Béremelést jelentett be a Hankook

Publikálás dátuma
2019.03.06. 12:15
Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A vállalat átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre.
A Hankook Tire Magyarország Kft. szerdán bejelentette, hogy 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre. A béremelés visszamenőleges hatályú, 2019. január 1-jétől lép életbe, az emelés összegét március 7-én kifizetik a dolgozóknak – derül ki a Hankook közleményéből. „A juttatási csomagnak továbbra is része a jelenléti bónusz, a teljesítményhez kötött bónusz, az ingyenes buszjáratok, valamint a szintén ingyenes, igényes munkásszállás elérhetősége is” – teszik hozzá. Azt írják, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. elkötelezett a munkavállalói elégedettség folyamatos fejlesztése mellett, emiatt különösen fontosnak tartotta, hogy a 2019-es béremelést az eddigi gyakorlatától eltérően korábban hajtsa végre. „Mivel a rácalmási gyáregység egy több ezer főt foglalkoztató nemzetközi cégcsoport része, egy ilyen döntés minden esetben hosszú folyamat eredménye. A béremelés kidolgozásánál a vállalat figyelembe vette a munkavállalók véleményét, a piaci helyzetet, valamint az Üzemi Tanács javaslatait” – olvasható a közleményben.

Figyelmeztető sztrájk

A vállalat dunaújvárosi gyárában ma hajnalban, 5 és 7 óra között tartottak figyelmeztető sztrájkot. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közölte: több mint ezer ember nem dolgozott, elsötétültek a képernyők, nem folyt érdemi termelés. A szakszervezet 18 százalékos alapbér-fejlesztést követelt, ezen kívül a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára pedig 5 százalékos pótlékot is szeretett volna elérni. 
Szerző

Alig akad EU-s ország, ahol többen végeznek nehéz fizikai munkát, mint nálunk

Publikálás dátuma
2019.03.06. 09:34

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Idehaza a könnyebb fizikai munkát végzők valamivel többen vannak, mint az ülőmunkát végzők, ami éppen ellentétes az Európai Unió átlagával.
Az Európai Unió dolgozóinak 38,6 százaléka ülőmunkát végez, Magyarországon pedig pontosan a dolgozók harmada üli végig a munkaidejét – számolt az Eurostat adatairól a hvg.hu. Három olyan ország is akad egyébként, ahol az ülőmunkát végzők - a számítógépes munkát végzők mellett ide sorolják többek közt a call-centerek alkalmazottjait, de a sofőröket is - többségben vannak az összes dolgozó között: Hollandia, Luxemburg és Németország.
A kemény fizikai munkát végzők között viszont az élmezőnyben van hazánk 15,9%-os munkaerőpiaci "részesedéssel". Ebbe a kategóriába csak Görögországban és Lengyelországban kerültek többen a felmérés szerint.

A legnagyobb csoportot idehaza 36,1 százalékkal azok jelentik, akik könnyebb fizikai munkát végeznek. Az Unió egészében ők átlagosan valamivel kevesebbet (30 százalékot) tesznek ki.

A magyarok 14,6 százaléka pedig olyan állást talált, ahol állva kell tölteni a munkaidő nagyobb részét, de nem számít fizikai munkának – ilyen foglalkozás például a tanároké vagy a bolti eladóké.
Szerző

Több mint ezer ember nem dolgozott, leállt a termelés a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.06. 08:45

Fotó: Vajda József / Népszava
A VDSZ szerint a gyárvezetés semmilyen presszióval nem tudta rábeszélni az embereket a munkavégzésre.
Sikeres volt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által szervezett kétórás figyelmeztető sztrájk a Hankook dunaújvárosi gumigyárában: hajnali 5 és 7 között több mint ezer ember nem dolgozott, elsötétültek a képernyők, nem folyt érdemi termelés  – közölte a VDSZ.
„Kudarcot vallott a gyárvezetés szándéka, semmilyen presszióval nem tudták rábeszélni az embereket a munkavégzésre”

– emelték ki.

Székely Tamás VDSZ elnök közölte: nagyon reméli, hogy a figyelmeztető sztrájk sikere ráébresztette a gyár vezetését arra, hogy vegyék komolyan a munkavállalók 2019-re vonatkozó bérkövetelését.
Székely Tamás korábban lapunknak azt is elmondta, hogy a gyárban mintegy 3100-an dolgoznak, több mint 20 százalékuk szakszervezeti tag, de a létszám egyre nő: az utóbbi két hétben több mint 250-en léptek be. A szakszervezet 18 százalékos alapbér-fejlesztést követel, ezen kívül a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára pedig 5 százalékos pótlékot is szeretne elérni. A cégvezetéssel történő tárgyalások azonban nem mondhatók éppen zökkenőmentesnek, a Hankook február végén egyoldalúan fel is függesztette azokat. A VDSZ-hez tartozó helyi szakszervezet erre válaszul múlt héten megalakította a sztrájkbizottságot, és benyújtotta bérkövetelését. Hétfőn és kedden tárgyaltak is erről a helyi menedzsmenttel, ám Székely Tamás szerint a vezetőség csak az időt húzza, és még saját javaslattal sem állt elő. A VDSZ-hez érkező dolgozói jelzések alapján eközben a vezetőség egyre komolyabban fenyegeti a dolgozókat, ezért a szakszervezet már büntetőfeljelentést fontolgat – tette hozzá. Mint arról a Népszava is beszámolt: a szakszervezethez érkező jelzések alapján a cégvezetés azt közölte a dolgozókkal, hogy ha részt vesznek a sztrájkban, akkor nem lakhatnak többet a munkásszállón. Ehhez most már Székely Tamás szerint azt is hozzáteszik: az állásukból is eltávolítják majd a sztrájkolókat. A Hankook hétfőn közleményben cáfolta a szakszervezeti állításokat, amelyeket megalapozatlan hangulatkeltésnek titulált. Azt is írták: a munkavállalói elégedettség érdekében felgyorsították a béremeléssel kapcsolatos egyeztetéseket, annak mértékéről hamarosan döntenek.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.06. 09:14