Előfizetés

"Csigavér, higgadtság" - így reagált Orbán arra, hogy már a kedvenc lapja szerint is a szélsőjobboldalon kell szövetségest keresnie

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.07. 11:28

Fotó: Molnár Ádám
A Magyar Nemzet csütörtöki vezércikkében egyértelműen megüzente a miniszterelnöknek: lépjen ki az Európai Néppártból és kössön szövetséget a szélsőséges bevándorlás-ellenes erőkkel.
"Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság" - reagált Orbán Viktor az MTI megkeresésére azokra a sajtóhírekre, melyek szerint a néppárti tagság helyet új európai, bevándorlást ellenző szövetséget kellene létrehoznia a Fidesznek. A miniszterelnök ezt azok után mondta, hogy a Magyar Nemzet című lap csütörtökön Új szövetséget! címmel közölt vezércikket, amelyben többek közt az olvasható: "a néppárt a szocialistákat és a liberálisokat választotta, nekik akar megfelelni. A Fidesznek egy útja maradt: az új szövetség útja.
Orbán Viktor és a Fidesz lépjen ki az Európai Néppártból, és kössön szövetséget Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal! Ez ma Európa és a magyarság érdeke."

Mahatma Gandhi és a dalai láma is részt vett a képviselő-testületi ülésen Abán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 11:27
Képünk illusztráció
Fotó: Vladimir Vyatkin / AFP/Sputnik
A polgármester új hagyományt vezetett be: ezentúl tibeti hangtálakkal nyugtázzák a testületi döntéseket, az üléseken pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek - és az ellenzéki negatívság - távol tartására.
"Szeretnénk segíteni abban, hogy Paprikajancsi, Sunyi Róka és a Páváskodó Pulyka a láthatatlan világból minél kevésbé tudja zavarni az értelmes, érdemi testületi munkát." Az alábbi mondattal vezette fel Kossa Lajos, a Fejér megyei Aba polgármestere a helyi képviselő-testület egyik januári ülését. A kisváros első embere erre két módszert is alkalmaz majd, egyrészt
ezentúl mindig egy gyertya lesz az asztal közepén, mert reményei szerint "a fény segít abban, hogy ezek a negatív személyiségek a láthatatlan világból is eltűnjenek a teremből."

A másik pedig egy hangtál, amelynek segítségével minden testületi döntést egy gongszóval ünnepelnek meg. Kossa szerint ez a hang is segít a negatív erők semlegesítésében.

Aki nem hiszi, a fenti monológ egy a helyben ellenzékinek számító Abai Hírek nevű Facebook-oldal által közzétett videónak hála meg is tekinthető:
Ezen a ponton bizonyára néhányan még reménykednek, hogy az egész csak egy vicc volt, azonban a jelenlévők reakciója (vagyis "reakciótlansága") világossá teszi, hogy ezt bizony komolyan is gondolja a polgármester - a fogadtatásból ráadásul úgy fest, a hallgatóság nagyon nem is lepődött meg a bejelentésen.

A videót már több mint ezren látták, jó páran véleményezték is. A kommentekből Paprikajancsi és társai kilétére is lehet következtetni, miszerint a hét fős testület három képviselőjére célzott a polgármester - írja az átlátszó.hu. A független képviselőkből álló testület jó ideje megosztott: hárman a szintén független, de a hírek szerint remek fideszes kapcsolatokat ápoló polgármester minden döntését és bejelentését kommentár nélkül támogatják.
Hárman viszont néha megpróbálnak kérdezni, a jogszabályokra hivatkozni, sőt, netán még ellentmondani is. A polgármester szerint tehát alighanem ők a "negatív személyiségek a láthatatlan világból."

Ráadásul ezzel még nem is volt vége, Kossa ugyanis később bejelentette azt is, már az ülés elején érzékelte, hogy itt bizony negatív erők fognak tevékenykedni, ezért „leültette az asztalhoz” segíteni Széll Kálmánt, Mahatma Gandhit, Martin Luther Kinget és a Dalai lámát is. Íme:
Ha a kedves olvasó/néző nem látja az említett 4 személyt, ne csodálkozzon, egyrészt mert hárman közülük már nem is élnek, másrészt mert a polgármester is csak "jelképesen" értette mindezt, a felsoroltakat csak 1-1 üres szék szimbolizálta.

Nem ez az első eset egyébként, hogy Kossa Lajosról lehet olvasni a hírekben, a g7 portál ugyanis 2018 decemberében arról írt, a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség
felfüggesztett börtönbüntetést kért rá, a vád szerint ugyanis éveken keresztül dézsmálta az önkormányzat pénzét:

fizetési és vásárlási előleg címszó alatt 2012 és 2016 között 83 alkalommal vett fel kisebb-nagyobb összeget, összesen több mint 10,7 millió forintot, a település pénztárából. És bár úgy hírlik, hogy az ezoterikus termékek nem éppen olcsók, azért akárhogy is számoljuk, a hangtál és a gyertya csak nem került ennyibe...

Gulyás: A Fidesz az EPP tagja, és az is akar maradni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 10:45

Fotó: Soós Lajos / MTI
A Junckeres plakátokat leszedik, a helyére a családvédelmi akcióterv kerül – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a falusi csokról és az EP-választásról is beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A hét pontos családvédelmi akciótervből 4 pont (a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása) július elsejétől életbe lép. A nagyszülői gyed és a négy gyermekes anyák szja-mentessége január elsejétől lesz elérhető, míg a bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter hozzátette: közel másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma, kevesebb a válás, és tavaly 100 családban már 149 gyermek született. Szerinte azért, hogy „ez a lendület megmaradjon”, további lépések szükségesek, ezért jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az akciótervet. Mint mondta, a kormány megtárgyalta az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat, és ezeket  –ha lehetséges – már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtják az Országgyűlésnek. Hangsúlyozta, hogy a gyermekvállalásba az örökbefogadott gyerekek is beleszámítanak. A babaváró támogatásról közölte: a tízmilliós hitel akkor jár, ha a feleség 18 és 40 év között van. Ha öt éven belül az első gyermek megszületik, akkor három éven át nem kell részleteket fizetni. A második gyermek megszületése után ismét öt évre megszűnik ez a kötelezettség, és csökken tartozás, míg a harmadik gyermek megszületése után törlődik.
A Magyar Falu Programmal kapcsolatban a miniszter kiemelte: a kormány úgy döntött, hogy minden olyan kistelepülés (szám szerint 2373) részt vehet a programban, ahol csökkent a népesség (nem csak azok, ahol a népességcsökkenés az átlagosnál nagyobb mértékű). Az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében pedig arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.
A kormány egy szakképzési programot is megtárgyalt: szerintük sikeres volt a duális szakképzési modell. Gulyás azt mondta: a kormány ösztöndíjat fog adni az érettségit és szakmát is szerző iskolásoknak 14 éves kortól.
Megismételte, hogy a 2019-es EP-választás legfontosabb témája a bevándorlás, és közölte: Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje is ezt mondta, vagyis „nem vagyunk egyedül azzal a véleménnyel”. Gulyás szerint azért nem jönnek tömegek Afrika irányából és más térségekből, mert a magyar határvédelem visszatartja őket attól, hogy erre próbálkozzanak.
A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy a Politico arról írt:  –az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója tárgyalásokat folytat a Fidesszel a jövőbeni együttműködésről, – valamint Orbánék megpróbáltak leszervezni egy találkozót Angela Merkel német kancellárral, hogy a két vezető közösen emlékezzen meg a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulójáról, ám Merkel visszautasította a találkozót. Gulyás mindezt úgy kommentálta:
„a Politicot úgy olvassák, hogy ha ott valamilyen tényközlés van, annak az ellenkezője az igaz.”

Emellett hangsúlyozta: a Fidesz az Európai Néppárt tagja, és az is kíván maradni. Arra a kérdésre, hogy Orbán bocsánatot kér-e a Néppártól, azt mondta, egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és világossá tették, hol vannak pontok, amelyekben nem tudnak engedni. Egyébként úgy véli, kizárólag olyan pártok támadják a Fideszt az EPP-ben, amelyek a bevándorlási kvótákat is támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben, és amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel. Ugyanakkor a pártcsaládnak sok tagja van, sokféle vélemény jelenik meg benne. Hozzátette, hogy a Fideszt több köti össze az EPP-vel, mint amennyi elválasztja. A Fidesz egy kereszténydemokrata pártcsaládba lépett be, és bár vannak csalódásai, a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség. Azzal kapcsolatban, hogy Frans Timmermans végül – ahogy azt Orbán Viktor említette – valóban ott lesz-e a plakátokon, Gulyás nem adott egyértelmű választ. Azt azonban közölte, hogy
jövő héten a családvédelmi akciótervről szóló ismertető plakátkampánnyal lehet majd találkozni.

Gulyás egyébként úgy véli, hogy Weber harmadik, a CEU maradásáról szóló feltétele teljesült. A Ferihegyi repülőtér zajcsökkentéséről közölte, úgy gondolják, Tarlós István főpolgármester „itt is sikerrel fog járni”. Azzal kapcsolatban, hogy az Átlátszó azt írta, egyre valószínűbb, hogy a Széchényi Könyvtár az egykori Kilián laktanya épületébe költözhet, úgy reagált: még nem döntöttek a budai vár ügyében, így a könyvárról sem. Kitért arra is: minimális az esély arra, hogy még idén megnyílik a Sorsok Háza

Gulyás szerint nincs mozgástér az adócsökkentésre

Gulyás Gergely az mfor.hu kérdésére azt mondta: nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre csökken a személyi jövedelemadó mértéke. A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban tette közzé versenyképességi csomagját, melynek sarkalatos eleme az szja 10 százalék alá csökkentése. Matolcsy György jegybankelnök régóta szorgalmazza ezt a lépést, szerinte ez versenyképességi szempontból fontos: az alacsonyabb elvonás több nettó bért jelent a dolgozóknak, így több lesz az elkölthető jövedelem, pörög a fogyasztás. A kormány részéről rendre megfontolásra érdemesnek tartották ezt a javaslatot, de a kulcs még mindig 15 százalék. Most a Miniszterelnökséget vezető miniszter a portál kérdésére megerősítette, hogy – bár jó lenne csökkenteni az szja-t – erre nincs mozgástér a büdzsében. Szavai szerint 6 százalékpontnál kisebb vágásra sincs mód: mint fogalmazott, nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre egyáltalán csökken az szja. Mivel már folyamatban van a 2020-as költségvetés tervezése, vélhetően a kormány ülésén már tárgyalt főbb fiskális irányvonalak ismeretében mondhatta, amit mondott. Arra is kitért, hogy még nem készült el az uniós átlagot kétszeresen meghaladó gazdasági bővülést megalapozó stratégia, aminek a készültét év eleji tájékoztatóján jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás szerint tavasszal sor kerül erre, de előbb meg kell várni az első negyedéves gazdasági adatokat, amelyek áprilisra már a Pénzügyminisztérium rendelkezésére állnak. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható szakértői elemzések is arra figyelmeztetnek: idén egy kisebb válság is kitörhet, akár már szeptemberben.