3 milliárd a tét - Megnézte már a lottószelvényét?

Publikálás dátuma
2019.03.09. 19:34

Fotó: Shutterstock
A 10. héten megtartott ötös lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3; 27; 72; 75; 78 Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 51 darab, nyereményük egyenként 1.514.515 forint; 3 találatos szelvény 5528 darab, nyereményük egyenként 14.905 forint; 2 találatos szelvény 147.024 darab, nyereményük egyenként 1225 forint.   Jokerszám: 655325
Szerző
Frissítve: 2019.03.09. 19:51

Manfred Weber Budapestre jön

Publikálás dátuma
2019.03.09. 18:54

Fotó: Frank Hoermann / AFP
A jövő héten Budapestre látogat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. A politikus a német Welt am Sonntag lapnak nyilatkozva jelentette be a vizitet.
“A következő néhány napban személyesen fogok beszélni Orbán Viktorral Budapesten, hogy megértessem vele: jelenleg jó úton halad afelé, hogy távozzon az Európai Néppártból.”

Weber közölte azt is, hogy a konfliktus nem egy kelet-nyugati nézeteltérés a migráció miatt, hanem az EU és az EPP értékeiről szól.    Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber és az Európai Néppárt három feltétel teljesüléséhez köti a FIdesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására. A német lap egyébként azzal a felvezetéssel közli a hírt, hogy Weber a békülés szándékával megy Budapestre, mert meg szeretné akadályozni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. 
Frissítve: 2019.03.09. 18:59

Rohamtempóban fogy Kelet-Európa lakossága - mi sem vagyunk kivételek, sőt

Publikálás dátuma
2019.03.09. 15:43
Kelet-Európa Nyugatra tart
Fotó: Illusztráció/Shutterstock
Világosan kirajzolódik: a népességfogyásban nem a halálozások és születések deficitje játssza a legfőbb szerepet, hanem, hogy Közép- és Kelet-Európából a nyugati régiókba vándorolnak az emberek.
Három magyarországi is van a 15 leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között. Az Eurostat friss adatbázisa szerint a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között - írja a g7.hu. Az eredmények egyébként nagy meglepetést nem hoztak: az EU-s átlaghoz képest szegényebb kelet- és közép-európai térség népessége folyamatosan csökken, míg a gazdagabb nyugati államok, főként azok legfejlettebb régiói, egyre zsúfoltabbá válnak.

És bár a három említett hazai régió adatai nem sok jót vetítenek elő a jövőre nézve, hozzátehetjük, hogy Bulgáriában, és kiváltképp Romániában még rosszabb a helyzet. Utóbbi országból 6 régió is szerepel a lista első 10 helyén, míg
leggyorsabban, a vizsgált 9 év alatt 14,2%-kal, a Bulgária északnyugati részén található Severozapaden népessége fogy - amely, nem meglepő módon, egyben az Unió legszegényebb régiója is.

Érdekes, de ha országokra bontva nézzük a számokat, nem az eddig említett helyeken találjuk a legnagyobb csökkenést, hanem Lettországban és Litvániában: mindkét balti államban több mint 10 százalékkal éltek kevesebben 2018-ban, mint 2009-ben.
Az uniós országok többségében egyébként nő a népesség: a 27 tagállam kétharmadában voltak többen tavaly, mint tíz éve.

A legnagyobb népességnövekedést két miniállam, Luxemburg (22%) és Málta (15,8%) produkálta, míg a nagyobb országok közül a svédek gyarapodtak a legtöbbel (9,3%). Svédországban – ahogy a nyugati országok többségében – főleg a migráció növelte a lakosságszámot, ahogy egyébként a kelet-európai népességcsökkenésben is ez játszotta a legfontosabb szerepet - nem pedig a természetes szaporodás deficitje, azaz a halálozások és a születések különbsége.

Sokat elárul, hogy a lakosságszám a nagyobb nyugati városokban ugrott meg a leginkább. A listát itt is Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, valamint Brüsszel és Bécs is bekerült. A gazdagabb városokba való elvándorlás jelensége kisebb mértékben ugyan, de idehaza is megfigyelhető:
az Eurostat adatai szerint Budapesten tavaly közel 50 ezerrel éltek többen, mint 2009-ben, ami 3 százalékos növekedést jelent,

 Pest megyében pedig ennél is nagyobb mértékben ugrott meg a népességszám.
Szerző
Frissítve: 2019.03.09. 17:01