Több év börtönre ítélték Szerbia leggazdagabb emberét

Publikálás dátuma
2019.03.08. 17:39

Fotó:
Fiával együtt csukná le a bíróság Miskovicot, zűrös privatizációk és adócsalás miatt született az ítélet.
Adócsalás miatt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre és nyolcmillió dinár - mintegy 21,44 millió forint - pénzbüntetésre ítélték pénteken Miroslav Miskovicot, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.
A férfit és fiát 2012 decemberében vették őrizetbe, nyolc másik emberrel együtt. Miroslav Miskovicot később, 2013-ban rekordösszegű, 12 millió eurós - 3,79 milliárd forint - óvadék fejében helyezték szabadlábra. Az adócsalási ügy mellett sikkasztással is vádolták, ez utóbbi alól azonban felmentették.
A vádak szerint ő és társai 2005 és 2010 között mintegy 153 millió euró - 48,3 milliárd forint - veszteséget okoztak a szerb államnak útépítő cégek privatizálása során. Miskovicot azért ítélték el, mert segített fiának, Markónak mintegy 320 millió dinár - 857 millió forint - értékű adó eltitkolásában. Fiát pénteken egy év házi őrizetre és szintén nyolcmillió dinár pénzbüntetésre ítélték, emellett cégének be kell fizetnie az elmaradt adótartozást. Az ügyészség azért kért súlyosabb büntetést Miroslav Miskovicra, mert állításuk szerint ő adott tanácsot a fiának, hogyan kerülje ki az adófizetést.
A 73 éves Miskovic vagyonát körülbelül 2 milliárd euróra - több mint 630 milliárd forint - becsülik. A kiskereskedelem, a mezőgazdaság, az ingatlanpiac és a biztosítás területén vannak érdekeltségei az egész Balkánon.
Miroslav Miskovic nem jelent meg a tárgyaláson, azonban joga van fellebbezni az ítélet ellen, és ügyvédje már be is jelentette, hogy élni fognak ezzel. Fia részt vett az ítélethirdetésen. Miroslav Miskovicot 2016-ban első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám a fellebbviteli bíróság 2017-ben az ítéletet részben semmissé nyilvánította, és új tárgyalást rendelt el.

Magyar Hang: provokáció készülhet Marosvásárhelyen

Publikálás dátuma
2019.03.08. 16:08
Székely zászló a 2018-as székelyek napján Marosvásárhelyen
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Egy székely szimbólumokkal díszített kétnyelvű tábla miatt akadt ki Marosvásárhely román alpolgármestere, aki nem „nem akarja Székelyfölddé változtatni” a November 7. negyedet.
Leszerelteti a székely szimbólumokat is tartalmazó kétnyelvű táblát, és a nyolcszög alakú térkő is zavarja Marosvásárhely szociáldemokrata alpolgármesterét a felújított Székely Vértanúk Emlékművénél, ahol vasárnap a magyarok a székely szabadság napjára emlékeznének, március14-én pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is beszédet tart a nemzeti ünnep alkalmából. 
Az intézkedésre névtelen feljelentés után kerül sor: valakik sérelmezték, hogy egy csorgó fölé felirat került „Izvorul secuilor martiri – Székely vértanúk kútja” felirattal és a Nap, valamint a Hold szimbólumokkal. Az is baj, hogy a régóta meglevő emlékmű köré nyolcágú csillag alakban rakták le a járólapokat. Sergiu Papuc alpolgármester egy helyi lapnak péntek reggel azt mondta: „most leellenőrzöm, és amennyiben nem tartották be a tervet, módosítjuk. Nem változtatjuk át a November 7. negyedet úgynevezett Székelyfölddé.” Az ellenőrzés után a táblát leszerelték és a járólapokat is másképp fogják elrendezni - írja honlapján a konzervatív, kormánykritikus Magyar Hang hetilap.
A székely vértanúk kútja kétnyelvű táblája
A Székely Nemzeti Tanács közleményben tiltakozik. „Két nappal a Székely Szabadság Napja és hat nappal a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter marosvásárhelyi látogatása előtt az egész magyar közösséget provokáló lépésre szánta magát Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala – írják. – Ezeket az intézkedéseket jogsértőnek és provokatívnak tartjuk, amelyek méltatlanok az uniós elnökséget betöltő Romániához, ellentétesek Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésének minden törekvésével. Követeljük, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz. Arra kérünk minden vásárhelyi magyart, hogy vasárnap, a Székely Szabadság Napjának délutánján a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva jöjjenek a Székely Vértanúk emlékművéhez, és mozgósítsák rokonaikat, ismerőseiket!” A Marosvásárhelyiek nevű, húszezer tagot számláló magyar nyelvű Facebook-csoportban egy hozzászóló, Hermann Mark Christian emlékeztetett: 1990 márciusában is hasonló provokáció történt, amikor egy „úriember” bicskával kezdte el levakarni a Fortunánál a gyógyszertár kirakatablakáról a magyar és német nyelvű feliratot. A következményeket ismerjük: a „fekete március”, Sütő András szeme világának kioltása, hat halott és évekig tartó bizalmatlanság a két közösség között -írja a lap.
Az emlékmű csillag-alapzata
Szerző

May: Megállapodás nélkül akár el is maradhat a Brexit

Publikálás dátuma
2019.03.08. 15:01

Fotó: JOHN THYS / AFP
A brit miniszterelnök azt mondta: senki nem tudja, mi történne az újbóli elutasítás esetén.
Theresa May szerint ha a londoni alsóház a jövő héten sem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit tartalmazó megállapodást, akkor hónapokat késhet, sőt el is maradhat a Brexit. A konzervatív párti brit miniszterelnök a kelet-angliai Grimsby városában, gyári munkások előtt tartott péntek délutáni beszédében az MTI összefoglalója szerint kijelentette: senki nem tudja, mi történne a Brexit-megállapodás újbóli elutasítása esetén.
„Lehet, hogy hosszú hónapok múlva sem lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki”

– fogalmazott.

Theresa May szerint az EU-val novemberben kötött, a londoni alsóház által januárban óriási többséggel elutasított Brexit-megállapodás újbóli leszavazása esetén „csak a bizonytalanság folytatódását lehetne biztosra venni”. A londoni alsóház a tervek szerint kedd este szavaz ismét a kilépési feltételeket rögzítő megállapodásról. Theresa May múlt héten jelentette be, hogy ha az alsóház a Brexit-megállapodást a március 12-éig esedékes újabb voksoláson ismét elveti, és egyben kizárja a megállapodás nélküli Brexitet is, akkor a kormány lehetővé teszi a képviselőknek, hogy szavazzanak a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbításáról. 
Szerző