Kiutasította Venezuela a német nagykövetet

Publikálás dátuma
2019.03.06 20:27
Nicolas Maduro venezuelai elnök
Fotó: AFP/ Juan Baretto
Az ország belügyeibe való ismételt beavatkozásra hivatkozva nemkívánatos személynek nyilvánította Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya Daniel Martin Krienert.
Nemkívánatos személynek nyilvánították caracasi német nagykövetet és két napot adtak arra nekik, hogy elhagyja a dél-amerikai országot. Maduró rezsimje azt kifogásolja, hogy a német diplomata olyan közszereplést vállalt, ami meglátásuk szerint „közelebb áll egy olyan politikai vezetőhöz, aki a venezuelai ellenzék szélsőséges szárnya összeesküvő programjának híve”. 
Az eset különlegessége az, hogy Kriener csak egyike volt azoknak a nagyköveteknek, akik aki a caracasi repülőtéren fogadta hétfőn a latin-amerikai körútjáról hazatérő, önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidót. Az ElTiempo.com, a LaPrensaGrafica.com portálok és a spanyol EFE hírügynökség szerint Guaidót a reptéren Németország, Hollandia, az Egyesült Államok, Franciaország, Románia, Portugália, Spanyolország, Románia, Argentína és Chile nagykövete fogadta, de egyelőre csak a német diplomatát utasították ki.

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.04.19 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején.
Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este. A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy
az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt.
A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek. Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.
Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.
Idén a pészahot, amikor a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.

Három hegymászót sodort el a lavina Kanadában, csak a ruháik maradtak utánuk

Publikálás dátuma
2019.04.19 20:16
Illusztráció
Fotó: Mint Images/ Michael Hanson
A mentőalakulatoknak csak néhány mászóeszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
Három hegymászóval végzett egy lavina az észak-amerikai Sziklás-hegység kanadai oldalán, írja az Euronews. Az alpinisták éppen a 3300 méter magas Howse-csúcsról tartottak vissza, amikor elsodorta őket a hó. A mentőalakulatoknak ekkor csak néhány mászáshoz szükséges eszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később pedig a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
A két osztrák és egy amerikai áldozatot az őket szponzoráló sportszergyártó azonosította ruhadarabok alapján. A cég megígérte, hogy a jövőben támogatni fogja a szerencsétlenül járt mászók családjait.
Az egyik alpinista Jess Roskelley volt, aki 20 éves korában lett a legfiatalabb amerikai, aki megmászta a Mount Everestet. A kutatást várhatóan csak jövő héten folytatják.