demonstráció;ellenzék;március 15.;

2019-03-10 10:32:54

Közösen szerveznek demonstrációt március 15-én az ellenzéki pártok és civilek

A Szabad sajtó útján 15 órakor kezdődő rendezvényen hét ellenzéki párt, Márki-Zay Péter mozgalma, független országgyűlési képviselők, civil aktivisták, szakszervezeti vezetők és ismert művészek vesznek részt.

Az eredetileg a Civilek a Demokráciáért csoport által bejelentett tüntetésen civilek és szakszervezeti vezetők mellett lépnek fel majd az ellenzéki politikusok is - írta a Mérce. Az esemény Facebook-oldala szerint ott lesz a rendezvényen mások mellett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője, Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Fodor Tamás színész-rendező és Lakatos Béla Ács város volt polgármestere. 

"2019. március 15-én, Budapesten a Szabad sajtó útján összegyűlünk, hogy 1848-as hőseink nyomába szegődve cselekvésre hívjunk minden, a hazáért aggódó, tenni akaró magyar állampolgárt. A magyar nép többsége békét akar, biztonságot, szabadságot, beleszólást az őket érintő ügyekbe, biztos megélhetést és tervezhető jövőt! A társadalmi megosztottság helyett valódi magyar nemzeti egységet kell teremteni!" - írják az esemény meghívójában, amely Mit kíván a magyar nemzet? címmel 12 pontot is tartalmaz. E szerint egyebek mellett demokráciát és jogállamot, pártatlan közmédiát, független bíróságokat és a korrupt közszereplők felelősségre vonását követelik.

A Szabad sajtó útjára bejelentett demonstráción ott lesz a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, az LMP és a Liberálisok.Facebookon közzé tett meghívó szerint csatlakozott az eseményhez Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is.

Előzőleg a Magyar Nemzetre átkeresztelt, korábban Magyar Idők néven futó kormánypárti újság írta meg: a március 15-i rendezvényen alternatív parlament felállítását jelenti be az ellenzék.  

A Mérce cikke szerint a Demokratikus Koalíció gyülekező demonstrációt is szervez: Gyurcsány Ferencék délután 1-kor, az Egyetem téren várják majd szimpatizánsaikat, hogy együtt vonulhassanak át a Szabad Sajtó útjára. Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a Szent Gellért térre, „klímaforradalomra” várja a résztvevőket délután 4-től. A Fidesz-barát Mi Hazánk Mozgalom pedig Toroczkai Lászlóval, ágyútűzzel és huszárokkal készül a nemzeti ünnepre; rendezvényük az ellenzéki demonstráció időpontjában és szomszédságában, a Március 15. téren lesz - de ez nyilván csak a véletlenek összejátszása.