"Ha kizárják a Fideszt, balra tolódhat az EPP"

Publikálás dátuma
2019.03.08 07:15
Jacek Saryusz-Wolski
Milyen érzés, amikor az embert kirakják az Európai Néppártból? — kérdeztük Jacek Saryusz-Wolski lengyel európai parlamenti képviselőtől. A politikus a kereszténydemokrata pártcsalád színeiben politizált egészen addig, amíg két évvel ezelőtt a lengyel kormány jelöltjeként el nem indult az Európai Tanács elnöki posztjáért az EPP által támogatott honfitársa, Donald Tusk ellenében. Saryusz-Wolskit ezért megfosztották a néppártban viselt tisztségeitől, ő pedig lemondott a tagságáról. Azóta a függetlenek között ül az Európai Parlamentben, de közel áll a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárthoz. A PiS varsói listavezetőjeként indul a közelgő EP-választáson. — Ha párhuzamot akar vonni köztem és a Fidesz között, akkor azt tudom mondani, hogy a kizárási vagy kilépési döntés attól függ, melyek az egyes szereplők politikai prioritásai. Látható, hogy a magyar pártot és az Európai Néppártot élesen elválasztja egymástól a migráció megítélése — válaszolt Saryusz-Wolski. Hozzátette: mivel a lengyel kormánypárt a Fideszhez hasonlóan vélekedik a bevándorlásról és még néhány más kérdésről, nagy örömmel látnák magyar barátaikat az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában, ahová a PiS tartozik és tartozni szeretne a következő uniós képviselőtestületben is. A politikus azt mondta: nem tud róla, hogy az együttműködésről tárgyalások folynának a felek között, de “Orbán Viktor tisztában van a szándékainkkal a Jaroslaw Kaczynskival fenntartott kapcsolatai alapján”. 
Oroszország megítélésében jelentős különbségek vannak a magyar és a lengyel kormánypárt között. Ez nem zavarja önöket? — kérdeztük. — Ez valóban jelentős különbség, de a magyar álláspontot nem tartom olyan súlyosnak, mint például azt, hogy a német keresztény pártok támogatják az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Az EPP-ben vannak olyan pártok, amelyek sokkal inkább “összefekszenek” Oroszországgal, mint a Fidesz. Egyes néppárti formációk Moszkvához fűződő viszonya miatt akár szét is szakadhatna a pártcsalád — hangsúlyozta Saryusz-Wolski, aki azt jósolja, hogy ha a magyar tagpártot kizárnák az Európai Néppártból, az a néppárt további balratolódását eredményezné.
Frissítve: 2019.03.08 07:15

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.