Több mint ezer ember nem dolgozott, leállt a termelés a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.06. 08:45

Fotó: Vajda József / Népszava
A VDSZ szerint a gyárvezetés semmilyen presszióval nem tudta rábeszélni az embereket a munkavégzésre.
Sikeres volt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által szervezett kétórás figyelmeztető sztrájk a Hankook dunaújvárosi gumigyárában: hajnali 5 és 7 között több mint ezer ember nem dolgozott, elsötétültek a képernyők, nem folyt érdemi termelés  – közölte a VDSZ.
„Kudarcot vallott a gyárvezetés szándéka, semmilyen presszióval nem tudták rábeszélni az embereket a munkavégzésre”

– emelték ki.

Székely Tamás VDSZ elnök közölte: nagyon reméli, hogy a figyelmeztető sztrájk sikere ráébresztette a gyár vezetését arra, hogy vegyék komolyan a munkavállalók 2019-re vonatkozó bérkövetelését.
Székely Tamás korábban lapunknak azt is elmondta, hogy a gyárban mintegy 3100-an dolgoznak, több mint 20 százalékuk szakszervezeti tag, de a létszám egyre nő: az utóbbi két hétben több mint 250-en léptek be. A szakszervezet 18 százalékos alapbér-fejlesztést követel, ezen kívül a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára pedig 5 százalékos pótlékot is szeretne elérni. A cégvezetéssel történő tárgyalások azonban nem mondhatók éppen zökkenőmentesnek, a Hankook február végén egyoldalúan fel is függesztette azokat. A VDSZ-hez tartozó helyi szakszervezet erre válaszul múlt héten megalakította a sztrájkbizottságot, és benyújtotta bérkövetelését. Hétfőn és kedden tárgyaltak is erről a helyi menedzsmenttel, ám Székely Tamás szerint a vezetőség csak az időt húzza, és még saját javaslattal sem állt elő. A VDSZ-hez érkező dolgozói jelzések alapján eközben a vezetőség egyre komolyabban fenyegeti a dolgozókat, ezért a szakszervezet már büntetőfeljelentést fontolgat – tette hozzá. Mint arról a Népszava is beszámolt: a szakszervezethez érkező jelzések alapján a cégvezetés azt közölte a dolgozókkal, hogy ha részt vesznek a sztrájkban, akkor nem lakhatnak többet a munkásszállón. Ehhez most már Székely Tamás szerint azt is hozzáteszik: az állásukból is eltávolítják majd a sztrájkolókat. A Hankook hétfőn közleményben cáfolta a szakszervezeti állításokat, amelyeket megalapozatlan hangulatkeltésnek titulált. Azt is írták: a munkavállalói elégedettség érdekében felgyorsították a béremeléssel kapcsolatos egyeztetéseket, annak mértékéről hamarosan döntenek.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.06. 09:14

Matolcsy szerint túl sok bank működik idehaza, bőven elég lenne öt-hat is

Publikálás dátuma
2019.03.06. 07:36
Matolcsy György
Fotó: Népszava / Népszava
A Magyar Nemzeti Bank elnöke "lát még teret arra", hogy egyes intézmények összeolvadjanak a jövőben. Mint mondta, a magyar bankrendszer jelenleg túl magas költségekkel és drágán működik.
"Magyarországon a piac méretéhez képest túl sok bank működik" - mondta Matolcsy György a növekedés.hu portálnak adott interjújában. A Magyar Nemzeti Bank nemrég újabb hat évre bizalmat kapott elnöke ezt abból vezette le, hogy "egyes régiókban túlbankosodás jellemző, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken az ügyfelek számához képest túlságosan széles körű banki infrastruktúra működik, és ez alacsony hatékonysághoz vezet."

A jegybankelnök szerint a hatékonyság-növelés egyik forrása a konszolidáció, azaz, mint mondta:
"látok még teret arra, hogy egyes hazai intézmények összeolvadjanak a jövőben. Meglátásom szerint a magyar piac pénzügyi igényeit fenntartható módon öt-hat univerzális nagybank tudná ellátni."

Hozzátette, "a konszolidáció a banki működés racionalizálásán keresztül olcsóbb bankoláshoz (alacsonyabb költségekhez és kamatokhoz) vezethet, és így végső soron az ügyfelek is jól járnának."

Matolcsy az interjú során kifejtette azt is:
hazai bankrendszer nemzetközi összehasonlításban viszonylag magas költségekkel és drágán működik.

Szerinte sok banki szolgáltatás még mindig indokolatlanul drága, például a pénzforgalmi területen, annak ellenére, hogy - állítása szerint - a Magyar Nemzeti Bank nagymértékben erősítette a bankrendszeri versenyt, például a Növekedési Hitelprogramon és a Minősített Fogyasztóbarát Hitelen keresztül.

Az MNB-elnök a további megoldandó problémák között említette, hogy egyelőre
"sokan nem élnek a 21. század kínálta lehetőségekkel, és banki ügyeiket továbbra is személyesen intézik."

Amíg ugyanis nemzetközi színtéren technológiai újításokat, valamint a digitális bankolás folyamatos terjedését látjuk, hazánk még lemaradásban van ezeken a területeken, pedig a pénzügyi innovációk lehetővé tennék a nagyobb hatékonyságot, és így végeredményben a banki költségek csökkentését - érvelt.
Szerző

315,60 forint az euró

Publikálás dátuma
2019.03.06. 07:31
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kissé gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel.
Az euró 315,60 forinton forgott reggel hét órakor, 4 fillérrel nőtt a közös európai pénz árfolyama a kedd esti 315,56 forinthoz képest. A dollár árfolyama 279,32 forintról 279,43 forintra, a svájci franké pedig 277,89 forintról 277,91 forintra erősödött. Az euró 1,1298 dolláron forgott szerda reggel, 0,07 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,06 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1358 frankon jegyezték. Egy dollárért 1,0053 frankot kértek, napi szinten 0,13 százalékkal erősödött a dollár.
Szerző