Szigorúbb lesz a falusi csok

Publikálás dátuma
2019.03.07. 14:23

Fotó: Vajda József / Népszava
Enyhített és szigorított is a falusi csok korábban tervezett feltételein a kormány – derült ki a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: az eredetileg tervezettnél több, összesen 2373 kistelepülésen lehet majd igénybe venni a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) ezen formáját. A falusi csok lényege, hogy az elnéptelenedő falvakban a „sima” csok esetében újlakások vásárlásához igénybe vehető nagyobb összegű csok segítségével lehet akár használt lakást is venni. Ennek összege egygyermekes családok esetén 600 ezer, a kétgyermekeseknél 2,6 millió, háromgyermekeseknél 10 millió forint. Utóbbi összegnek azonban csupán a fele fordítható majd ingatlanvásárlásra, fele pedig felújításra. A korlátozásra azért van szükség, hogy a támogatás ne hajtsa fel indokolatlanul az árakat – közölte Gulyás Gergely. A falusi csokot minden olyan 5 ezer főnél kisebb településen igénybe lehet majd venni, ahol csökkent 2003 óta a lakosságszám: azaz az eredeti elképzeléstől eltérően nem lesz feltétel az országos átlagot meghaladó lélekszámcsökkenés. 
A kormányinfón az is kiderült, hogy a kormány éjszakába nyúlóan tárgyalt az Orbán Viktor által bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv részletszabályairól. Ezek közül 4 elem lép majd életbe július 1-jétől: a fiatal házasok kamatmentes hitele, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, a csok mellé igénybe vehető kamattámogatott hitel kiterjesztése használt lakásokra, valamint a gyermekszületés esetén történő hitelelengedés. A nagyszülők által igénybe vehető gyedet és a négygyermekes nők személyi jövedelemadó-mentességét csak jövő januártól vezetik be, a jelenlegi 50 ezres bölcsődei férőhelyszámot pedig a mostani ígéret szerint 2022-ig bővítik 70 ezerre. Az ezekhez szükséges törvénymódosításokat, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő keddig benyújtják az Országgyűlésnek – mondta Gulyás Gergely. Közölte azt is: jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló plakátok váltják az utcákon a mostani Juncker-Soros plakátokat.
Szerző

A Netrisk megveszi a Biztosítás.hu-t

Publikálás dátuma
2019.03.07. 13:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyesülne az online biztosításközvetítői piac két legnagyobb szereplője: a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. teljes egészében megvásárolná a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft.-t – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal honlapján közzétett kérelemből. Eszerint a Netrisk.hu egyedüli, közvetlen irányítást szerez a Biztosítás.hu felett. A hatóság megfogalmazása szerint a két vállalkozás az alkuszi biztosításközvetítési piacon aktív. Ez lényeges különbségtétel: míg a világhálón a két társaság vezető szerepet tölt be – így e piacot vizsgálva a fúzió engedélyezése akár kérdéseket is vethetne fel -, addig az összes biztosításközvetítő között a két társaság bevétele eltörpül, ami viszont már lehetővé teszi az engedélyezést. Az MNB-nek a Portfolio által idézett 2015-ös, árbevétel szerinti biztosításközvetítői sorrendjében a Netrisk az ötödik, a Biztosítás.hu viszont nem fért fel a tízes listára. A másik oldalról viszont az értékesített termékek tekintetében is számos al-alpiac létezik, legyen szó akár gépjármű-, lakás- vagy utazási biztosításokról. Az Opten cégnyilvántartási adatai szerint a Netrisk.hu tulajdonosai a lengyel MCI Private Ventures alap, a luxembourgi AMC Capital IV Net, illetve Sebestyén László és - közvetve - Scheidler Tamás ügyvezetők. A 2000-es évek eleje óta üzemelő online biztosításközvetítői oldalát piacvezetőként hirdető társaság az elmúlt évtizedek során számos céges átalakulást és tulajdonosi átrendeződést megért. Az alapítóktól és más pénzügyi befektetőktől 2010-ben 23 millió euróért vásárolta meg az Enterprise Investors által kezelt Polish Enterprise Fund VI alap. Másfél éve viszont már 56,5 millió eurót adott értük a szintén lengyel MCI Capital Group MCI Euroventures nevű alapja. A kft. formában mindössze egy éve létező Netrisk.hu jogelődje, a hasonló nevű zrt. az elmúlt évek során 2-3 milliárdos árbevételének rendre körülbelül a felét nyereségként könyvelhette el. A jogelődőket is beleszámítva 1995 óta működő Biztosítás.hu Kft. jelenlegi elnevezése 2004 óta él. Az alapítók azóta kiszálltak; a társaság állt a Veres Tibor-féle Wallis tulajdonában is. A jelenlegi tulajdonosok az osztrák GrEco Direct, Jeney Gábor és Marschalek Péter ügyvezetők, valamint Kiss Leskó Gergő. A cég az elmúlt évek során egymilliárd alatti árbevétel mellett rendre néhány százmilliós adózott eredményt ért el.
Szerző

Sokak bankszámláját zárolhatják nyáron

Publikálás dátuma
2019.03.07. 12:19

Fotó: JENS KALAENE / AFP
Semmilyen banki tranzakciót nem tudnak indítani június 26. után azok az ügyfelek, akik nem adtak meg magukról pénzintézetüknek minden, a jogszabályok által előírt adatot – figyelmeztetett közös közleményben a jegybank, a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium. A 2017. júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény előírása szerint a magyarországi pénzintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről: ez a 2017 júniusa előtt szerződött ügyfeleket érinti. Ennek hiányában 2019. június 27-től a bankok nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait. A jogszabály értelmében a pénzintézeteknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül ügyfeleik kiemelt közszereplői státuszát is meg kell állapítaniuk. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzésére van szükség. Az ügyfelek a még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatokat postai úton is beadhatják. Több banknál már videokapcsolat révén is eleget lehet tenni a teljeskörű ügyfél-átvilágításnak, de a nyilatkozatokat akár netbankon keresztül is be lehet küldeni. A közlemény szerint az ügyfelek jelentős részéről még nem állnak rendelkezésre az új előírásoknak megfelelő adatok és dokumentumok. Érdemes mielőbb eleget tenni az adatpótlásra történő felhívásnak, különben fennáll a veszélye, hogy az érintett ügyfelek nem tudnak újabb ügyleteket kezdeményezni.  
Szerző