Előfizetés

Drágábban viszik a bicikliket és a kocsikat a balatoni kompokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 11:10

Fotó: Vajda József / Népszava
Még az összecsukott, kézben vitt kerékpár szállításáért is fizetni kell.
A Balatoni Hajózási Zrt. 2019-ben a tavalyival azonos személydíjakat kér az utasoktól, ám emelték az árakat a kompokon szállított járműveknél – írja a balatontipp.hu. A portál szerint a kerékpár, kerékpár-motorkerékpár utánfutó és kézi kocsi szállítása 300 forintról 400 forintra – tehát 33 százalékkal – emelkedik. A segédmotoros kerékpár, motorkerékpár és quad díja 25 százalékkal emelkedett, 800-ról 1000 forintra nőtt, és kiegészült a lista a segway-el. A díjszabásban nevesítve lett az összecsukott, kézben vitt kerékpár is, amiért mostantól akkor is fizetni kell, ha egyébként beleférne a kézipoggyászoknál maximális méretként megadott maximum 70 centiméteres átmérőbe. A roller még nem szerepel a listán, de a 70 centiméter arra is vonatkozik. A személygépkocsit (és tehergépkocsit 2 t össztömegig) 12 százalékkal drágábban szállítják át, a díja 1700 forintról 1900-ra emelkedett. Autóbuszt 15 férőhelyig, illetve lakókocsit, lakóautót 13 százalékkal több pénzért, 2300 helyett 2600 forintért szállítanak. A bicikliket megközelítő mértékben, 30 százalékkal drágult a mezőgazdasági vontatók szállítási díja a balatoni kompokon, a korábbi 2000 forintról 2600-ra emelkedett a viteldíjuk. A sétahajó jegyek árai nem változtak: egy egyórás normál sétahajózás idén is 1800 forintba, egy kétórás 2900 forintba kerül. Az egyórásnál kivételt jelentenek a siófoki egyedi járatok, ahol 1300 forintot kell fizetni a hajózásért. Nem változik a gyorshajók (vízitaxik) díja sem, Füred és Tihany között 2000 forintot, Siófok és Füred között 2800 forintot, a Siófok–Füred–Tihany útvonalon 3400 forintot kell fizetni. A balatoni menetrendi hajózás hagyományosan a húsvéti hétvégén, az idén április 20-án indul. Amikor a húsvét késői dátumra esik – ahogy az idén is –, a sétahajózást már előbb el szokták indítani. 

Csak százezer forintért hajlandó felfedni a pénzügyeit az Országos Polgárőr Szövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 11:03
Túrós András
Fotó: Népszava
A Túrós András egykori országos rendőrfőkapitány által vezetett szervezet évi több mint 1 milliárd forint támogatást kap a Belügyminisztériumtól, a költségvetés részletei azonban nem nyilvánosak.
Hiába kért adatokat az egyik polgármester a Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) gazdálkodásáról, Dr. Túrós András országos elnök a jogi képviselőjén keresztül megüzente, hogy csak közel 100 ezer forintos díjazás fejében hajlandó kiadni az információkat - számol be róla a 24.hu.

Szabó József, a Hajdú-Bihar megyei Monostorpályi első embere még decemberben kért tájékoztatást a szervezet pénzügyeiről. Szabó szerint a polgárőrség gazdálkodását és a közpénzek felhasználását nemrég a Belügyminisztérium is megvizsgálta,
az ellenőrzés eredményét azonban a Túrós András által irányított szövetség nem tette közzé, sőt, kérésre sem adta ki a tagságnak.

A BM által készített dokumentumról a hírek szerint csupán annyit közöltek, hogy mindenki megnyugodhat, az „ellenőrzés nem állapított meg olyan hibát, amely felvetné a személyi felelősség kérdését”.

A portál megjegyzi, az OPSZ honlapján a 2014-es költségvetés az utolsó, amelyről viszonylag részletes kimutatás érhető el. Akkor 1,16 milliárd forintot költöttek el, amiből 1,05 milliárdot a Belügyminisztériumon keresztül a központi költségvetés biztosított a polgárőröknek.
Túrós András az elnökség idén januárban megtartott fórumán azt mondta, hogy a szervezet továbbra is évi 1,05 milliárd forintos támogatást kap Pintér Sándor tárcájától.

A polgárőrség vezetője emellett beszámolt arról, hogy az elmúlt években csaknem ezer járműhöz is hozzájutott a szövetség, ezeknek a fele újonnan került a polgárőrökhöz, a másik fele pedig a rendőrség használtgépkocsi-adománya volt. A költségvetés részleteit viszont akkor sem ismerhette meg a nyilvánosság. Szabó Józsefet mindez nem hagyta nyugodni, ezért amellett, hogy kérte a belügyminisztériumi vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalát, több, gazdálkodással kapcsolatos kérdést tett fel az elnöknek. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy:
  • 2010 óta milyen módon osztották fel a központi támogatást a polgárőrség megyei szövetségei között?
  • milyen kifizetések történtek a polgárőrség szervezésében megtartott rendezvényekkel kapcsolatban?
  • illetve kérte, Túrósék számoljanak be arról, hogy a vezető tisztségviselők mennyi pénzt vettek fel az utóbbi négy évben gépjárműhasználati költségtérítés jogcímen.
Az „Országos Polgárőr Szövetség Főigazgató” fejlécű válaszlevélben Sárközi Ferenc ügyvéd azt írta, hogy az adatkérés a munkaerő aránytalanul nagy igénybevételével jár, 3 alkalmazott 51 órai munkáját foglalná le,
ezért csak 81 141 forint személyi költség és 15 822 forint munkáltatót terhelő járulék, vagyis összesen mintegy 97 ezer forint megfizetése után teljesítik a kérést.

Szabó József, miután kézhez kapta a szervezeten belül szerinte eddig példátlan díjtételről szóló értesítést, két kérdésre csökkentette az adatigénylését, de már ez sem változtatott a helyzeten. Hamarosan újabb értesítést kapott, amelyben megismételték, hogy csak a majdnem 100 ezer forintos befizetés után várhat információt az Országos Polgárőr Szövetség pénzügyeiről. Az ügy kapcsán a 24.hu is megkereste a szervezetet, egy hét alatt azonban semmilyen reakciót nem kaptak az elnöktől.

A portál felidézi, most 74 éves Túrós András a rendszerváltás idején országos rendőrfőkapitány volt. Horn-kormány idején Pintér Sándorral együtt nyugdíjazták. Túrós másfél éve a Hajdú-Bihar megyei szervezettel folytatott pereskedése során elismerte, hogy
3-4 megyei szervezetnél súlyos pénzügyi jogsértéseket, sikkasztást, okirat-hamisítást, számviteli fegyelemmel összefüggő bűncselekményeket tártak fel,

de ezeket sem hozták nyilvánosságra, mert úgy vélték, az ügyek az országos elnökséget is rossz színben tüntethették volna fel a belügyi vezetők előtt.

Fidesz-párti politikusok kerültek Soros és Juncker helyére a XV. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 10:59

A helyükre Pintér Gábor, a helyi Fidesz vezetője, volt alpolgármester, és a korábban a Fidesz-frakcióban ülő Victorné Kovács Judit került.
A kormány Európa-szerte elhíresült Soros Györgyöt, Brüsszelt és Jean-Claude Junckert felvonultató, úgynevezett EP-választási kampányát hívta segítségül a XV. kerületi baloldal: a kerületben a kormányéval teljesen megegyező dizájnú szórólapokon támadják a helyi fideszes képviselőket – írja a 444.hu. A képen Pintér Gábor, a helyi Fidesz vezetője, volt alpolgármester, és Victorné Kovács Judit látható, aki korábban a Fidesz-frakcióban ült, azóta független lett, de ha össze kell zárni, a helyi Fidesszel szavaz. A szórólapon olvasható szöveg pedig úgy szól:
„Önnek is joga van tudni, hogy a Fidesz és a függetlennek látszó fideszes XV. kerületi képviselők cserben hagyták a kerületet”.

A hátoldalon a helyi Fidesz és a párt volt képviselőinek névsora szerepel. A cserbenhagyás arra vonatkozik, hogy legutóbb a Fidesz megakadályozta a kerületi költségvetés elfogadását, amely a többi között a helyi közalkalmazotti bérek emelését is tartalmazta. A szórólapokat nem postán küldik, hanem a postaládákba dobálják be kerületszerte. A kampányt a helyi MSZP, DK, RÁTE és a liberálisok (MLP) finanszírozzák. 

A kerületi lapból is kidobták a kormánypropagandát

Az utolsó pillanatban változtatták meg a Rákospalotán, Újpalotán és Pestújhelyen megjelenő Életképek című 30 ezer példányban készülő újság laptervét. A XV. kerület vezetése kedden úgy döntött, hogy a továbbiakban nem jelenhet meg a lapban a kormány Brüsszel-ellenes hirdetése - írja a 24.hu. A kéthetente megjelenő önkormányzati újság legfrissebb számában két helyen is szerepelt volna a Soros György és Jean-Claude Juncker fényképével ellátott plakátkép, amely a napokban nagyon komoly hullámokat vetett az Európai Unióban is. A kerület ellenzéki vezetése úgy döntött, hogy a kieső hirdetések miatt kárpótolja a lapot, és az önkormányzat büdzséjéből pótolja a 3 millió forintos díjat. Az önkormányzati tulajdonú XV Média Kft. évente 160-170 millióból gazdálkodik. A hirdetést egyébként az a Village Media Kft. közvetítette a laphoz, amely a kormány kedvenc plakátcége, a Soros-kampányok előállítója, a New Land Media Kft. szatelit cégeként jött létre. A Village Mediát kifejezetten arra a célra alapították, hogy a falusi, városi, kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő „lokális médiumokkal” lépjen kapcsolatba, és ott helyezze el az óriásplakátokkal azonos tartalmú hirdetéseket.