Előfizetés

Manfred Weber: a Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 11:59

Fotó: Lukas Barth-TUTTAS / MTI/EPA
A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget, pedig a következő napok az utolsó esélyt jelentik számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni, amelyre a kompromisszumok keresése a jellemző - mondta a néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a PAP lengyel hírügynökség szerdán közzétett cikkében.
Manfred Weber abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az EPP vezetése csütörtökön és pénteken Varsóban tartja egyik kihelyezett ülését, az EP-választásokat megelőző kampány keretében. Weber az EPP számára megterhelőnek nevezte a Fidesz által "az utóbbi időben tett lépéseket", többek között abszurdnak minősítve a CEU helyzetét. Jelezte: március 20-áig a frakció törekedni fog a problémák megoldására. 
"Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik" - húzta alá. "Nekik kell jelezniük, hogy maradni szándékoznak az EPP-ben" - fűzte hozzá.

Felidézte: az EPP alapítói "mindig az együttműködés és a kompromisszum mellett álltak ki". Ehhez viszont kétoldalú készség szükséges - jegyezte meg. "Meg kell mondanom, hogy most sem a Fidesz, sem Orbán Viktor részéről nem látok kompromisszumkészséget" - fogalmazott Weber. 
Szerinte a következő napok utolsó esélyt jelentenek a Fidesznek, hogy "megmutassa arra való hajlandóságát, hogy azon család része legyen, amelyben kompromisszumokat kötnek". "Március 20-áig az összes megoldás az asztalon van" - tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az EP-választások után feltehetőleg a mainál kevesebb mandátummal rendelkező EPP nyit-e új pártok, például a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felé, Manfred Weber leszögezte: a frakció lengyelországi partnere az ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt. Örömét fejezte ki, hogy öt lengyel ellenzéki párt - köztük a PO - Európai Koalíció (EK) nevű szövetségként indul az EP-választáson. "Ez világos döntés elé állít (mindenkit), hogy az ország hosszú távon a "polexit" (az EU-ból való lengyel kilépés) irányában haladjon vagy sem" - jelentette ki. Úgy látja: az ellenzéki szövetség az Európa-párti Lengyelország mellett áll ki. Arra a kérdésre reagálva, hogy Lengyelország a kilépés felé tart-e, Weber nyugtalanítónak nevezte "a Brüsszel-ellenes, az EU-n belüli együttműködés ellen irányuló légkört". Úgy látta: erősíteni kell az uniós intézményeket, védeni kell az elért eredményeket. "Ezt megteszi a mi partnerünk, a PO" - jegyezte meg manfred Weber. 

Szabadon engedték a Nissan vezérét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 11:22

Fotó: Miho Ikeya / AFP
Szerdától szabadlábon védekezik a gazdasági visszaélések miatt novemberben letartóztatott egykori Nissan-vezér. Carlos Ghosn hatalmas összegért, 2 és fél milliárd forintnak megfelelő jenért hagyhatta el a tokiói börtönt.
Szabadulásában nagy szerepe van a japán sztárügyvédnek, Hironaka Junicsironak, aki szerint a japán fogvatartási szisztéma a túszejtéshez hasonló. Ezt úgy kell érteni magyarázta korábban, hogy a letartóztatott addig rács mögött marad, amíg nem azt vallja, amit az ügyész elvár tőle. Ezt a rendszert világszerte számos kritika éri - teszi hozzá. Minderről az Euronews számolt be. Ghosnt azzal gyanúsítják, hogy a valódi jövedelménél jóval alacsonyabb összeget vallott be a hatóságoknak, és megszegte a japán pénzügyi szabályozási törvényeket. Tavaly decemberben vádat is emeltek ellene 5 milliárd jen, azaz nagyjából 12 milliárd forint elsikkasztása miatt.

Nem tárgyalt az Európai Néppárt frakciója a Fidesz kizárásáról

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 11:15

Fotó: EPP
Nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt (EPP) szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén - közölték bennfentes források az MTI-vel.
A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Manfred Weber, az EPP lista- és frakcióvezetője nem tudott részt venni az ülésen, és azt kérte, hogy az ügyről az ő jelenlétében tárgyaljanak. Erre az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésszakán, a konzervatív pártcsalád frakciójának következő ülésén lesz alkalom.