Előfizetés

Gyanús csomagok miatt kellett kiüríteni a glasgow-i egyetemet és egy edinburghi bankot

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:43
Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az eset kapcsolatban állna az előző nap Londonban talált küldeményekkel
Fotó: AFP
Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az eset kapcsolatban állna az előző nap Londonban talált küldeményekkel.
Gyanús postai csomagok miatt kiürítették szerdán a skóciai Glasgow egyetemének fő épületeit és a Royal Bank of Scotland edinburghi központját. A skóciai rendőrség (Police Scotland) tájékoztatása szerint a csomagokat a két intézmény postázóiban találták, az átvizsgálásukat megkezdték. A Police Scotland szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a két incidens összefüggésben állna egymással. A skót rendőrség beszámolójában arra sincs utalás, hogy az eset kapcsolódik-e az előző nap Londonban talált, postai küldeményekbe rejtett kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek ügyéhez. A Londonban talált gyújtószerkezetek A4-es méretű, megcímzett fehér postai borítékokban érkeztek két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontjába, illetve a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába. A Scotland Yard beszámolója szerint a szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak. A Londonban fellelt borítékokon ír postai bélyegek voltak, és a feladó címének rubrikájában egy részleges dublini postai cím szerepelt. Személyi sérülés nem történt, a két londoni repülőtér és a pályaudvar forgalmát az incidens nem érintette. 

Lövöldözés volt a Köln-Bonn nemzetközi reptéren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:01

Fotó: MARIUS BECKER / AFP/dpa
Fegyveresek támadtak egy pénzszállító autóra, a tűzharcban egy ember súlyosan megsérült.
Lövöldözés tört ki szerdán Németországban, a Köln-Bonn nemzetközi reptéren, miután fegyveresek megpróbáltak kirabolni egy pénzszállító autót – írja a Deutsche Welle. A három maszkos férfi megsebesítette a biztonsági cég egyik alkalmazottját, akit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. A fegyvereseknek sikerült elmenekülniük a helyszínről, később felgyújtották az autójukat. A gyanúsítottakat – akik a hírek szerint egy táskát tudtak megszerezni – még keresi a rendőrség.

Bajor miniszterelnök: Orbán útja nem a mi utunk

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 13:50

Fotó: PETER KNEFFEL / AFP/dpa
Orbán Viktor magyar miniszterelnök az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) közös értékektől - mondta Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke egy szerdai lapinterjúban.
A politikus a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy pártja az európai parlamenti választás kampányában kiáll az erős, egységes és demokratikus Európáért, amely megvédi polgárait. Azzal kapcsolatban, hogy a CSU korábban gyakran élesen bírálta a brüsszeli Európai Bizottság tevékenységét, elmondta, hogy "megváltozott a helyzet, Európa már nincs abban a komfortzónában, amelyben évtizedekig volt".  Korábban a bürokrácia és az "ostoba" szabályok okoztak gondot, most viszont az a kérdés, hogy van-e egyáltalán jövője Európának, amelyet "szélsőségesek, antidemokraták és a Dexit (Németország EU-tagságának megszüntetése) pártolói" fenyegetnek. Ebben a helyzetben egy olyan pártnak, mint a CSU, "sziklaszilárdan kell állnia és világossá kell tennie, hogy harcol a demokratikus és erős Európáért, az eszméiért, értékeiért, ideáljaiért és szabadságaiért" - mondta Markus Söder. Arra a kérdésre, hogy ez elhatárolódást is jelent az olyan politikusoktól, mint Orbán Viktor, aki nemrégiben még CSU-s rendezvények vendége volt, azt mondta: "sokat köszönhetünk a magyaroknak, és valóban mindig jó viszonyban voltunk", de Orbán Viktor "az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott közös értékeinktől". Arra a kérdésre, hogy túl messze távolodott-e, kifejtette, hogy mindenkinek önállóan kell döntenie arról, hogy milyen úton járjon pártja és országa. 
"Mi megmutatjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek" - tette hozzá, kiemelve, hogy "az az út, amelyen Orbán jár, nem a mi utunk".

"Orbánnak meg kellene néznie, hogy ki instrumentalizálja" - fogalmazott a bajor miniszterelnök, hozzátéve, hogy az a társadalom, amelyet az őt szabadságharcosként éltető Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt kíván felépíteni, "biztosan nem az a társadalom, amelyet ő akar".