Hiába lett ingyenes az első vizsga, ezúttal is elmaradt a nyelvvizsgarekord

Publikálás dátuma
2019.03.12. 11:04

Fotó: Shutterstock
A szakértő szerint sokan lesznek, akik a következő két-három évben a felvételi szigor miatt nem tudják majd elkezdeni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat.
2018-ban 120 ezren nyelvvizsgáztak, négyezerrel többen, mint egy évvel korábban. A nyelvvizsgázók száma azonban még így sem közelíti meg a 2009-es rekordot, amikor összesen 175 ezren vizsgáztak valamelyik idegen nyelvből – írja a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ friss statisztikái alapján az Eduline. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke a portálnak hangsúlyozta, hogy nem nőtt a vizsgázószám. 
„Amennyiben januártól decemberig számolunk, valóban kapunk egy közel négyezer fős növekedést, de abban a pillanatban, hogy ennél kicsit szélesebbre nyitjuk a számolást, azonnal látszik, hogy 2017 novemberében és decemberében közel felére esett vissza a vizsgázók száma”

– jelentette ki.

Mint mondta, 2017 végén már biztos volt, hogy 2018. január 1-től a sikeresen nyelvvizsgázók visszaigényelhetik a vizsgadíjukat, így szerint csupán annyi történt, hogy azok a nyelvtanulók, akiknek nem volt sürgős a nyelvvizsga letétele, 2018-ra halasztották a vizsgájukat. A szakember szerint a nyelvvizsga díjának visszatérítése miatt azért nem emelkedett ugrásszerűen az írásbelinek és szóbelinek nekifutók száma, mert az első nyelvvizsga az esetek többségében nem sikerül, és mivel az államtól csak a sikeres nyelvvizsga díját lehet visszaigényelni, maga a nyelvvizsga nagyon sok embernek még mindig nem ingyenes. Hozzátette, hogy a nyelvvizsgadíj visszatérítése sem segít a 2020-as felvételi szigor (jövőre csak az felvételizhet egyetemre és főiskolára, akinek legalább egy B2-es nyelvvizsgája vagy azzal egyenértékű oklevele, illetve minimum egy emelt szintű érettségije van) által okozott problémán.
„Akiket a közoktatás nem visz el a B2-es szint közelébe, annak nem az a legfontosabb, hogy a vizsga már ingyenes. Hiszen nekik 200-300 óra nyelvtanulásra van még szükségük, amit a család nem biztos, hogy ki tud fizetni”

–mondta a szakember.

A statisztikák szerint a felvételizők fele kapott eddig pontot a nyelvvizsgáért, ha bevezetik a szigorítást, az a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint 5-10 százalékkal növelheti ezeknek a jelentkezőknek az arányát, ám sokan lesznek, akik a következő két-három évben a felvételi szigor miatt nem tudják majd elkezdeni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat.
Szerző

Még tavasszal leszámolhat a kormány a taxis hiénákkal és az Uber utódaival is

Publikálás dátuma
2019.03.12. 10:54
Fotó: Üveges Zsolt
A taxis érdekvédelmi szervezetek levele nyomán - melyet felkarolt az iparkamara - készülnek az átfogó intézkedések.
Levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz az érdekképviseletek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felkarolta a kezdeményezést, így várhatóan még a nyári turistaszezon előtt elindul a hadjárat a taxis hiénák ellen - írja az mfor.hu. A taxisok miniszterelnöknek címzett levelének aláírói között szerepel Zsabka Zsolt, a kamara Ipari Tagozatának elnöke, értesült a portál.
Az átfogó hatósági ellenőrzés célja, hogy megtisztítsa a személyfuvarozási piacot az illegálisan, vagyis az utasokat megkárosító módon fuvarozóktól, így javítva az országimázst és az idegenforgalmat. A kamara ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a vendéglátósok, szállodások szervezeteivel – vagyis mindazon piaci szereplőkkel, akik szolgáltatást nyújtanak az ide látogató turistáknak -, hogy együttesen lépjenek fel a feketepiac ellen.
Az Uberről is szó esik az Orbánnak címzett levélben. E szerint bár hasznos intézkedés volt az Uber hatósági ellehetetlenítése a hazai személyszállító piacon, ám az ahhoz hasonló szolgáltatások mégis folytatják működésüket. Ezért egyebek mellett az ellenőrzési előírások pontosítását kérik a kormánytól.
Az érdekképviseletekhez egyre több panasz fut be amiatt, hogy illegális és "feltehetően bűnözői csoportok" kisajátítanak közterületeket, taxiállomásokat, népszerű turisztikai célpontokat

- írják továbbá a taxisok. Tudomásunk szerint a közelmúltban egy Lánchíd környéki hotelnél utasokra vadászó csoporttal került összetűzésbe az ellenőrzést végző hatósági személy, melynek a végén rendőri fellépésre is szükség volt.
A szakma megtisztítása érdekében több konkrét javaslatot is kidolgoztak

- nyilatkozta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke, a miniszterelnöknek címzett levél egyik aláírója. Így például a jogosítványokban feltüntetnék, ha valaki taxis tevékenységet folytat. Másik javaslatuk, hogy ne csak a vállalkozóként taxizókkal, hanem az alkalmazottként dolgozókkal szemben is legyen elvárás az erkölcsi bizonyítvány. Amennyiben pedig az autót kivonják a hivatásos személyszállítás alól, vagyis nem használják többet taxizásra, akkor az autó színét a gépjármű tulajdonosa legyen köteles visszaállítani az eredeti színre. A külföldi utas nem nézi a rendszámot, csak beül a sárga autóba, mert azt hiszi, hogy taxi - érvelt a javaslatuk mellett Metál.
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 13:16

Leállás lesz a CIB Banknál áprilisban

Publikálás dátuma
2019.03.12. 09:58

Fotó: Népszava
A szüneteltetés az online és a bankkártyás szolgáltatásokat érinti.
A korábban jelzett március harmadik hétvégéje helyett április első és harmadik hétvégéjén lesz szolgáltatáskiesés a CIB Banknál – közölte a pénzintézet kedden az MTI-vel. A közleményből kiderül, a szüneteltetés az online és a bankkártyás szolgáltatásokat érinti. A bankkártyás tranzakciók mindössze egyszer egy kétórás időtartamban nem lesznek elérhetőek az éjjeli órákban – ismertették. A megadott időpontokban a bank szerverparkját költözteti, illetve egyúttal fejleszti is a digitalizáció érdekében – jegyezték meg.
Szerző
Témák
CIB Bank