Ámokfutás Győrben: kilenc embert vert meg az őrjöngő hajléktalan

Publikálás dátuma
2019.03.11. 15:32
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Négy hónap alatt 13 erőszakos bűncselekményt követhetett el egy zavart férfi, ok nélkül támadt áldozataira. Kapott a sekrestyés, de a kórházi biztonsági őr is.
Kilenc sértett nyilvános helyen történt bántalmazásával vádol a Győri Járási Ügyészség egy hajléktalan, győri fiatalembert. A cselekmények indítéka egyik esetben sem ismert, de  a vádlott úgy támadt rá áldozataira, hogy éppen felfüggesztett szabadságvesztését töltött A vádhatóság szerint a 30 éves férfi 2018 márciusa és júniusa között tizenhárom bűncselekményt követett el Győrben. Mise közben ordítozott és fenyegetőzött egy templomban, majd megütötte a sekrestyést. Előzetes szóváltás nélkül, az utcán, mellkason rúgott egy nőt, egy másik alkalommal hátba, és kétszer kézen rúgott egy másik nőt. Az utóbbi nő védelmére kelő házaspár nő tagját fülön és arcon ütötte, a férjet pedig kővel megdobta. 
Később kórházba került, de itt is dühroham tört rá: vicsorgott a betegekre és pengével vagdosta a haját, majd megtámadta a biztonsági őrt és több ütéssel eltörte az orrcsontját. Egy gyorsétterem előtt vicsorgott egy fiatal párra, majd megütötte, lefejelte a férfit. Ugyanitt egy másik alkalommal eszméletlenre vert egy másik férfit. Egy hajléktalan férfit véresre vert, majd a sértett segítségére siető másik férfi autójába úgy belerúgott, hogy a lökhárító eltört, valamint egy kővel megdobta az autót.
A letartóztatásban lévő elkövetőre az ügyészség börtönbüntetést kért,  súlyos testi sértés és más bűncselekmények elkövetése miatt. Bár a vádirat nem tér ki rá, a férfi a jelek szerint módosult tudatállapotban, vagy éppen pszichés betegként követte el a támadásokat. Ha az utóbbiról van szó, mentális állapotát valószínűleg figyelembe veszik majd a bűnügyek tárgyalása során.
Szerző

Tömegkarambol, öt sérült a 44-es főúton

Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Furgon, személyautó és teherautó ütközött Kétsoprony határában, a rendőrség teljes szélességében lezárta az érintett útszakaszt.
Tömegkarambol miatt járhatatlan ideiglenes a 44-es főút a Békés megyei Kétsoprony közelében: a rendőrség adatai szerint délután háromnegyed egy körül három jármű ütközött össze, és öten sérültek meg. A megyei katasztrófavédelem úgy tudja, hogy egy furgon, egy személyautó és egy teherautó érintett a balesetben, a személyautó pedig annyira összetört, hogy a benne utazó sérültet feszítővágóval kellett kiszabadítani a roncsok közül. 
 A helyszínelés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az érintett útszakaszt. A Békéscsaba irányából közlekedőket Telekgerendás irányába, míg a Kondoros felől érkezőket Kamut felé terelik. A rendőrség a közlekedők megértését és türelmét kéri, írja a police.hu.
Szerző

Az adóbevallásra hivatkozva próbálnak bankkártyaadatokat szerezni a csalók

Publikálás dátuma
2019.03.11. 09:23

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Adó-visszatérítés ígéretével próbálják átverni az embereket.
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a NAV nevével visszaélő email- és SMS értesítések tekintetében. Az adathalász csalók a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva igyekeznek bizalmas információkat, jellemzően ügyfélkapus bejelentkezési, valamint bankkártya adatokat (beleértve az ún. CVV/CVC biztonsági kódot) szerezni. Ezt leggyakrabban az üzenetekben található link segítségével próbálják meg elérni, amely egy felugró űrlaphoz, honlaphoz vezet – figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A tájékoztatás szerint a legfrissebb kampányban adó-visszatérítés ígéretével próbálják rávenni a címzettet arra, hogy az üzenetben megadott linkre kattintva jelentkezzen be az ügyfélkapun, és nyilatkozzon a visszafizetésről. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet (például tegező megszólítás) miatt. Az adathalász kampány nem csak ügyfélkapus azonosítókat gyűjt, hanem bankkártya adatokat is. A NAV azonban soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatokat. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, amennyiben túlfizetésük van. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet mindenkinek azt javasolja, hogy – ne kattintsanak az e-mailben vagy SMS-ben érkező, bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, – minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára (a NAV esetében ez a nav.gov.hu címen található), – amennyiben munkahelyi fiókjukba gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelöljék meg SPAM üzenetként, és értesítsék a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját, – előfordulhat csatolmány is (MS Word dokumentum, tömörített, vagy .pdf kiterjesztésű fájl), amelyet soha ne nyissanak meg, ne töltsenek le, – és amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szervezetet, vagy tegyen feljelentést. A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, hasznos tanácsokat az NBSZ NKI oldalán olvashat.
Szerző
Témák
NAV adóbevallás