Kiálltak a franciák a Fidesz néppárti tagsága mellett

Publikálás dátuma
2019.03.06. 20:20
François-Xavier Bellamy
Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
A Republikánusok elnöke a széttöredezéstől félti az EPP-t. Azután nyilatkozott, hogy kiderült: Orbánék már Le Pen szélsőjobboldali EP-pártcsaládjával tárgyalnak.
A francia néppárti tagpárt, a Republikánusok EP-listavezetője nem dobná ki a Fideszt az EPP-ből - írja a brit Express nyomán a hvg.hu. François-Xavier Bellamy azzal érvelt, a Fidesz kizárásával megindulhatna a széttöredezettség az EPP keleti és nyugati pártjai között.
"Nem rúghatunk ki egy olyan pártot, amely 2001 óta a néppárt tagja, egyetlen kézmozdulattal"

- fogalmazott Bellamy, miután hétfőre egyébként már kilenc országból 12 tagpárt kérte hivatalos levélben Joseph Daul EPP-elnököt, hogy szabaduljon meg attól a párttól, ami miatt 7. cikkelyes eljárást is indított már az Európai Parlament Magyarország ellen.
Szintén szerdán derült ki, hogy a magyar kormánypárt már tárgyal a többek közt a francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlése által fémjelzett szélsőjobboldali EP-frakció, a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) tagságáról. Jelenleg 34 képviselő tartozik ide, vagyis a Fidesz mostani 12 helye, amelyet a legóvatosabb becslések szerint is megtarthatnak, vagy akár növelhetnek is a májusi voksoláson, igencsak értékes lenne számukra. Ide tartozik egyébként Matteo Salvini olasz kormánypártja, és a Brexitért felelős brit UKIP is.
Az előzetes várakozásokkal szemben, nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén.
Manfred Weber, a pártcsalád frakcióvezetője egyébként három feltételt szabott a Fidesz maradásának: be kell fejeznie az EU-ellenes megnyilvánulásokat, bocsánatot kell kérnie a néppárt tagjaitól, mert egy hétvégi lapnyilatkozatában “hasznos idiótáknak” nevezte őket, és biztosítania a CEU budapesti működését.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 13:06

Elférne a kormánysajtóban itthon, Amerikában nyolc állásba került egy sorosozó riport

Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:54

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Az adó megmaradt munkatársai állítják, a belső vizsgálat végére már mellékneveket sem mernek használni.
Egy Soros Györgyöt erkölcstelen antiszemitának beállító, tavaly májusi riport miatt kirúgtak négy embert egy amerikai médiahatóságtól, írja a Miami Herald. Ezzel egy hónapokig tartó belső ellenőrzés zárult le. A kérdéses műsor így végül nyolc ember állásába került: az első négy az azt közlő kubai, de az Egyesült Államok által felügyelt Martí TV és rádiótársaságnál dolgozott.
Sorost, a "magyar-zsidó baloldali milliárdost" egyébként összeesküvés-elméleteket felhasználva mutatta be a riport, ami három részben került adásba a Martín. Úgy fogalmaztak, "nem gyakorló zsidó, rugalmas moralitással". A műsorért elsősorban felelős Isabel Cuervomások interjúit eközben úgy használta, intha azok sajátjai lennének. Először őt rúgták ki, aztán a szerkesztőjét, egy producert és egy másik újságírót. Nyáron aztán újabb tucatnyi ember került utcára a Martítól, esetükben pénzügyi megszorításokra hivatkozott a vezetőség. A kubai emigránsokat alkalmazó adót át is szervezték, a megmaradt munkatársak egyike pedig azt nyilatkozta, a kirúgástól való félelmükben már nem mernek mellékneveket használni.
A nyilvánvalóan antiszemita, "mélyen sértő és teljesen összefüggéstelen" riportnak sohasem szabadott volna adásba kerülnie, nyilatkozta múlthéten az eset kapcsán John Lansing, a Martít felügyelő hivatal, az amerikai globális médiaügynökségként fordítható USAGM igazgatója. Egy alkalmazottjuktól és három alvállalkozójuktól váltak meg.
Szerző
Frissítve: 2019.03.06. 18:05

Netanjahu még vezet, a jobboldal már nem

Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:00

Fotó: POOL / AFP
Az izraeli szavazók 40 százaléka még mindig Benjamin Netanjahut választaná miniszterelnökének, míg legnagyobb kihívója, Beny Ganz tábornok támogatottsága csak 34 százalékos.
Mindkét politikus javított az előző felméréshez képest, Netanjahu 4, Ganz 3 százalékot. Ez egyben azt is jelenti, a miniszterelnök esélyeit egyelőre nem rontotta, hogy Avichai Mandelblit főügyész február 27-én bejelentette, még az április 9-i parlamenti választás előtt vádat emel Netanjahu ellen két korrupciós ügyben. A megkérdezettek 55 százaléka szerint újra Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben, csak 23 százalék gondolja úgy, hogy erre inkább Ganznak van esélye. A pártok támogatottsága viszont mást ígér. A balközép Kék-Fehér, Ganz és Jair Lapid vezette koalíció átvette a vezetést a Likud és Netanhaju nevével fémjelzett jobboldali blokktól. A két erő közötti különbség jelenleg 3 mandátum (49-46). A potenciális Netanjahu-szövetséges ultra-ortodoxok 13, az arab pártok pedig, amelyek a baloldali kormány támogatói lehetnek, 12 mandátumra számíthatnak. 
Szerző