Négy településen változik meg a választási rendszer az önkormányzati választáson

Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:48
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A lakosságszám változása miatt megváltozott a választás rendszere Siklóson, Edelényben, Diósdon és Halásztelken.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a települési önkormányzati képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei
lakosságszám alapján kell meghatározni.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 100 lakosig kettő, ezer lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig nyolc.
A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. (A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között).
A helyi választási irodák vezetői - a jegyzők - a Belügyminisztérium által közölt adatok alapján már mindenhol megállapították a képviselő-testület létszámát.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Baranya megyei Siklóson és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben 2014-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, ősszel azonban már úgynevezett egyéni listán választják őket, mivel a települések lakosainak száma 10 ezer alá csökkent: 2019. január elsején Siklóson 9730-an, Edelényben 9864-en éltek. A változás érinti a képviselők számát is: Siklóson és Edelényben 11 helyett 8 tagú lesz az ősszel megválasztandó testület.
Ugyanakkor két településen - a Pest megye Diósdon és Halásztelken - 10 ezer fölé nőtt a lakosok száma. Halásztelken 11 183, Diósdon 10 603-an éltek január 1-jén, így itt egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. Diósdon és Halásztelken 8 helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.

Közösen szerveznek demonstrációt március 15-én az ellenzéki pártok és civilek

Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:32

Fotó: Vajda József
A Szabad sajtó útján 15 órakor kezdődő rendezvényen hét ellenzéki párt, Márki-Zay Péter mozgalma, független országgyűlési képviselők, civil aktivisták, szakszervezeti vezetők és ismert művészek vesznek részt.
Az eredetileg a Civilek a Demokráciáért csoport által bejelentett tüntetésen civilek és szakszervezeti vezetők mellett lépnek fel majd az ellenzéki politikusok is - írta a Mérce. Az esemény Facebook-oldala szerint ott lesz a rendezvényen mások mellett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője, Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Fodor Tamás színész-rendező és Lakatos Béla Ács város volt polgármestere. 
"2019. március 15-én, Budapesten a Szabad sajtó útján összegyűlünk, hogy 1848-as hőseink nyomába szegődve cselekvésre hívjunk minden, a hazáért aggódó, tenni akaró magyar állampolgárt. A magyar nép többsége békét akar, biztonságot, szabadságot, beleszólást az őket érintő ügyekbe, biztos megélhetést és tervezhető jövőt! A társadalmi megosztottság helyett valódi magyar nemzeti egységet kell teremteni!" - írják az esemény meghívójában, amely Mit kíván a magyar nemzet? címmel 12 pontot is tartalmaz. E szerint egyebek mellett demokráciát és jogállamot, pártatlan közmédiát, független bíróságokat és a korrupt közszereplők felelősségre vonását követelik.
A Szabad sajtó útjára bejelentett demonstráción ott lesz a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, az LMP és a Liberálisok.Facebookon közzé tett meghívó szerint csatlakozott az eseményhez Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is.
Előzőleg a Magyar Nemzetre átkeresztelt, korábban Magyar Idők néven futó kormánypárti újság írta meg: a március 15-i rendezvényen alternatív parlament felállítását jelenti be az ellenzék.  
A Mérce cikke szerint a Demokratikus Koalíció gyülekező demonstrációt is szervez: Gyurcsány Ferencék délután 1-kor, az Egyetem téren várják majd szimpatizánsaikat, hogy együtt vonulhassanak át a Szabad Sajtó útjára. Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a Szent Gellért térre, „klímaforradalomra” várja a résztvevőket délután 4-től. A Fidesz-barát Mi Hazánk Mozgalom pedig Toroczkai Lászlóval, ágyútűzzel és huszárokkal készül a nemzeti ünnepre; rendezvényük az ellenzéki demonstráció időpontjában és szomszédságában, a Március 15. téren lesz - de ez nyilván csak a véletlenek összejátszása.
Szerző
Frissítve: 2019.03.10. 10:39

Sokan fagytak meg az országban az enyhe február ellenére

Publikálás dátuma
2019.03.10. 09:33

Fotó: Népszava
Március 8-ig 164-en szenvedtek kihűléses halált tavaly szeptember óta.
A Magyar Szociális Fórum közleménye szerint - amelyben azt írják, "hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva" közlik az adatokat - március 8-ig 164-en szenvedtek kihűléses halált tavaly szeptember óta. Február 20. és március 8. között 29-en haltak meg így. "Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, továbbá kórházba szállítása közben és kórházba érkezése után, mert már nem tudtak rajta segíteni. A szabad ég alatt megfagyott emberek aránya 36 százalékra tehető, a többieké pedig 64-re. Egy évvel ezelőtt, március végéig 200-an fagytak meg Magyarországon" - tartalmazza a közlemény.  A Magyar Szociális Fórum a téli időszakban rendszeresen tesz közzé adatokat a fagyhalál miatt elhunytak számáról, de forrásait nem nevezi meg.
Szerző