Szobrot döntött a népharag Gdanskban

Publikálás dátuma
2019.03.07. 15:52
Henryk Jankowski felborított szobra
Fotó: Michal Fludra / AFP
A városi tanács úgy döntött, a civilek nyomására eltávolítják a pedofília gyanújába került Henryk Jankowski szobrát.
Gdansk városi tanácsa úgy döntött csütörtökön, hogy eltávolítják az egyik városi térről Henryk Jankowski szobrát. A Szolidaritás papját - aki, mint kiderült, évekig ügynökként jelentett a rezsim titkosrendőrségének, és pedofília gyanújába is került - a város tiszteletbeli polgárságától is megfosztották. Döntést hoztak arról is, hogy átnevezik a lelkészről elnevezett gdanski teret, ahol eddig az emlékműve állt.
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői politikai indíttatású akciónak minősítették a kezdeményezést, és távol maradtak a szavazástól, ám ennek az ellenzéki többségű városban nem volt súlya. A határozatok indoklása szerint
új, korábban ismeretlen információk jelentek meg a lelkész életéről, amelyek "új fényt vetnek egyes tetteire és magatartására".

A 2010-ben elhunyt Jankowskival szemben kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés miatt indult ügyészségi eljárás még a pap életében, 2003-ban, de azt rá következő évben megszüntették. A tavalyi év végén a gdanski katolikus egyházmegye újabb vizsgálatot kezdeményezett. Eddig mindössze egyetlen ember állt az ügyészség elé azzal, hogy a pap áldozata.
Már február végén ledöntötték egyszer Jankowski emlékművét baloldali aktivisták, a Szolidaritás szakszervezet azonban másnap visszaállította azt.

Tüntetés a szobornál
Fotó: Michal Fludra / AFP
Most mégis a Szolidaritás jelentette be a helyi önkormányzat döntésére reagálva, hogy pénteken ők maguk bontják el a szobrot. A szervezetben nincs egyetértés az ügy kapcsán: a Szolidaritás aktivistái csütörtök reggel, tiltakozásul a Jankowski-emlékmű tervezett eltávolítása ellen, Donald Tusk, az Európai Tanács gdanski származású elnökének aranyozott gipszszobrát helyezték el a városháza előtt. A figurát az előző kormány idején a Tusk politikája elleni tiltakozásokkor használták. Az akció alkalmából a lengyel alkotmánynak az ártatlanság vélelmét rögzítő cikkére hivatkozó táblát függesztették rá.
Az 1936-ban született Henryk Jankowski elsősorban arról ismert, hogy a múlt század nyolcvanas éveitől együttműködött a Szolidaritás szabad szakszervezet vezetésével, különösen Lech Walesa későbbi lengyel elnökkel. A Nyugatra kivándorolt lengyelektől jelentős támogatást kapott, amelyet a Szolidaritás aktivistáinak és kórházaknak továbbított. Politikával a rendszerváltás után is foglalkozott: kilencvenes években euroszkeptikus és antiszemita kijelentésekkel borzolta a kedélyeket. Miséin tömegek vettek részt.

Megengedte Trump: titkolhatja a dróntámadások civil áldozatainak számát a CIA

Publikálás dátuma
2019.03.07. 15:46
-
Fotó: MC3 KEVIN J. STEINBERG /
A Pentagon nem kapott felmentést, számukra továbbra is kötelező jelenteni a polgári áldozatokat.
Többé nem kell jelentenie az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hogy hány civil áldozatot követeltek az amerikai dróntámadások - írja az Euronews.
2016-ban még az akkori amerikai elnök, Barack Obama rendelkezett az adatok kötelező nyilvánosságra hozásáról. Utódja, Donald Trump úgy döntött, eltörli az utasítást. A Védelmi Minisztériumnak (Pentagon) viszont továbbra is kötelező lesz elkészíteni az éves összefoglalót az általa végrehajtott dróncsapások polgári áldozatairól.
Különböző emberi jogi csoportok azonnal tiltakoztak a döntés ellen, mivel az szűkíti az átláthatóságot. A Human Rights First szerint a változtatás lehetőséget teremt a drónok kevésbé felelősségteljes alkalmazására.
A CIA 2001 óta játszik kulcsszerepet az Egyesült Államok terrorizmus ellen folytatott harcában, és - hasonlóan a Pentagonhoz - egyre gyakrabban vet be drónokat Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben terrorista célpontok ellen.
Szerző

Felfüggesztett börtönre ítélték a lyoni érseket, amiért elhallgatta a molesztálásokat

Publikálás dátuma
2019.03.07. 13:57

Fotó: JEFF PACHOUD / AFP
Philippe Barbarin ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fognak a bíróság döntése ellen.
Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit egy pedofil pap áldozatai azzal vádoltak meg: 25 évvel ezelőtt tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette ezeket a hatóságoknak – írja a Reuters. Ügyvédje később újságíróknak elmondta: Barbarin – aki nem volt jelen az ítélethirdetéskor – vitatja a döntést és fellebbezni fognak. Barbarint abban találták bűnösnek, hogy 2014 júliusa és 2015 júniusa között nem jelentette a hatóságoknak a tudomására jutott szexuális visszaéléseket. 
Szerző