Előfizetés

Az ukrán tengerészek elfogásáért felelős oroszok is felkerültek az EU feketelistájára

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 15:28

Fotó: Alexey Malgavko / AFP
Jövőhéten várható döntés az Ukrajna területi épségének megsértése miatti vagyonbefagyasztások és beutazási korlátozások meghosszabbításáról - a szankciók már 163 természetes és 44 jogi személyt sújtanak.
Nyolc újabb orosz személy ellen rendel el szankciókat hamarosan az Európai Unió az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal összefüggésben - közölték brüsszeli diplomáciai források szerdán. A névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint
az EU-tagállamok uniós nagykövetei büntetőintézkedések foganatosításában állapodtak meg azok ellen, akiket felelősség terhel 24 ukrán haditengerész megtámadása, elfogása, és Oroszországba hurcolása miatt, a novemberi Azovi-tengeri incidens során.

A korlátozások elfogadásáról következő héten születik majd végleges döntés, ahogy akkorra várható az Ukrajna területi épségének megsértése miatt ezzel együtt már 163 természetes és 44 jogi személy ellen elrendelt, beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást tartalmazó uniós szankciók hat hónappal való meghosszabbítása is.
Az orosz hatóságok novemberben az ukrán haditengerészet három hajójára tüzet nyitottak, majd elfogták azok legénységét, mondván, megsértették a Fekete-tengeren az államhatárt. Állítólag nem reagáltak a parti őrség felszólítására és az orosz fél szerint nem szándékoztak betartani a Krím félsziget annektálása óta moszkvai ellenőrzés alatt álló Kercsi-szoroson való áthaladás orosz szabályait. Az incidens helyszínén 24 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az orosz fél lövései miatt három ukrán tengerész megsérült.
Az Európai Unió 2014-ben rendelt el szankciókat Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének aláásása miatt.

Gyanús csomagok miatt kellett kiüríteni a glasgow-i egyetemet és egy edinburghi bankot

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:43
Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az eset kapcsolatban állna az előző nap Londonban talált küldeményekkel
Fotó: AFP
Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az eset kapcsolatban állna az előző nap Londonban talált küldeményekkel.
Gyanús postai csomagok miatt kiürítették szerdán a skóciai Glasgow egyetemének fő épületeit és a Royal Bank of Scotland edinburghi központját. A skóciai rendőrség (Police Scotland) tájékoztatása szerint a csomagokat a két intézmény postázóiban találták, az átvizsgálásukat megkezdték. A Police Scotland szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a két incidens összefüggésben állna egymással. A skót rendőrség beszámolójában arra sincs utalás, hogy az eset kapcsolódik-e az előző nap Londonban talált, postai küldeményekbe rejtett kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek ügyéhez. A Londonban talált gyújtószerkezetek A4-es méretű, megcímzett fehér postai borítékokban érkeztek két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontjába, illetve a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába. A Scotland Yard beszámolója szerint a szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak. A Londonban fellelt borítékokon ír postai bélyegek voltak, és a feladó címének rubrikájában egy részleges dublini postai cím szerepelt. Személyi sérülés nem történt, a két londoni repülőtér és a pályaudvar forgalmát az incidens nem érintette. 

Lövöldözés volt a Köln-Bonn nemzetközi reptéren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:01

Fotó: MARIUS BECKER / AFP/dpa
Fegyveresek támadtak egy pénzszállító autóra, a tűzharcban egy ember súlyosan megsérült.
Lövöldözés tört ki szerdán Németországban, a Köln-Bonn nemzetközi reptéren, miután fegyveresek megpróbáltak kirabolni egy pénzszállító autót – írja a Deutsche Welle. A három maszkos férfi megsebesítette a biztonsági cég egyik alkalmazottját, akit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. A fegyvereseknek sikerült elmenekülniük a helyszínről, később felgyújtották az autójukat. A gyanúsítottakat – akik a hírek szerint egy táskát tudtak megszerezni – még keresi a rendőrség.