Előfizetés

Handó továbbra is negligálja az OBT-t

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.03.06. 21:19

Fotó: VAJDA JÓZSEF / Népszava
Nem érkezett érdemi észrevétel a megadott határidőig Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökétől az Országos Bírói Tanácshoz (OBT) az OBT által február 6-án tárgyalt jelentésre - derült ki a Tanács szerdai ülésének összefoglalójából.
Handó Tünde a mai ülésen nem is jelent meg, annak ellenére, hogy leginkább az őt, illetve az OBH-t érintő kérdések szerepeltek az ülés napirendjén. Jelen volt viszont a bírói tanács 10 választott tagja, továbbá Darák Péter, a Kúria elnöke, akit a törvény delegál az OBT-be, de ott volt az ülésen az ügyvédi kamara elnöke, Bánáti János, Oltai Judit a Magyar Bírói Egyesület elnöke, és az igazságügyi tárca képviselője is.
Az OBH-elnök, mint ismert, tavaly május óta nem tartja törvényesnek az OBT működését, gyakorlatilag nem létezőnek tekinti az őt ellenőrizni hivatott tanácsot.

Az OBT február 6-i ülésén fogadta el azt a jelentést, amely Handó Tünde vezetői pályázatok elbírálása során folytatott gyakorlatát, valamint az OBT felé fennálló kötelezettségeinek teljesítését vizsgálta. Az OBH elnöke korábban megkapta a jelentés tervezetét, és még az ülés előtt jelezte, érdemi észrevételeket kíván tenni. Az OBT ezek után február 22-ig "póthatáridőt" biztosított az OBH elnökének. Ám Handó nem élt ezzel, ahogy a mai ülésen sem jelent meg, ám időközben - mint azt az OBT közleményben jelezte - február 20-án irattanulmányozást biztosított az OBT tagjai számára. Ezzel a bíró és bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánításának újabb, a bírósági közlönyben nem szereplő adatai is vizsgálhatóvá váltak a bírói tanács tagjai számára. Ugyanakkor
Handó érdemi észrevételek helyett négy levélben is kérdéseket tett fel az OBT-nek, a jelentés elkészültének körülményeit firtatta, továbbá a jelentésben nem érintett kérdésekről ejtett szót.

A bírói tanács ma kiegészítette a jelentését. Eszerint az OBT tagok nem minden iratot kaptak meg, ezért három vezetői pályázat esetében továbbra sem tudnak megállapításokat tenni. Továbbá Handó Tünde kinevezési gyakorlatában érdemi pozitív változást tapasztaltak, törvénysértő pályázati eredménytelenné nyilvánítás a vizsgált időszakban - 2018. májusa és 2019. január 1. között - nem volt. Az OBT aggályosnak tartja az egyes határozatok keltezése és a külön indoklások iktatási időpontjának "esetenkénti jelentős eltérését". Kilenc vezetői pályázat esetében pedig Handó "az OBT törvényes működésének hiányára" hivatkozott, amelyet az OBT nem tartott elfogadhatónak. Három bíró esetében döntött továbbá az OBH-elnök - vezetői feladattal való megbízással egyidejűleg - a bíró "ideiglenes átosztásáról", ilyen fogalmat azonban a törvény az OBT szerint nem ismer, pályázat alapján áthelyezheti másik bíróságra az OBH-elnök a bírót, de e három bíró esetében nem volt pályázat.

Újabb megyékben rendeltek el fokozott rendőri ellenőrzést, az indoklás semmivel sem bővebb, mint eddig

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 21:02
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Március 5-el véget ért 8 megyében, március 6-al újrakezdődik négyben a "visszaélés a joggal".
Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány több megyére, tájékoztat a rendőrség. Vagyis, ahol a rendőröknek joga lesz indoklás nélkül megállítani az embereket, és igazoltatás mellett átvizsgálni ruhájukat, csomagjaikat és járművüket, az a következő négy megye:
  • Baranya;
  • Bács-Kiskun;
  • Békés;
  • Csongrád.
Csütörtöktől egészen szeptember 6-ig, vagyis fél évig tart a fokozott ellenőrzés. Az indoklás ugyan az, mint amiért az egész országban évek óta gyakorlatilag folyamatosan fokozott ellenőrzés van érvényben: "a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása".
Március 5-én, kedden ért véget a fokozott ellenőrzés Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, a fővárosban pedig februárig volt ilyen érvényben utoljára.

Visszaélés a joggal

Elfogadhatatlan, ahogy a fővárosban januárban fokozott ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány, ahogyan az is visszaélés a joggal, hogy nyolc megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést - írta januári közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Hozzátették: elemzések és kutatások sorával mutatták már be, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait.
Már 2013-ban az alapvető jogok biztosától kérték, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál - tették hozzá.

23 fok és viharos szél is lehet csütörtökön

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 19:10
Fiatal lányok napoznak a tavaszias melegben a nagykanizsai csónakázótónál
Fotó: MTI/Varga György / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A déli országrészben lehet a legmelegebb, a Dunántúlon pedig viharos a szél. Az időjárás már a májust idézi, de a jövő hét elejére nagyon jelentősen visszaesik a hőmérséklet.
Az előrejelzés szerint szerda estétől nyugat felől vastagodó fátyolfelhőzetre számíthatunk. Csütörtökön a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt hosszabb, délután rövidebb időre kisüt a nap, estig csapadék nem várható.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 23 fok között alakul. A hőmérsékleti maximumok a Dunántúl és az Alföld déli részén várhatók. A mostani prognózis szerint aztán a jövő hét elejére olyannyira visszaesik a hőmérséklet, hogy mindössze 5-10 fok várható, éjszakánként pedig újra fagyhat. A változékony időjárás részeként Nyugaton ismét többfelé várható viharos erejű szél: az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: megerősödik, majd éjjel előbb az északnyugati tájakon, csütörtök napközben pedig már egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. A legerősebb széllökések általában 60-75 kilométer/óra között alakulnak, de a Dunántúl északnyugati felén 75-90, sőt egy-két helyen akár még nagyobb széllökés is előfordulhat. A légmozgás csak estétől csillapodik jelentősen.  Csütörtök estétől, késő estétől északnyugaton kis eséllyel zivatar is kialakulhat. Az erős szél veszélye miatt csütörtökre Vas megyére másodfokú, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.