Előfizetés

Kiutasította Venezuela a német nagykövetet

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.03.06. 20:27
Nicolas Maduro venezuelai elnök
Fotó: Juan Baretto / AFP
Az ország belügyeibe való ismételt beavatkozásra hivatkozva nemkívánatos személynek nyilvánította Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya Daniel Martin Krienert.
Nemkívánatos személynek nyilvánították caracasi német nagykövetet és két napot adtak arra nekik, hogy elhagyja a dél-amerikai országot. Maduró rezsimje azt kifogásolja, hogy a német diplomata olyan közszereplést vállalt, ami meglátásuk szerint „közelebb áll egy olyan politikai vezetőhöz, aki a venezuelai ellenzék szélsőséges szárnya összeesküvő programjának híve”. 
Az eset különlegessége az, hogy Kriener csak egyike volt azoknak a nagyköveteknek, akik aki a caracasi repülőtéren fogadta hétfőn a latin-amerikai körútjáról hazatérő, önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidót. Az ElTiempo.com, a LaPrensaGrafica.com portálok és a spanyol EFE hírügynökség szerint Guaidót a reptéren Németország, Hollandia, az Egyesült Államok, Franciaország, Románia, Portugália, Spanyolország, Románia, Argentína és Chile nagykövete fogadta, de egyelőre csak a német diplomatát utasították ki.

Kiálltak a franciák a Fidesz néppárti tagsága mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 20:20
François-Xavier Bellamy
Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
A Republikánusok elnöke a széttöredezéstől félti az EPP-t. Azután nyilatkozott, hogy kiderült: Orbánék már Le Pen szélsőjobboldali EP-pártcsaládjával tárgyalnak.
A francia néppárti tagpárt, a Republikánusok EP-listavezetője nem dobná ki a Fideszt az EPP-ből - írja a brit Express nyomán a hvg.hu. François-Xavier Bellamy azzal érvelt, a Fidesz kizárásával megindulhatna a széttöredezettség az EPP keleti és nyugati pártjai között.
"Nem rúghatunk ki egy olyan pártot, amely 2001 óta a néppárt tagja, egyetlen kézmozdulattal"

- fogalmazott Bellamy, miután hétfőre egyébként már kilenc országból 12 tagpárt kérte hivatalos levélben Joseph Daul EPP-elnököt, hogy szabaduljon meg attól a párttól, ami miatt 7. cikkelyes eljárást is indított már az Európai Parlament Magyarország ellen.
Szintén szerdán derült ki, hogy a magyar kormánypárt már tárgyal a többek közt a francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlése által fémjelzett szélsőjobboldali EP-frakció, a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) tagságáról. Jelenleg 34 képviselő tartozik ide, vagyis a Fidesz mostani 12 helye, amelyet a legóvatosabb becslések szerint is megtarthatnak, vagy akár növelhetnek is a májusi voksoláson, igencsak értékes lenne számukra. Ide tartozik egyébként Matteo Salvini olasz kormánypártja, és a Brexitért felelős brit UKIP is.
Az előzetes várakozásokkal szemben, nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén.
Manfred Weber, a pártcsalád frakcióvezetője egyébként három feltételt szabott a Fidesz maradásának: be kell fejeznie az EU-ellenes megnyilvánulásokat, bocsánatot kell kérnie a néppárt tagjaitól, mert egy hétvégi lapnyilatkozatában “hasznos idiótáknak” nevezte őket, és biztosítania a CEU budapesti működését.

Elférne a kormánysajtóban itthon, Amerikában nyolc állásba került egy sorosozó riport

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:54

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Az adó megmaradt munkatársai állítják, a belső vizsgálat végére már mellékneveket sem mernek használni.
Egy Soros Györgyöt erkölcstelen antiszemitának beállító, tavaly májusi riport miatt kirúgtak négy embert egy amerikai médiahatóságtól, írja a Miami Herald. Ezzel egy hónapokig tartó belső ellenőrzés zárult le. A kérdéses műsor így végül nyolc ember állásába került: az első négy az azt közlő kubai, de az Egyesült Államok által felügyelt Martí TV és rádiótársaságnál dolgozott.
Sorost, a "magyar-zsidó baloldali milliárdost" egyébként összeesküvés-elméleteket felhasználva mutatta be a riport, ami három részben került adásba a Martín. Úgy fogalmaztak, "nem gyakorló zsidó, rugalmas moralitással". A műsorért elsősorban felelős Isabel Cuervomások interjúit eközben úgy használta, intha azok sajátjai lennének. Először őt rúgták ki, aztán a szerkesztőjét, egy producert és egy másik újságírót. Nyáron aztán újabb tucatnyi ember került utcára a Martítól, esetükben pénzügyi megszorításokra hivatkozott a vezetőség. A kubai emigránsokat alkalmazó adót át is szervezték, a megmaradt munkatársak egyike pedig azt nyilatkozta, a kirúgástól való félelmükben már nem mernek mellékneveket használni.
A nyilvánvalóan antiszemita, "mélyen sértő és teljesen összefüggéstelen" riportnak sohasem szabadott volna adásba kerülnie, nyilatkozta múlthéten az eset kapcsán John Lansing, a Martít felügyelő hivatal, az amerikai globális médiaügynökségként fordítható USAGM igazgatója. Egy alkalmazottjuktól és három alvállalkozójuktól váltak meg.