. 15:12

Fotó: Népszava
Az idényáras élelmiszerek ára az elmúlt egy évben több mint 20 százalékkal nőtt, a burgonya esetén pedig ennél is jóval nagyobb a drágulás. A francia áruházlánctól mostantól akár 1 szemet is kérhetünk.
Ha burgonyát akar venni az ember az Auchan mobilalkalmazásán keresztül, akkor kilogramm helyett darabra is beállíthatja a mennyiséget - vette észre a 168Óra egyik olvasója. Egy szem burgonya 90 forintba kerül, a sárga burgonyáért pedig 76 forintot kell fizetni. A portál hozzáteszi, csak az applikációban lehetséges darabonként venni a krumplit, a hipermarketben vagy a francia áruházlánc internetes oldalán rendelve egyelőre nem.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint amíg 2019 második hetében a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, egy évvel ezelőtt még csak 80 forintot kellett fizetni érte.
Egy kiló krumpli ára mostanában többnyire 300-400 forint körül mozog.

És nem is ez az egyetlen, ami jelentősen drágult az utóbbi időben: a KSH februári adatai szerint az idényáras élelmiszerek – a burgonyán kívül például a friss zöldség és gyümölcs – ára átlagosan 20,5 százalékkal nőtt az elmúlt egy év alatt.
.
Szerző
Frissítve: 2019.03.05. 15:24