Előfizetés

Új autók 2,2 milliárdért a gyermekvédelemnél

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összesen 248 darabos flottát vásárol a gyermekvédelmi főigazgatóság, ezzel cserélik régi járműparkjukat. Hogy a meglévő autók milyen korúak, arra lapunknak sem adtak választ.
Az autóflottája felújításával indokolja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), hogy uniós pénzből 2,2 milliárd forintot költ autóvásárlásra – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A tavaly áprilisban kiírt nagyértékű tender nyertese a Porsche Hungária Kft.
A Tenders Electronic Daily (TED) hirdetménye szerint az időközben többször módosított tartalmú közbeszerzést még tavaly áprilisban írták ki. A végső változatban az SZGYF összesen 248 darab, három különböző kategóriába tartozó, legfeljebb kilenc személy szállítására alkalmas autót venne a 2,2 milliárdos keretösszeg terhére. A közbeszerzésre a Porsche mellett mindössze egyetlen autókereskedő jelentkezett.
A Porsche Hungária egyébként igen sűrűn sikeres a közbeszerzéseken: tavalyelőtt például 26 milliárdos beszerzést nyert (a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervezetek számára biztosított autókat), de szállítottak járműveket a kormánytagoknak, valamint a Polt Péter vezette ügyészségnek is. A mostani, SZGYF-es gépkocsi vásárlást az Európai Unió finanszírozza, a „Területi gyermekvédelmi szakszolgáltatási feladatok infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati alapból. Azt nem tudni, hogy a jelenlegi járműpark mennyire elöregedett, valamint hogy mi indokolja a nagyértékű beszerzést, az erre vonatkozó kérdéseinkre ugyanis az SZGYF-et felügyelő szaktárcától csütörtök estig nem kaptunk választ.

600 lengyel tapsol majd Rétvárinak március 15-én

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:18
Lengyelek március 15-én Budapesten, 2012-ben - Illusztráció
Fotó: Népszava
Most nem Békemenetre hívta a vendégeit a CÖF, mert az "nehéz hadtest" lenne. Helyette a "könnyűlovasság" ideje van itt, a kormány Huszármenetet is szervez.
Örömmel tudósít a Civil Összefogás Fóruma, a Fidesz-KDNP mellett mindig büszkén kiálló "civil" szervezet: idén 600 fős különvonattal érkeznek lengyel barátaik a budapesti március 15-i ünnepségre. A CÖF a Bem szobornál szervez megemlékezést a Gazeta Polska lengyel napilappal együtt. Beszédet mond majd a lap főszerkesztője, Csizmadia László CÖF-elnök, valamint Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Csizmadia korábban azt nyilatkozta, idén nem lesz Békemenet március idusán:
"a Békemenet – nem szeretek magamtól idézni -, de egy nehéz hadtest, nem pedig egy könnyű lovasság".

Ennek megfelelően, csak a kormány támogatóinak könnyű lovasságával lehet majd találkozni a nemzeti ünnep alkalmából - a Kossuth térről reggel "Huszármenet" indul majd a Múzeumkertbe, ahol fél 11-kor Orbán Viktor intézi majd szavait a néphez.
Az ünnep napján a Múzeumkertben és a budai Várban egész napos programokkal várják az ünneplőket. Előbbi helyszínen többek közt lósimogatás és tánctanítás lesz, a Várban pedig kutyavásár. Aznap 10 órától 15 óráig a "magyar zászló és címer napja alkalmából" 1848 méter hosszú nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.

Kiöregednek a házi gyermekorvosok, és alig jön valaki utánuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 19:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A praktizáló orvosok fele hatvan évnél idősebb, rövid időn belül pótolni sem lehet kiesésüket. Öt év alatt a praxisok közel tizede szűnt meg országszerte.
A házi gyermekorvosi praxisok megszűnésétől tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki szerint az egész alapellátás legnagyobb problémája az elöregedés és az utánpótlás hiánya. Póta György egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta, a házi gyermekorvosok fele hatvanévesnél idősebb, húsz százaléka pedig már a hetvenes éveiben jár, így várhatóan sok orvos fog kiesni a rendszerből, és őket lehetetlenség lesz pótolni rövid időn belül - idézi szavait az MTI.

Szétszéledhet az utánpótlás

Az elnök hozzátette: bár tavaly mind a negyven hely betelt a házi gyermekorvosi rezidensképzésre, de semmi garancia nincs arra, hogy ők valóban ezen a szakterületen fognak elhelyezkedni.
Ma 1400 házi gyermekorvosi praxis működik Magyarországon, az elmúlt négy-öt évben 120 ilyen praxis szűnt meg

- mondta Póta György. Szerinte nagyban segítené a praxisok fennmaradását és a finanszírozás növelése:  a házi gyermekorvosoknál minimum havi félmillió forintos emelésre volna szükség. Ma egy átlagos praxis finanszírozása havi 1,5 millió forint, ebből azonban az orvos fizeti az adókat, a rendelő rezsiköltségét és az asszisztencia bérét is, így nettó 300-400 ezer forintnál magasabb fizetést nem tud kigazdálkodni magának - hívta fel a figyelmet.  A HGYE elnöke arra is kitért, még mindig nem tisztázott, hogy egy házi gyermekorvos miként használhatja egyéb szakvizsgáját, és azért a munkáért mennyi plusz forrást kaphat. Ennél ugyanakkor erősebb véleményt is megfogalmazott:
Szembe kell nézni azzal, hogy bár a kormányzati kommunikációban kiemelt szerepet kapott az alapellátás megerősítése, ennek nincs érdemi jele a házi gyermekorvosi rendszerben- jelentette ki.

Ne kelljen a meghűléssel is orvoshoz járni

A háttérbeszélgetésen téma volt az is, hogy iskolai hiányzások igazolása indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra; ezért az egyesületnek továbbra is az a véleménye, hogy változtatni kell ezen a rendszeren. Azt szorgalmazzák, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenleg megszokott háromnál - mondta. Megjegyezte: nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák (és óvodák) a házirendjükben szabályozzák.  A szülő önrendelkezését szeretnék "kiterjeszteni" azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az oktatási intézménybe. Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már változtattak ezen - emelte ki Póta -, egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő.