sztrájk;szakszervezet;béremelés;Hankook;

Nincs megegyezés, hétfőtől jöhet az újabb sztrájk a Hankooknál

A Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke szerint a Hankook „nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát." A dunaújvárosi gumigyár dolgozói 18%-os béremelést akarnak.

Nemrég - a veszprémi Continental-gyárnál megalakult sztrájkbizottságról szóló cikkünkben - már jeleztük, hogy a Hankooknál továbbra sincs megegyezés a béreket illetően, így a levegőben lóg az újabb munkabeszüntetés. Akkor azt írtuk, a dunaújvárosi cégnél szombaton lesz az utolsó tárgyalás, és ha nincs megállapodás, hétfőn hajnalban az érdekvédők megkezdik a hosszabb idejű sztrájk előkészületeit. Azóta kiderült, a mai egyeztetések sem hoztak eredményt.

Székely Tamás, a Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke szerint a Hankook „nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát" - írja a Mérce. Székely a portálnak hozzátette,

a szakszervezetnek hétfő éjféltől van lehetősége újabb sztrájkakció bejelentésére, ez annak függvénye, hogy a vasárnap 0:30-kor a Hankook-kal folytatódó tárgyalásnak végül mi lesz az eredménye.

Mint korábban felidéztük, a Hankooknál a cégvezetés már a korábbi sztrájk másnapján 13,6 százalékos átlagos bérfejlesztést fizetett ki a dolgozóknak, de ez sokaknak csak 6 százalékot jelent, a szakszervezet pedig 18 százalékot kér minden munkavállalónak.