Előfizetés

Börtönre ítélt bűnözőt indít az EP-választáson a Mi Hazánk Mozgalom

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:51
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy jogerősen elítélt bűnöző szerepel a Jobbikból távozó politikusok által létrehozott Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti listáján.
24.hu cikke szerint a Toroczkai László vezette mozgalom a napokban tette közzé az EP-választáson induló képviselőjelöltjeinek névsorát, az ötödik helyen pedig Gulya Tibor neve szerepel.
A devizahiteles „szakértőként” tevékenykedő férfit tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék hamis tanúzásra való felbujtás és zugírászat bűntette miatt jogerősen 2 év börtönre, valamint pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

(A zugírászat jogosulatlanul és üzletszerűen végzett ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységre utal.)
Gulya Tibor, aki egyébként egykor rendőr volt, korábban számos alkalommal szerepelt a sajtóban – végrehajtásokkal terhelt – tanácsadó cégével, ami bajba került devizahiteleseknek nyújt tanácsadást. A politikusnak állt tanácsadót épp ez keverte bajba, mivel jogi végzettség nélkül tevékenykedett. A férfi termékbemutató jellegű előadásokon szerzett ügyfeleket cégének, ám rengetegen panaszkodtak arra, hogy átverte őket a tanácsadó cég, noha nem ritkán több százezer forintot fizettek a bajba került adósok, hogy kihúzzák őket a bajból. Gulya Tibor 2016-ban egy időre előzetes letartóztatásba került, mert nem ment el az ellene zajló büntetőper tárgyalására. 
A hírportál megkereste Toroczkai Lászlót többek közt arról érdeklődve, tud-e arról, hogy Gulyát elítélték. A szervezet elnöke elmondta, arról tudott, hogy zugírászat miatt elítélték a képviselőjelöltjüket, ám a hamis tanúzásra való felbujtásról nem tudott.
Mint mondta, nagy dilemma volt a párt számára, hogy a férfi felkerüljön-e az EP-listára, de számára olyan kép bontakozott ki Gulyáról, mint „aki a hatalomnak kőkeményen nekimegy, és a hatalom ezért visszavág”. Toroczkai elmondta azt is, sok mindent hallott Gulya Tiborról, ezért kért tőle egy aláírással ellátott nyilatkozatot arról, hogy milyen büntetőügyek folytak ellene. Ahogy fogalmazott, reméli, hogy ebben minden benne van. A pártelnök leszögezte, hogy a zugírászatot nem tartja helyesnek, de ettől szerinte még nem szélhámos Gulya. Hozzátette, sok esetben hivatalos személy elleni erőszak miatt is eljárás indult képviselőjelöltjük ellen, de ezeket sorra megszüntették.
Toroczkai kérte a devizahiteles „szakértőt”, hogy mutasson neki olyan ítéleteket, illetve olyan ügyeket, amelyek esetében tudott segíteni bajba került devizahiteleseknek. Ilyenből egyet küldött el neki. Mindez azért érdekes, mert Gulya a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy több ezer ügyben járt el sikerrel az irodája, és több mint háromezer esetben „ki tudták nullázni” a hiteleket. Azonban a lapnak sem mutatta meg az erről szóló bírósági döntéseket.
Az sem mellékes, hogy Gulya Tibor miként képzelte el az adósok és bankok közti küzdelem kezelését. A Magyar Nemzetnek anno azt mondta,
"aki ide bejön, annak mindig azt mondom, neked egy feladatod van: feltölteni az olajoshordót, a fáklyát a kezembe adni, és én majd tudom, hova kell berúgni és a fáklyát utánadobni. Pusztítani kell! Ezt másképp nem lehet."

Ultimátumot kapott Orbán

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:45

Fotó: Lino Mirgeler /
Három pontban fogalmazta meg Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, mit kell tennie a a magyar miniszterelnöknek ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP a pártcsalád tagja maradhasson.
Az Európai Néppárt (EPP) március 20-ikán tanácskozó politikai gyűlésén Orbán Viktor kormányfő lehetőséget kap rá, hogy válaszoljon a politikáját ért bírálatokra, és kifejtse, hajlandó-e teljesíteni a pártcsalád feltételeit. A magyar miniszterelnök hivatalos meghallgatása ugyanakkor lesz, amikor a testület körülbelül 260 résztvevője megvitatja a Fidesz felfüggesztésére, illetve kizárására vonatkozó indítványokat. Ha megvan rá a politikai akarat, a gyűlés még aznap határozhat a magyar tagpárt sorsáról, mondták lapunknak a néppárti döntéshozatalt közelről ismerő források. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és Spitzenkandidatja, vagyis jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, a német Bild című lapnak kifejtette, mit kell tennie Orbán Viktornak ahhoz, hogy a Fidesz a néppárt tagja maradhasson: be kell fejeznie az EU-ellenes megnyilvánulásokat, bocsánatot kell kérnie a néppárt tagjaitól, mert egy hétvégi lapnyilatkozatában “hasznos idiótáknak” nevezte őket, és biztosítania a CEU budapesti működését. Ezek a feltételek szóba kerülhetnek az Európai Néppárt parlamenti csoportjának szerda délelőtti ülésén, amelyen Gunnar Hökmark svéd EP-képviselő fel kívánja vetni a magyarországi poszterkampányt és következményeit. A frakciónak nincs döntési joga a kizárás vagy felfüggesztés ügyében. A Fidesz eltávolítását kezdeményező vallon kereszténydemokraták egyik vezető politikusa kedden azt nyilatkozta, hogy kilépnek a néppártból, ha a magyarok bent maradnak. Párttársa ennek ellentmondott, leszögezve, hogy Orbán Viktornak kell távoznia. Az EPP-n belüli konfliktus súlyosságáról árulkodik, hogy csak Magyarország és az Egyesült Királyság éktelenedik fekete foltként azon a térképen, amely Manfred Weber európai kampánykörútjának az állomásait ábrázolja. A Népszava birtokába került szórólap szemlélteti, hogy a politikus mely tagállamokat kereste már fel, és hová készül a május végi európai parlamenti választásokig. 
A plakát szerint Weber eddig 12 országban járt, és kilenc másikba készül a hátralévő időben, bár a környezete hangsúlyozza, hogy a programja még változni fog. Úti céljai között például még nem szerepel Finnország, Horvátország, Litvánia, Luxemburg és Svédország sem. A körút hátralévő állomásait sárga színnel jelzi a térkép, csak az EU-ból távozó Egyesült Királyság és Magyarország feketéllik rajta, ami azt jelenti, hogy a néppárti Spitzenkandidat ezt a két országot nem tervezi felkeresni.

Kigyulladt egy idősek otthona Noszvajon, 65 embert kimenekítettek

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tűz ütött ki egy noszvaji idősotthonban kedd éjjel – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A Heves megyei település külterületén lévő háromszáz négyzetméteres épület teljes tetőszerkezete lángra kapott. Az otthonban dolgozók már az egységek kiérkezése előtt megkezdték az ott élők kimentését, amelyet a tűzoltók fejeztek be. A Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő később arról számolt be, hogy a hajnali 2 óra után befutott riasztást követően Egerből, Mezőkövesdről, Füzesabonyból és Pétervásáráról öt járművel több mint húsz tűzoltó érkezett a helyszínre. Ők a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett nyolc vízsugárral, bő két óra alatt fékezték meg a lángokat. Az oltást követő utómunkák még jelenleg is tartanak – tette hozzá. Nagy Csaba jelezte, hogy az időközben pontosított adatok szerint a létesítményből 65 embert kellett kimenekíteni. Égési sérülést és füstmérgezést senki sem szenvedett, öt lakót kisebb felszíni hámsérülésekkel vittek kórházba a mentők. A szóvivő tájékoztatása szerint az eddig ismeretlen okból keletkezett tűz a mintegy 500 négyzetméter alapterületű épületnek csak egy részét érintette, ezek a helyiségek azonban lakhatatlanná váltak. Az utómunkák befejezését követően helyszíni szemlét tartanak és tűzvizsgálati eljárás indul az okok felderítésére.