Előfizetés

Csak százezer forintért hajlandó felfedni a pénzügyeit az Országos Polgárőr Szövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 11:03
Túrós András
Fotó: Népszava
A Túrós András egykori országos rendőrfőkapitány által vezetett szervezet évi több mint 1 milliárd forint támogatást kap a Belügyminisztériumtól, a költségvetés részletei azonban nem nyilvánosak.
Hiába kért adatokat az egyik polgármester a Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) gazdálkodásáról, Dr. Túrós András országos elnök a jogi képviselőjén keresztül megüzente, hogy csak közel 100 ezer forintos díjazás fejében hajlandó kiadni az információkat - számol be róla a 24.hu.

Szabó József, a Hajdú-Bihar megyei Monostorpályi első embere még decemberben kért tájékoztatást a szervezet pénzügyeiről. Szabó szerint a polgárőrség gazdálkodását és a közpénzek felhasználását nemrég a Belügyminisztérium is megvizsgálta,
az ellenőrzés eredményét azonban a Túrós András által irányított szövetség nem tette közzé, sőt, kérésre sem adta ki a tagságnak.

A BM által készített dokumentumról a hírek szerint csupán annyit közöltek, hogy mindenki megnyugodhat, az „ellenőrzés nem állapított meg olyan hibát, amely felvetné a személyi felelősség kérdését”.

A portál megjegyzi, az OPSZ honlapján a 2014-es költségvetés az utolsó, amelyről viszonylag részletes kimutatás érhető el. Akkor 1,16 milliárd forintot költöttek el, amiből 1,05 milliárdot a Belügyminisztériumon keresztül a központi költségvetés biztosított a polgárőröknek.
Túrós András az elnökség idén januárban megtartott fórumán azt mondta, hogy a szervezet továbbra is évi 1,05 milliárd forintos támogatást kap Pintér Sándor tárcájától.

A polgárőrség vezetője emellett beszámolt arról, hogy az elmúlt években csaknem ezer járműhöz is hozzájutott a szövetség, ezeknek a fele újonnan került a polgárőrökhöz, a másik fele pedig a rendőrség használtgépkocsi-adománya volt. A költségvetés részleteit viszont akkor sem ismerhette meg a nyilvánosság. Szabó Józsefet mindez nem hagyta nyugodni, ezért amellett, hogy kérte a belügyminisztériumi vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalát, több, gazdálkodással kapcsolatos kérdést tett fel az elnöknek. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy:
  • 2010 óta milyen módon osztották fel a központi támogatást a polgárőrség megyei szövetségei között?
  • milyen kifizetések történtek a polgárőrség szervezésében megtartott rendezvényekkel kapcsolatban?
  • illetve kérte, Túrósék számoljanak be arról, hogy a vezető tisztségviselők mennyi pénzt vettek fel az utóbbi négy évben gépjárműhasználati költségtérítés jogcímen.
Az „Országos Polgárőr Szövetség Főigazgató” fejlécű válaszlevélben Sárközi Ferenc ügyvéd azt írta, hogy az adatkérés a munkaerő aránytalanul nagy igénybevételével jár, 3 alkalmazott 51 órai munkáját foglalná le,
ezért csak 81 141 forint személyi költség és 15 822 forint munkáltatót terhelő járulék, vagyis összesen mintegy 97 ezer forint megfizetése után teljesítik a kérést.

Szabó József, miután kézhez kapta a szervezeten belül szerinte eddig példátlan díjtételről szóló értesítést, két kérdésre csökkentette az adatigénylését, de már ez sem változtatott a helyzeten. Hamarosan újabb értesítést kapott, amelyben megismételték, hogy csak a majdnem 100 ezer forintos befizetés után várhat információt az Országos Polgárőr Szövetség pénzügyeiről. Az ügy kapcsán a 24.hu is megkereste a szervezetet, egy hét alatt azonban semmilyen reakciót nem kaptak az elnöktől.

A portál felidézi, most 74 éves Túrós András a rendszerváltás idején országos rendőrfőkapitány volt. Horn-kormány idején Pintér Sándorral együtt nyugdíjazták. Túrós másfél éve a Hajdú-Bihar megyei szervezettel folytatott pereskedése során elismerte, hogy
3-4 megyei szervezetnél súlyos pénzügyi jogsértéseket, sikkasztást, okirat-hamisítást, számviteli fegyelemmel összefüggő bűncselekményeket tártak fel,

de ezeket sem hozták nyilvánosságra, mert úgy vélték, az ügyek az országos elnökséget is rossz színben tüntethették volna fel a belügyi vezetők előtt.

Fidesz-párti politikusok kerültek Soros és Juncker helyére a XV. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 10:59

A helyükre Pintér Gábor, a helyi Fidesz vezetője, volt alpolgármester, és a korábban a Fidesz-frakcióban ülő Victorné Kovács Judit került.
A kormány Európa-szerte elhíresült Soros Györgyöt, Brüsszelt és Jean-Claude Junckert felvonultató, úgynevezett EP-választási kampányát hívta segítségül a XV. kerületi baloldal: a kerületben a kormányéval teljesen megegyező dizájnú szórólapokon támadják a helyi fideszes képviselőket – írja a 444.hu. A képen Pintér Gábor, a helyi Fidesz vezetője, volt alpolgármester, és Victorné Kovács Judit látható, aki korábban a Fidesz-frakcióban ült, azóta független lett, de ha össze kell zárni, a helyi Fidesszel szavaz. A szórólapon olvasható szöveg pedig úgy szól:
„Önnek is joga van tudni, hogy a Fidesz és a függetlennek látszó fideszes XV. kerületi képviselők cserben hagyták a kerületet”.

A hátoldalon a helyi Fidesz és a párt volt képviselőinek névsora szerepel. A cserbenhagyás arra vonatkozik, hogy legutóbb a Fidesz megakadályozta a kerületi költségvetés elfogadását, amely a többi között a helyi közalkalmazotti bérek emelését is tartalmazta. A szórólapokat nem postán küldik, hanem a postaládákba dobálják be kerületszerte. A kampányt a helyi MSZP, DK, RÁTE és a liberálisok (MLP) finanszírozzák. 

A kerületi lapból is kidobták a kormánypropagandát

Az utolsó pillanatban változtatták meg a Rákospalotán, Újpalotán és Pestújhelyen megjelenő Életképek című 30 ezer példányban készülő újság laptervét. A XV. kerület vezetése kedden úgy döntött, hogy a továbbiakban nem jelenhet meg a lapban a kormány Brüsszel-ellenes hirdetése - írja a 24.hu. A kéthetente megjelenő önkormányzati újság legfrissebb számában két helyen is szerepelt volna a Soros György és Jean-Claude Juncker fényképével ellátott plakátkép, amely a napokban nagyon komoly hullámokat vetett az Európai Unióban is. A kerület ellenzéki vezetése úgy döntött, hogy a kieső hirdetések miatt kárpótolja a lapot, és az önkormányzat büdzséjéből pótolja a 3 millió forintos díjat. Az önkormányzati tulajdonú XV Média Kft. évente 160-170 millióból gazdálkodik. A hirdetést egyébként az a Village Media Kft. közvetítette a laphoz, amely a kormány kedvenc plakátcége, a Soros-kampányok előállítója, a New Land Media Kft. szatelit cégeként jött létre. A Village Mediát kifejezetten arra a célra alapították, hogy a falusi, városi, kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő „lokális médiumokkal” lépjen kapcsolatba, és ott helyezze el az óriásplakátokkal azonos tartalmú hirdetéseket.  

„Ordítozik, rúg, csíp, karmol” – Tarlós szerint Puzsér értelmetlen dolgokat művel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 10:23
Puzsér Róbert
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A főpolgármester úgy véli, Puzsér Róbert hirtelen valamilyen halandzsa magyarázattal vissza fog lépni.
Puzsér Róbertről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Tarlós István. A főpolgármester úgy vélte, független kihívója értelmetlen dolgokat művel, és azt mondta:
„Puzsér Róbertet nem szeretném a hibátlanság mértéke szerint pontozni, csak látom, mit csinál. Ordítozik, rúg, csíp, karmol minden irányba, de ha eljön az ideje, lesz megoldása a helyzetre”

Szerinte Puzsér hirtelen valamilyen halandzsa magyarázattal vissza fog lépni, vagy saját kikötéseit feladva mégis elfogadja Karácsony Gergely feltételeit, és megvereti magát egy újabb előválasztáson.
„Egy biztos, hogy októberben nem lesz ott a rajtvonalon”

– jelentette ki.

Éjszakai repülési tilalom

Tarlós arról is beszélt, hogy megkezdődött a főváros, a Budapest Airport és a HungaroControl vezetői közötti tárgyalási folyamat a Ferihegyi repülőtér zajcsökkentése érdekében.  
„A HungaroControl támogatja az éjszakai repülési tilalmat, és a fővárossal együtt kezdeményeznek jogszabályi változtatást”

– mondta a főpolgármester.

Hozzátette, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé is bevitték a kérdést, és itt is döntés várható a zajcsökkentéssel kapcsolatban. A főpolgármester hosszú távú javaslatként fogalmazta meg, hogy a teherszállító, illetve a katonai gépek egy távolabbi repülőteret használjanak, a személyszállítás azonban nem szűnhet meg. Tarlós István rövid távú javaslata, hogy a mélyalvás időszaka alatt, éjfél és reggel 5 óra között mindenféle repülés tiltott legyen a Ferihegyi repülőtéren. 
„A Budapest Air­port pozitívan áll a kéréshez, ami szerintem teljesíthető belátható időn belül”

– jelentette ki.

Szavai szerint a másik rövid távú cél az, hogy a zajfelmérések kapcsán senki se ellenőrizze saját magát.

Parkolás

Tarlós a fővárosi parkolási helyzetről is beszélt, kiemelve, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel a parkolási problémákról beszéltek, nem a kerületek elszámolásáról, pénzeiről és a szerződésekről esett szó. „Azért ítélte meg ezt ő és jómagam is politikai problémaként, mert a kerületek – a vezetés politikai színezetétől függetlenül – foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, hogy a parkolási ügyeket maguk intézhessék” – szögezte le Tarlós István. A főpolgármester hangsúlyozta: sem a kormány, sem a főváros nem szed parkolási díjat, és sem a miniszterelnök, sem ő nem ellenőriz parkolóórákat, kerületi szerződéseket. Szerinte Zuglóban is ez történt: Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte a fizető parkolási övezet kialakítását és a díjak megállapítását, ennek ellenére később „képes volt ráfogni a fővárosra”.