Elhagyhatta a kórházat a rab, aki pisztollyal szökött meg a bíróságról

Publikálás dátuma
2019.03.08. 09:47

Fotó: police.hu
Állítólag az egyik fővárosi börtönbe szállították, jelenleg egy egyszemélyes cellában őrzik.
Teljesen felépült, így már elhagyhatta a tököli rabkórházat Sz. Károly – írja a Blikk. A férfi februárban, a Fővárosi Törvényszék épületében megszerzett egy őrtől egy pisztolyt, majd túszt ejtett, kocsit szerzett és elmenekült. Több lövést kapott az őt üldöző rendőröktől, de egyik sem ért létfontosságú szervet. A lap információi szerint a rabot az egyik fővárosi börtönbe szállították. A protokoll szerint jelenleg egyszemélyes cellában őrzik és a nap 24 órájában kamerák figyelik minden mozdulatát. A rendőrség közlése szerint Sz. Károly februári ámokfutása alatt legalább nyolcféle bűncselekményt valósított meg. Így nem kizárt, hogy a többszörös visszaesőnek számító férfi élete végéig börtönben marad – teszi hozzá a lap.
Szerző

Kiskorú lányokat vettek, hogy Bécsben adják el őket prostituáltnak - videón az elfogásuk

Publikálás dátuma
2019.03.08. 06:54

Fotó: police.hu
Magyar fiatalkorú lányokat prostitúcióra kényszerítő bűnszervezet hat tagját vette őrizetbe a Készenléti Rendőrség, elrendelték letartóztatásukat is. Az emberkereskedők egy vezetője szökésben van.
police.hu közlése szerint a szervezetet egy dunaújvárosi férfi és fia vezette. A gyanúsítottak letartóztatását pénteken elrendelő ügyészség azt is hozzáteszi: a férfit lányai és felesége is segítette az emberkereskedelemben. Bizonyíthatóan tavaly nyártól gyűjtöttek fiatalkorú nőket, akiket Bécsben kényszerítettek munkára.
Kiskorú lányok is voltak áldozataik között, akiket erőszakkal vettek rá a prostitúcióra.

A testük áruba bocsátásával megkeresett jövedelmet részben vagy teljesen elvették az áldozatoktól, akiket fenyegettek, megfélemlítettek, így tartva befolyásuk alatt őket.
A hat embert összehangolt akcióval több helyszínen fogták el a rendőrök. Otthonaikban a bűncselekmények elkövetéséhez kapcsolódó feljegyzéseket, albérleti szerződéseket, mobiltelefonokat, három gázfegyvert, illetve készpénzt is lefoglaltak. A bűnszervezet egyik vezetője szökésben van, ellene körözést adtak ki.
Az emberkereskedőkre 5-től 25 évig terjedő szabadságvesztés várhat az ügyészség szerint.
Szerző
Frissítve: 2019.03.08. 16:20

"Varázs gombát" termesztett - hat év fegyházra ítéltek egy természetgyógyászt

Publikálás dátuma
2019.03.07. 19:43
Illusztráció
Fotó: Christopher Furlong / Gettyimages
Füvet találhattak nála, és egy külföldön rák kezelésére is használt, itthon dizájnerdrognak minősített anyagot.
Ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön egy férfi büntetőügyében, akit a "varázs gomba" nevű szer növesztésével, egyéb kábítószer értékesítésével a jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettét valósította meg. A férfi olyan büntetést kapott, ami már a gyilkosokéval vetekszik: a bíróság 6 év fegyházbüntetést szabott ki a vádlottal szemben és 6 évre eltiltott a közügyektől. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat, feltételesen. Ráadásul
súlyosbításért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, és kérte a letartóztatás fenntartását.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott természetgyógyászattal foglalkozott, masszőrként és takarítóként végzett alkalmi munkákból élt, mikor marihuánát kezdett termeszteni. Az interneten tanult módszerekkel termesztett kannabiszt vendégeinek kezdte el értékesíteni. Aztán 2014-ben Hollandiából a "varázs gomba" nevű növény - szer, as bíróság megfogalmazásában - neveléséhez is beszerezte a szükséges eszközöket.

Dizájnerdrognak számít

Hogy a fantázianév pontosan mit takar, homályban marad, minden esetre nem a varázsgombákból ismert pszilocibint nevezi meg hatóanyagként a bírósági közlemény, hanem a harmint. A harmin a Btk. alkalmazásában új pszichoaktív anyagnak minősül, de köze sincs azokhoz a dizájnerdrogokhoz, amikre ezt a minősítést alkalmazni szokták. Olyan növényekben fordul elő - növényekben, tehát a dizájnerdrogokkal ellentétben, ezt nem például patkányméregből készítik -, mint a szíriai rutafű, vagy mint a caapi, amiből a dél-amerikai indiánok szertartásokhoz ayahuascát készítenek. Laboratóriumi kísérletek szerint a harmin többféle daganatos sejtkultúra ellen is hatásosnak mutatkozott, a marokkói hagyományban használják is többek közt bőrrák kezelésére. Antidepresszáns és antibakteriális hatása is bizonyított. A szert rekreációs célú használói gyakran keverik kannabisszal - elképzelhető, hogy a természetgyógyász is ezt tette. Internetes fórumokon úgy jellemzik a keveréket, mint ami nyugodt, befelé forduló, meditatív és reflektív tudatállapotot idéz elő, túladagolása pedig a fejfájás veszélyét hordozza magában.
A bíróság azt írja, a vádlott eleinte csak saját fogyasztásra termesztett, később az ismerősei részére 1.500, majd 2.000 forint grammonkénti áron eladta a "varázs gomba" nevű termékeket. Ezen felül 100 gramm Marihuánát is értékesített.

"Különösen jelentős mennyiség"

A vádlottól 2017-ben a nyomozóhatóság által lefoglalt kábítószerek összesített mennyisége meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát is. Pontos adat nincs a közleményben. Tény ugyanakkor, hogy az új pszichoaktív szerek esetében a Btk. szerint a kábítószerek mennyiségét úgy lehet meghatározni, hogy a hatóanyag-tartalmat vizsgálva a "hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának" mértékét veszik alapul. Az erről szóló rendelkezéseket 2017-ben az Alkotmánybíróságon támadták meg büntetőbírák: szerintük a rendelkezések kizárólag önkényes értelmezést tesznek lehetővé, ezért sértik a jogbiztonságot. Az AB nem adott igazat nekik: szerintük nincs is mód egzaktabb mennyiségi meghatározásra az új szereknél. A bíróság jelen esetben a természetgyógyásszal szemben háromszáz ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt - talán csak ebből lehet következtetni, mennyi lehetett nála a különösen jelentős mennyiség, illetve az, amit eladott.
A bíróság fenntartotta a vádlott letartóztatását, aki védőjével együtt a döntés vonatkozásában 3 munkanap gondolkodási időt kért, a letartóztatás fenntartását megfellebbezte.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 19:49