Előfizetés

A későbbi egészséget is befolyásolja a csecsemő étrendje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.09. 14:14
Illusztráció
Fotó: Catherine Delahaye / AFP
Egyre többet hallani a szervezetben élő baktériumokról és az egészség megőrzésében játszott fontos szerepükről. Az azonban még kevésbé köztudott, a csecsemőkori táplálkozás befolyásolja a szervezet későbbi működését is.
Az immunrendszer védi a szervezetet a baktériumok, vírusok által okozott különböző betegségekkel szemben, de az egyre gyakoribb allergiás kórképek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van – mondta dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. 
Immunsejtek hálózzák be az egész szervezetet, amelyek 60 százaléka a bélrendszerben termelődik. Egy felnőtt ember vastagbelében átlagosan összesen 1-1,5 kg baktérium található, ezek végzik a táplálékok végső lebontását, a salakanyagok kiválasztását, a vitaminok előállítását. A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével elősegíthetjük a fertőző és allergiás betegségek kialakulásának megelőzését.
Az immunvédelem fokozása minden életkorban fontos, de a születéstől a csecsemőkor végéig különösen. A születés pillanatában az újszülött bélrendszere még teljesen baktériummentes, utána megindul a baktériumok betelepedése. Ebben az érzékeny életszakaszban fontos, hogy a legkedvezőbb összetételű bélflóra alakuljon ki, amely képes a káros baktériumok mennyiségét visszaszorítani, és az immunműködést kedvezően befolyásolni. 
Ezt megfelelő táplálkozással lehet segíteni. Az anyatejben olyan szénláncú cukrok találhatóak, amelyek a vastagbélben bomlanak le, és jelenlétükkel elősegítik a prebiotikumok számának növekedését, amelyek aztán serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről. 
Az életkor előrehaladtával a bélflóra összetétele ugyan változik, de a korai táplálás később is befolyással bír: a megfelelően táplált gyermekek ritkábban kapnak el fertőzéseket és kutatások az allergiás bőrbetegségek, például az ekcéma tüneteinek csökkenéséről is beszámoltak.

Bioaktív üveg segíthet megölni a kólibaktériumot

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.09. 10:10

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP
A középkori ólomüvegkészítés mintájára előállított bioaktív üveg segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben - ezt állapította meg egy új kutatás, amelyet az Astoni Egyetem tudósai végeztek.
A tudósoknak sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehoznia, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni - ismertette a kutatást a BBC News.  A bioaktív üveg képes feloldódni, és lassan kifejtve hatását megakadályozni a baktériumok szaporodását, elkerülve az antibiotikumok szükségességét.
Richard Martin szerint az új eljárás megváltoztathatja a fertőzések elleni védekezést a kórházakban. A most publikált kutatás szerint az E. coli-fertőzésen kívül a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans gombás fertőzést, és a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést is meg lehet előzni az új módszerrel.
A bioaktív üveg előállítása során a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, majd ezt 1000 Celisus fok fölé hevítették, és hirtelen hűtötték le, hogy ne kristályosodjon. Aztán finom porrá őrölték és úgy tették ki a baktériumoknak egy petricsészében. Bár bioaktív üveget már korábban is előállítottak, de az egyetem szerint ez az első alkalom, hogy egy kutatással bizonyították hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.
Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ szerint évente mintegy 37 ezer ember hal meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben.   

A változékony idő fokozza a tavaszi fáradtságot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.08. 15:15
Illusztráció
Fotó: Pexels
Pénteken hidegfront éri el térségünket, de a megterhelő humánmeteorológiai helyzetben nem csak a hidegfrontra érzékenyek érezhetik rosszabbul magukat.
Az első tavaszi hónap melegrekordokkal indított, helyenként tíz fokkal is többet mutatott a hőmérő az ilyenkor szokásosnál. Úgy tűnik azonban, a pénteken az északnyugat felől érkező hidegfronttal lassú változás kezdődik. A következő napokban aktívabb ciklontevékenységre és gyakori frontátvonulásokra kell készülni – olvasható a MeteoKlinika oldalán.
Az északnyugaton élők már csütörtök estétől érezhették a hidegfronti hatásokat: ingadozó vérnyomás, fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhettek. Délkeleten ezzel szemben még pár napig a melegedés okoz terhelést az arra érzékenyeknél, de aztán ott is lassú lehűlés kezdődik.
A hidegfrontot követően vasárnap már egy melegfront okoz megterhelő humánmeteorológiai helyzetet. A változékonyra és hűvösebbre forduló idő sok időjárás-érzékeny ember szervezetét megviseli – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Az átlagnál melegebb idő következtében fejfájás és fáradékonyság jelentkezhet lehet. A borús idő következtében romlik a hő-és komfortérzet. Az időjárásra érzékenyeknél általánossá válhat a fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szív- és keringési betegséggel élők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és akár rosszullétet is tapasztalhatnak. A szél hatásaitól eleinte a Tiszántúlon élők szenvedhetnek, majd az ország középső és Dunántúli részein is erősödő fejfájásra kell készülni.

Idén nehezebb a tavasz

A tavaszi fáradtság időszaka idén a szokásosnál is jobban megterheli a szervezetet - mondta a meteogyógyász az M1-en. A végletek közt mozgó, változékony időjárás a klímaváltozás következménye, ezért igyekezni kell hozzászokni. A változó éghajlat és az extrém időjárás miatt jelentősen megnőtt a frontérzékenyek száma; sok ember szervezete nem bírja követni a melegrekordok és a tartósan szeles, hideg időszakok közötti nagy ingadozásokat.