Kiálltak a franciák a Fidesz néppárti tagsága mellett

Publikálás dátuma
2019.03.06 20:20
François-Xavier Bellamy
Fotó: AFP/ CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
A Republikánusok elnöke a széttöredezéstől félti az EPP-t. Azután nyilatkozott, hogy kiderült: Orbánék már Le Pen szélsőjobboldali EP-pártcsaládjával tárgyalnak.
A francia néppárti tagpárt, a Republikánusok EP-listavezetője nem dobná ki a Fideszt az EPP-ből - írja a brit Express nyomán a hvg.hu. François-Xavier Bellamy azzal érvelt, a Fidesz kizárásával megindulhatna a széttöredezettség az EPP keleti és nyugati pártjai között.
"Nem rúghatunk ki egy olyan pártot, amely 2001 óta a néppárt tagja, egyetlen kézmozdulattal"
- fogalmazott Bellamy, miután hétfőre egyébként már kilenc országból 12 tagpárt kérte hivatalos levélben Joseph Daul EPP-elnököt, hogy szabaduljon meg attól a párttól, ami miatt 7. cikkelyes eljárást is indított már az Európai Parlament Magyarország ellen.
Szintén szerdán derült ki, hogy a magyar kormánypárt már tárgyal a többek közt a francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlése által fémjelzett szélsőjobboldali EP-frakció, a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) tagságáról. Jelenleg 34 képviselő tartozik ide, vagyis a Fidesz mostani 12 helye, amelyet a legóvatosabb becslések szerint is megtarthatnak, vagy akár növelhetnek is a májusi voksoláson, igencsak értékes lenne számukra. Ide tartozik egyébként Matteo Salvini olasz kormánypártja, és a Brexitért felelős brit UKIP is.
Az előzetes várakozásokkal szemben, nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén.
Manfred Weber, a pártcsalád frakcióvezetője egyébként három feltételt szabott a Fidesz maradásának: be kell fejeznie az EU-ellenes megnyilvánulásokat, bocsánatot kell kérnie a néppárt tagjaitól, mert egy hétvégi lapnyilatkozatában “hasznos idiótáknak” nevezte őket, és biztosítania a CEU budapesti működését.
Frissítve: 2019.03.07 13:06

May: Már nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.03.20 22:06

Fotó: AFP/ JONATHAN BRADY
A brit miniszterelnök kiemelte: ez annak a következménye, hogy a londoni parlament két év alatt sem tudott egyetértésre jutni.
Theresa May brit miniszterelnök szerint a londoni parlament két év alatt sem volt képes egyetértésre jutni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módjáról, és ennek következményeként az Egyesült Királyság már nem tud időben, vagyis jövő pénteken elfogadott Brexit-megállapodással kilépni az Európai Unióból – írja az MTI. Mint megírtuk, ezer nappal a népszavazás után, egy nappal az EU kulcsfontosságú csúcstalálkozója és alig több mint egy héttel a március 29-én késő estére kitűzött kapuzárás előtt Theresa May Donald Tuskhoz, az Európa Tanács elnökéhez intézett hivatalos levélben kérte az 50. cikkely tényleges életbe lépésének elhalasztását. Mint az már előzetesen kiszivárgott, May viszonylag rövid időre, június 30-ig kér hosszabbítást. A határidő jelentősége, – ahogy erre a kormányfő Jeremy Corbynnal, az ellenzék vezérével folytatott pengeváltása során utalt, – ez az utolsó nap, amíg az Egyesült Királyság anélkül őrizheti meg tagsági igazolványát, hogy részt kelljen vennie a május végén sorra kerülő európai parlamenti választáson.

Rasszista kijelentések miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:05
Brigitte Bardot
Fotó: AFP
A 84 éves színésznő a Franciaországhoz tartozó Réunion lakosairól többek közt azt mondta, "vademberek génjeit őrzik magukban". Állatvédők szerint a szigeten gyakori az állatok bántalmazása.
Keresetlen kifejezésekkel teli levelet írt az Indiai-óceánban fekvő Réunion prefektusának Brigitte Bardot, az elszánt állatvédő aktivista hírében álló 84 esztendős egykori filmcsillag - számol be róla a hvg.hu. A színésznőt az bőszítette fel, hogy állatvédők szerint a Madagaszkártól keletre fekvő szigeten megszokott az állatok bántalmazása, és egyes vallási szertartásokban eltűrik az állatáldozatot.

A levélben Bardot „degeneráltnak” nevezte a Franciaország tengeren túli megyéjének számító terület lakosait, akik szerinte „a vademberek génjeit őrzik magukban”, és „barbár módon” bánnak az állatokkal.
Ezen kívül felemlegette a környék állítólagos kannibál múltját is.

Bardot szavai nagy felháborodást váltottak ki a többségében afrikaiak lakta szigeten, amelynek első embere, Amaury de Saint-Quentin közölte, feljelenti Bardot-t fajgyűlöletet szító kijelentések miatt.

Az egykori idolt 1997 óta már öt alkalommal elmarasztalta bíróság rasszista megnyilvánulások miatt, amelyek főleg a franciaországi muszlimok ellen irányultak.