Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.03.06. 09:02
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Nébih tájékoztatása szerint február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.
Szerdától az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat a hatóságok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, az erdőtüzek 99 százalékát ugyanis emberi mulasztás okozza.
A Nébih közölte, hogy az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált elrendelése.

Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén - különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken - fokozott tűzveszély alakult ki. Így az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma a Nébih tájékoztatása szerint:
február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

Több százmilliós tili-tolival trükköznek Orbánék

Publikálás dátuma
2019.03.06. 09:00
NINCS HIÁNY - Kósa Lajosnak, a korcsolyázószövetség vezetőjének sem kell aggódnia
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Csak látszólag vont el a kormány különféle NER-barát szervezetektől százmilliós, az egyházaktól pedig több tízmilliárdos összegeket. Számos hírportálhoz hasonlóan a közelmúltban lapunk is beszámolt arról a zavarba ejtő kormányhatározatról, amely egyes értelmezések szerint arra utalt, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdi megelégelni a környezetében tapasztalt féktelen pénzszórást. A Kósa Lajos vezette Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől 500 millió forintot, a Garancsi István-féle Magyar Természetjáró Szövetségtől például 450 milliót vett el a kormány az idei költségvetés módosításával. Nem beszélve az egyházakról, amelyek támogatását – különösképpen meghökkentő módon – 23 milliárd forinttal csökkentette a fideszes kabinet. Ennek ellenére semmiféle tiltakozást nem lehetett hallani. A katolikus egyház részéről azt közölték lapunkkal, hogy az intézkedés a püspöki kar folyamatban lévő projektjeit „hosszú távon, jelentősen nem érinti”. A reformátusok nem reagáltak, az evangélikusok ugyancsak nem tűntek izgatottnak. Bár az evangélikus egyháznak előzetesen nem volt tudomása a „költségvetési átcsoportosításról”, amikor érdeklődött, azt a választ kapta, hogy lényegében technikai kérdésről van szó, ami a tervezett projektjeit és beruházásait nem veszélyezteti. Az, hogy valóban csupán „költségvetési átcsoportosítás” történt, abból a válaszból derült ki, amit a korcsolyázószövetség küldött lapunknak. A kommunikációs vezető arról számolt be, hogy a 2019-re kért 500 milliós központi támogatást egy december 23-ai kormányhatározat nyomán már tavaly év végén megkapta a szövetség: az összeg kétszeri „átutalásának elkerülése érdekében a 2019-es támogatást – logikusan – törölni kellett”. Megnéztük a vonatkozó kormányhatározatot, pontosan ez játszódott le a Garancsi-féle természetjárók esetében is. A szervezettől most azt a 450 milliót vette el a kormány, amit tavaly év végén már előre odaadott. Hasonló cipőben járnak az egyházak is. Kérdés, mi az értelme a rejtélyes pénzügyi tili-tolinak. Költségvetési területen jártas forrásunk szerint valószínűleg egyszerű trükközésről van szó. Tavaly a vártnál több pénz maradt az államkasszában, ennek köszönhetően az előrehozott utalások sem veszélyeztették a költségvetési hiány tervezett mértékét. A manőver célja az volt, hogy „tehermentesítsék” az idei költségvetést. Az így felszabadított összegek révén a kormánynak ebben az évben – mikor két választást is rendeznek – nagyobb lesz a mozgástere.

Már egy próbaszerelvény jár a 3-as metró északi szakaszán

Publikálás dátuma
2019.03.06. 08:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Megkezdődött az utasok nélküli próbaüzem.
A Metróért Egyesület kedd este a Facebook-oldalán azt írta: „örömmel tájékoztatjuk a minket követőket, hogy a 3-as vonal északi szakaszán már egy próbaszerelvény mozog” – vette észre a hvg.hu. Vagyis megkezdődött az utasok nélküli próbaüzem a felújítás alatt álló északi szakaszon.
Január elején a BKV azt közölte portállal, hogy a 3-as metró északi, Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszának átadása 2019 első negyedévének végéig, azaz még április előtt várható. A Világgazdaság azonban február 13-án a szakszervezetekre hivatkozva arról számolt be, hogy a munkálatok ehhez képest is késésben vannak, de a BKV ezt cáfolta. Azt írták, a kivitelező biztosította a BKV Zrt.-t a szerződés szerinti határidőre történő befejezésről. Mivel a 3-as metró átadását eredetileg 2018 év végére ígérték, ha sikerrel megtörténik a metrószakasz átadása március végén, az is majdnem 3 hónapos csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, vagyis azt, hogy a hatmegállós szakasz rekonstrukciójára 17 hónap kellett – teszi hozzá a hvg.hu.
Szerző