Közösen szerveznek demonstrációt március 15-én az ellenzéki pártok és civilek

Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:32

Fotó: Vajda József
A Szabad sajtó útján 15 órakor kezdődő rendezvényen hét ellenzéki párt, Márki-Zay Péter mozgalma, független országgyűlési képviselők, civil aktivisták, szakszervezeti vezetők és ismert művészek vesznek részt.
Az eredetileg a Civilek a Demokráciáért csoport által bejelentett tüntetésen civilek és szakszervezeti vezetők mellett lépnek fel majd az ellenzéki politikusok is - írta a Mérce. Az esemény Facebook-oldala szerint ott lesz a rendezvényen mások mellett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője, Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Fodor Tamás színész-rendező és Lakatos Béla Ács város volt polgármestere. 
"2019. március 15-én, Budapesten a Szabad sajtó útján összegyűlünk, hogy 1848-as hőseink nyomába szegődve cselekvésre hívjunk minden, a hazáért aggódó, tenni akaró magyar állampolgárt. A magyar nép többsége békét akar, biztonságot, szabadságot, beleszólást az őket érintő ügyekbe, biztos megélhetést és tervezhető jövőt! A társadalmi megosztottság helyett valódi magyar nemzeti egységet kell teremteni!" - írják az esemény meghívójában, amely Mit kíván a magyar nemzet? címmel 12 pontot is tartalmaz. E szerint egyebek mellett demokráciát és jogállamot, pártatlan közmédiát, független bíróságokat és a korrupt közszereplők felelősségre vonását követelik.
A Szabad sajtó útjára bejelentett demonstráción ott lesz a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, az LMP és a Liberálisok.Facebookon közzé tett meghívó szerint csatlakozott az eseményhez Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is.
Előzőleg a Magyar Nemzetre átkeresztelt, korábban Magyar Idők néven futó kormánypárti újság írta meg: a március 15-i rendezvényen alternatív parlament felállítását jelenti be az ellenzék.  
A Mérce cikke szerint a Demokratikus Koalíció gyülekező demonstrációt is szervez: Gyurcsány Ferencék délután 1-kor, az Egyetem téren várják majd szimpatizánsaikat, hogy együtt vonulhassanak át a Szabad Sajtó útjára. Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a Szent Gellért térre, „klímaforradalomra” várja a résztvevőket délután 4-től. A Fidesz-barát Mi Hazánk Mozgalom pedig Toroczkai Lászlóval, ágyútűzzel és huszárokkal készül a nemzeti ünnepre; rendezvényük az ellenzéki demonstráció időpontjában és szomszédságában, a Március 15. téren lesz - de ez nyilván csak a véletlenek összejátszása.
Szerző
Frissítve: 2019.03.10. 10:39

Sokan fagytak meg az országban az enyhe február ellenére

Publikálás dátuma
2019.03.10. 09:33

Fotó: Népszava
Március 8-ig 164-en szenvedtek kihűléses halált tavaly szeptember óta.
A Magyar Szociális Fórum közleménye szerint - amelyben azt írják, "hitelt érdemlő forrásokra hivatkozva" közlik az adatokat - március 8-ig 164-en szenvedtek kihűléses halált tavaly szeptember óta. Február 20. és március 8. között 29-en haltak meg így. "Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, továbbá kórházba szállítása közben és kórházba érkezése után, mert már nem tudtak rajta segíteni. A szabad ég alatt megfagyott emberek aránya 36 százalékra tehető, a többieké pedig 64-re. Egy évvel ezelőtt, március végéig 200-an fagytak meg Magyarországon" - tartalmazza a közlemény.  A Magyar Szociális Fórum a téli időszakban rendszeresen tesz közzé adatokat a fagyhalál miatt elhunytak számáról, de forrásait nem nevezi meg.
Szerző

Eső és erős szél követi a napsütést vasárnap

Publikálás dátuma
2019.03.10. 09:04
illusztráció
Fotó: Atsushi Taketazu / AFP
Széllökések miatt hat megyére adtak ki figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint vasárnap kezdetben napos tájak fölött is fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és a déli óráktól északnyugat felől egyre többfelé elered az eső, záporeső. A Dunántúl délnyugati felén ugyanakkor csak kis valószínűséggel alakul ki csapadék. Késő délutántól, estétől észak felől gyorsan csökken a felhőzet, illetve kiderül az ég. A délnyugati szelet nagy területen erős, északon néhol viharos lökések kísérik. Az ország északi megyéire - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén - figyelmeztetés van érvényben, mert a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.  A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 19 fok között alakul, délen lesz a melegebb. Késő estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző
Témák
időjárás