Tovább nyomoznak Svédországban Semjén Zsolt vadászata miatt

Publikálás dátuma
2019.03.11. 15:12

Fotó: Magyar Nemzet
Közel egy év telt el, mióta tudjuk, hogy Semjén Zsolt helikopterrel jár háziasított rénszarvasra vadászni. A svéd hatóságok még nem engedték el az ügyet.
Lassan egy év is eltelt, de még mindig nem zárták le a nyomozást a svéd hatóságok Semjén Zsolt nagy port kavart, helikopteres vadászatának ügyében – értesült a hvg.hu. A magyar miniszterelnök-helyettest, a KDNP elnökét egy helyi gazda áprilisban vádolta meg azzal, hogy egy háziasított állatnak számító rénszarvast lőtt ki. Az ügyben a rendőrség is nyomozni kezdett, majd átadta az ügyészségnek, mely utoljára tavaly novemberben nyilatkozott. Mivel az esetről azóta sem lehetett hallani, ismét rákérdeztünk, hogy áll a nyomozás.
Érdeklődésünkre a svéd ügyészség ismét megerősítette, hogy a nyomozás még mindig tart, de a titoktartás miatt egyéb részletet nem árulhatnak el. A főügyész még annyit tett hozzá, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint senkit nem terveznek kihallgatni Magyarországon, és „senkit nem értesítettek esetleges bűncselekmény gyanújáról”.

Ez elvitte vadászni...

 Semjén Zsolt több éve zajló svédországi vadászatairól a megszüntetett, majd kormánypárti lapként újraindított Magyar Nemzet számolt be. Semjén azt mondta, mivel vadászként, nem parlamenti képviselőként kapott lehetőséget többmilliós értékű külhoni vadászataira, ezért nem is kellett bevallania azokat képviselői vagyonnyilatkozatában. A miniszterelnökhelyettest vadászatait egyébként egy uniós és állami pályázatokon taroló üzletember, Farkas József fizette. Mint a 24.hu korábban írta, az üzletemberhez köthető négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa 365 millió forint uniós támogatást kapott, a szálloda avatóünnepségén éppen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.
Szerző
Frissítve: 2019.03.11. 15:38

Weber „mindent elmondott”, most a Fidesz válaszára vár a CDU

Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:41
Paul Ziemiak
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Most be kell várni „Budapest reakcióját” – közölte Paul Ziemiak, a CDU főtitkára.
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vitában – mondta a párt főtitkára hétfőn Berlinben az elnökség álláspontját ismertetve. Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatón az MTI összefoglalója szerint elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje „mindent elmondott”, amit az ügyben el kellett mondani, és most be kell várni „Budapest reakcióját”. Kiemelte, hogy Manfred Weber a CDU és a CSU elnökével egyeztetve foglalt állást a vitában. Arról is szólt, hogy a CDU a vita valamennyi lehetséges kimenetelére,
„minden opcióra felkészült”.

A magyar kormány tájékoztató kampányáról szólva kifejtette:
„a helyzet viszonylag egyszerű, megéltünk egy magyarországi plakátkampányt, amelyet elfogadhatatlannak neveztünk, Manfred Weber pedig Orbán Viktor és a Fidesz elé terjesztette egyeztetett követeléseit, és most várunk a reakcióra”.

Manfred Weber fontosnak nevezte, hogy a Fideszt vezető magyar kormányfő,
„Orbán Viktor elkötelezze magát az EPP értékei mellett, amelyek összekötnek minket Európában, ezért most várjuk Budapestről a jelzést, hogy osztják-e ezeket az értékeket”

– mondta a CDU főtitkára.

Azokkal az újságírói kérdésekkel kapcsolatban, hogy a CDU hajlandó lenne-e támogatni a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, és tart-e attól, hogy ebben az esetben a Fidesz vezetésével létrejön egy újabb pártcsalád, Paul Ziemiak elmondta, hogy a további megbeszéléseket egymás között és nem a sajtó előtt folytatják, és a CDU elnöksége nem foglalkozott hipotetikus kérdések megválaszolásával és spekulációkkal. A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén. 

Kedden tárgyal Weber és Orbán Budapesten

Manfred Weber múlt héten a Welt am Sonntag című német lapban jelentette be, hogy Budapestre látogat.
„A következő néhány napban személyesen fogok beszélni Orbán Viktorral Budapesten, hogy megértessem vele: jelenleg jó úton halad afelé, hogy távozzon az Európai Néppártból”

– fogalmazott.

Hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadja Manfred Webert Budapesten. A keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást – tette hozzá.

Három feltétel

Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber és az Európai Néppárt három feltétel teljesüléséhez köti a Fidesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására.

Szerző

Jövő héttől egy hónapig nem jár a fogaskerekű

Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:06

Fotó: Népszava
A felújítás idején a pályasínt és a fogasléceket cserélik.
Nem közlekedik a fogaskerekű 2018. március 18-tól, hétfőtől várhatóan április közepéig, mert a vonal Városmajor és az Esze Tamás iskola megállóhely közötti szakaszán a BKV a pályasínt és a fogasléceket cseréli – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján. A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal utazhatnak. Az alsó szakaszon található megállóhelyek a 60A és 60B jelzésű járatokkal is elérhetők. A tájékoztatás szerint az egy hónapos felújítás idején cserélik, szabályozzák a pályasínt és a fogasléceket, amelynek eredményeként csökken majd a fogaskerekű közlekedésével járó zajkibocsátás. 
Szerző