Előfizetés

600 lengyel tapsol majd Rétvárinak március 15-én

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:18
Lengyelek március 15-én Budapesten, 2012-ben - Illusztráció
Fotó: Népszava
Most nem Békemenetre hívta a vendégeit a CÖF, mert az "nehéz hadtest" lenne. Helyette a "könnyűlovasság" ideje van itt, a kormány Huszármenetet is szervez.
Örömmel tudósít a Civil Összefogás Fóruma, a Fidesz-KDNP mellett mindig büszkén kiálló "civil" szervezet: idén 600 fős különvonattal érkeznek lengyel barátaik a budapesti március 15-i ünnepségre. A CÖF a Bem szobornál szervez megemlékezést a Gazeta Polska lengyel napilappal együtt. Beszédet mond majd a lap főszerkesztője, Csizmadia László CÖF-elnök, valamint Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Csizmadia korábban azt nyilatkozta, idén nem lesz Békemenet március idusán:
"a Békemenet – nem szeretek magamtól idézni -, de egy nehéz hadtest, nem pedig egy könnyű lovasság".

Ennek megfelelően, csak a kormány támogatóinak könnyű lovasságával lehet majd találkozni a nemzeti ünnep alkalmából - a Kossuth térről reggel "Huszármenet" indul majd a Múzeumkertbe, ahol fél 11-kor Orbán Viktor intézi majd szavait a néphez.
Az ünnep napján a Múzeumkertben és a budai Várban egész napos programokkal várják az ünneplőket. Előbbi helyszínen többek közt lósimogatás és tánctanítás lesz, a Várban pedig kutyavásár. Aznap 10 órától 15 óráig a "magyar zászló és címer napja alkalmából" 1848 méter hosszú nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.

Kiöregednek a házi gyermekorvosok, és alig jön valaki utánuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 19:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A praktizáló orvosok fele hatvan évnél idősebb, rövid időn belül pótolni sem lehet kiesésüket. Öt év alatt a praxisok közel tizede szűnt meg országszerte.
A házi gyermekorvosi praxisok megszűnésétől tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki szerint az egész alapellátás legnagyobb problémája az elöregedés és az utánpótlás hiánya. Póta György egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta, a házi gyermekorvosok fele hatvanévesnél idősebb, húsz százaléka pedig már a hetvenes éveiben jár, így várhatóan sok orvos fog kiesni a rendszerből, és őket lehetetlenség lesz pótolni rövid időn belül - idézi szavait az MTI.

Szétszéledhet az utánpótlás

Az elnök hozzátette: bár tavaly mind a negyven hely betelt a házi gyermekorvosi rezidensképzésre, de semmi garancia nincs arra, hogy ők valóban ezen a szakterületen fognak elhelyezkedni.
Ma 1400 házi gyermekorvosi praxis működik Magyarországon, az elmúlt négy-öt évben 120 ilyen praxis szűnt meg

- mondta Póta György. Szerinte nagyban segítené a praxisok fennmaradását és a finanszírozás növelése:  a házi gyermekorvosoknál minimum havi félmillió forintos emelésre volna szükség. Ma egy átlagos praxis finanszírozása havi 1,5 millió forint, ebből azonban az orvos fizeti az adókat, a rendelő rezsiköltségét és az asszisztencia bérét is, így nettó 300-400 ezer forintnál magasabb fizetést nem tud kigazdálkodni magának - hívta fel a figyelmet.  A HGYE elnöke arra is kitért, még mindig nem tisztázott, hogy egy házi gyermekorvos miként használhatja egyéb szakvizsgáját, és azért a munkáért mennyi plusz forrást kaphat. Ennél ugyanakkor erősebb véleményt is megfogalmazott:
Szembe kell nézni azzal, hogy bár a kormányzati kommunikációban kiemelt szerepet kapott az alapellátás megerősítése, ennek nincs érdemi jele a házi gyermekorvosi rendszerben- jelentette ki.

Ne kelljen a meghűléssel is orvoshoz járni

A háttérbeszélgetésen téma volt az is, hogy iskolai hiányzások igazolása indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra; ezért az egyesületnek továbbra is az a véleménye, hogy változtatni kell ezen a rendszeren. Azt szorgalmazzák, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenleg megszokott háromnál - mondta. Megjegyezte: nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák (és óvodák) a házirendjükben szabályozzák.  A szülő önrendelkezését szeretnék "kiterjeszteni" azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az oktatási intézménybe. Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már változtattak ezen - emelte ki Póta -, egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő.  

Közel félmillióan támogatják az Európai Ügyészséghez való csatlakozást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 18:46

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Eddig 470 ezren írták alá Hadházy Ákos petícióját, a cél az egymillió szignó összegyűjtése.
Közleményt adott ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, melyben azt írja, a tavaly szeptemberben elindított petíciójához eddig 470 ezren csatlakoztak. A petíciót aláírók azt akarják elérni, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez -írja a 444.hu.  Mint az idézett közlemény fogalmaz, a kezdeményezésből valódi mozgalom nőtt ki, országszerte több ezer ember gyűjti az aláírásokat. És Hadházy elmondása szerint csütörtöktől pedig újult erővel indul be a gyűjtés: Budapesten 15 helyszínen lesznek jelen, és vidéken is újra beindul a közterületi, illetve a kopogtatásos gyűjtés is.
Hadházy célja, hogy egymillió aláírás összejöjjön, ezzel jelezve a magyar kormánynak, hogy a társadalom egy jelentős része a csatlakozás mellett van.  Az Európai Ügyészséghez 22 tagország már csatlakozott, a magyar kormány viszont kifejezetten nem akarja ezt - Polt Péter legfőbb ügyész pedig nem látja biztosítottnak az Európai Ügyészségnél „a szakmaiság magas fokát.”