Előfizetés

Weber útvonalán máris letakarták a Junckert támadó plakátokat, az MSZP meghekkelt egyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 08:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ferihegyi plakáthekkeléssel készültek a szocialisták a néppárti csúcsjelölt érkezésére, ám szorgos kezek órákon belül eltüntették a környék összes sorosozó-junckerező óriásplakátját.
Kedden érkezik Magyarországra Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje a közelgő EP-választásokon. Weber a Fidesz Néppárton belüli sorsáról egyeztetne Orbán Viktorral azután, hogy a szervezet számos tagpártja kezdeményezte a Fidesz kizárását. Weber emiatt ultimátumot adott Orbánnak: a Fidesz akkor maradhat EPP-tag, ha - többek közt - leáll a kormány EU-ellenes kampánya, mely az Európai Bizottság néppárti elnökét, Jean-Claude Junckert is támadja.

"Welcome to Orbanistan"

"Meghekkeltünk egy plakátot" - újságolja az MSZP közösségi oldalán a szocialisták elnökségi tagja, Bihal Dávid. A párt egy Ferihegy melletti óriásplakátot vett célba, ami mellett jó eséllyel az érkező Weber is elautózik majd. Hogy a politikus "ízelítőt kapjon a magyar valóságból", Juncker arcképe helyére az övét illesztették a szocialisták, illetve a Welcome to Orbanistan" feliratot is felragasztották a plakátra.
"Nagyon bízunk benne, hogy jó döntést fog hozni az Orbán Viktorral való beszélgetése után"

- üzeni egyúttal a néppárti politikusnak Bihal.

A plakátokat már eltakarították

Igaz, Orbán csak március 15-re ígérte a plakátkampány végét, de az érkező néppárti csúcsjelölt már korábban úgy láthatja, hogy eltűntek az utcáról a sorosozó-junckerező óriásplakátok, derül ki a 444.hu cikkéből.
Weber várható útvonalán, a ferihegyi reptérről a városba vezető gyorsforgalmi út mentén már kedd hajnalra letakarták a Juncker-plakátokat.

A Néppárt több tagpártja erősen visszatetszőnek találta, hogy a magyar kormány EU-ellenes kampányában Soros György mellett egy néppárti politikust is szerepeltet.

Kirúgták, mert megírta, milyen borzalmasak a körülmények egy gyermekotthonban

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.03.12. 07:30

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A Facebook-on kért segítséget ismerőseitől Hárs György Péter pszichológus, miután egy cikke miatt elveszítette állását. - Elkövettem egy nagy hibát. Megírtam a Narancsban a gyermekotthonok állapotait. Ezért most elveszítettem a munkahelyem – olvasható a bejegyzésben. A szóban forgó publicisztika még januárban jelent meg a Magyar Narancsban, Hárs ebben egy budapesti gyermekotthonban szerzett tapasztalatairól ír, ahol három hónapig dolgozott pszichológusként. Beszámolója szerint a különböző életkorú gyerekek, fiúk és lányok össze vannak zárva, gyakran ugyanabban a szobában, emiatt elkerülhetetlen az egymás közötti agresszió. - Könnyű elképzelni, mit látnak, mit hallanak egymástól nagyok és kicsik. És hogy miket csinálhatnak meg egymással. A nevelők legtöbbször behunyják a szemüket. Vagy mert belefásultak, vagy mert megszokták, vagy félnek, vagy mert így egyszerűbb. De a mentőautó és a rendőrség csaknem mindennapos vendég – írta. Volt, akit garázdaság, verekedések, volt, akit pszichés állapota miatt kellett elszállítani. - Vagy mert szülni fog – sorolta a különböző intézkedések okait a pszichológus. Hárs jelenleg egy másik intézményben dolgozik, nevelőként. Két hónapja van ott, próbaidőn, de a cikk megjelenése után nem sokkal közölték vele: március 18-a után már nem kell bemennie dolgozni. Lapunknak úgy nyilatkozott: egy hete döntötték el, hogy nem írják alá a kinevezését. – A gyerekektől azóta is kapom az üzeneteket; nem hiszik el, hogy ez történt – mondta. Ismerőseinek hála több munkalehetőség is elérte, jelenleg interjúkra jár. Úgy néz ki, talán lesz munkája – „természetesen” nem állami intézményben. Az otthonban uralkodó körülmények – és a „fecsegő” munkatársakat érő retorziók – egyébként nem egyediek az állami szociális intézményekben. A Népszava írta meg tavaly: a patalomi szociális otthonban áldatlan állapotok uralkodnak. Nyáron egy idős, demenciában szenvedő beteg megszökött; magatehetetlen állapotban, kiszáradva találtak rá egy mezőn. Az ügyben vizsgálat indult, de nem azt a dolgozók bocsátották el, aki maga is elismerte, hogy ő hibázott, hanem egy idősebb kollégáját, akitől az otthon többi gondozója szerint azért „szabadultak meg” mondvacsinált indokokkal, mert ő volt az, aki „túl sokszor tett szóvá dolgokat”. Az otthonban az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, amely ugyancsak fényt derített a visszásságokra. Az ombudsman szerint egyébként a legtöbb bentlakásos szociális intézményében nem vagy alig tudják teljesíteni a működés minimális követelményeit. A legfőbb ok, hogy kritikusan kevés a szakképzett gondozó. Legutóbb a zalaegerszegi gyermekotthonról derült ki, hogy nagy gondok vannak – ez az az intézmény, ahova a fóti állami gondozott gyerekek egy részét vinnék, mert a kormány hamarosan felszámolja a város központjában található Károlyi István Gyermekközpontot.

Palkovics is olcsón bérel önkormányzati lakást a Várban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 07:22

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kerületi lakásrendelet alapján 32 ezer forint bérleti díjat fizethet az innovációs és technológiai miniszter.
A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László – írja a 24.hu. A portál szerint – bár az innovációs és technológiai miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten – a jelek arra utalnak, hogy életvitelszerűen a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik. A tárcavezető vezetékneve ugyanis szerepel a kaputelefonon, valamint a múlt csütörtökön hajnalban sikerült lefotózniuk őt a helyszínen, és az öltözéke alapján vélhetően edzésből érkezett haza. Mint írják, Palkovics számíthatott az érkezésükre, legalábbis fotósukat meglátva azt kérdezte: „A 24.hu-tól jöttek?” Majd mielőtt kérdéseket tehettek volna fel, bement a kapun. Ezt követően a portál kérdéseket küldött a miniszternek, egyebek mellett arról érdeklődve, mióta lakik a Táncsics utcai lakásban és mekkora bérleti díjat fizet érte. Palkovics László nevében az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya válaszolt. Közölték, hogy Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban, vagyis még azelőtt, hogy felsőoktatási államtitkárrá nevezték ki. A 63 négyzetméteres ingatlanért az önkormányzat által megállapított úgynevezett költségelvű bérleti díjat fizeti a miniszter, ám a tárca a pontos összeget nem közölte. Azonban – mint azt a portál kiemeli – a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján kiszámítható, hogy
négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta.

Ez az összeg azért is kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint a környéken a hasonló méretű lakásokért piaci alapon akár ennek a tízszeresét is elkérhetik. A szomszéd utcában például egy 67 négyzetméteres lakást 350 ezer forintos bérleti díjjal kínálnak kiadásra. Az innovációs minisztérium arról is tájékoztatta a portált, hogy a szóban forgó Táncsics utcai ház egy másik önkormányzati lakásában élnek a miniszter feleségének szülei, immár több mint ötven éve.