sztrájk;

Megalakult a sztrájkbizottság a Metro áruházláncnál

Sztrájkbizottság alakult hétfőn a Metro áruházláncnál. A vállalat vezetői 19,5 százalékos béremelést jelentettek be, ám a szakszervezet szerint ez a 13-14. havi bér alapbéresítésével jöhetett csak ki.

Ezzel valóban 233 ezer forintra nő a Metro-alapbér. Ám a szakszervezet 210 ezer forintos emelést követelt, ami a két havi többlet bérrel együtt 245 ezer forint lenne.

Valójában a 195 ezer forintos alapbért mindössze 200 ezer forintra emelte a cég. Ami még az 5 százalékot sem éri el – nyilatkozta a Népszavának Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

A Metro áruházakban hétfő délután a faliújságra olyan tájékoztató cédulát tett ki a vállalat vezetése, amelyben azt írták, hogy a bértárgyalásokon a cég és a szakszervezet képviselői aláírták a bérmegállapodást, és a szakszervezet most átgondolatlanul újabb követelésekkel állt elő. Ez azonban csúsztatás, mert a tárgyalásokat valóban lezártuk, de megállapodás nélkül éppen azért, mert hónapok óta tartó egyeztetések után sem sikerült dűlőre jutni. Ezért is alakult meg a sztrájkbizottság- jegyezte meg Karsai Zoltán.

A KASZ elnöke azt sem érti, miért tájékoztatták úgy a dolgozókat, hogy a vállalat vezetőit váratlanul érte a szakszervezet követelése, amikor azokról tárgyaltak tavaly ősz óta és a pontok semmit sem változtak.

- Az elmúlt időszakban a 210 ezer forintos alapbér, a 3-5-10 éve a cégnél dolgozók 5-5 százalékos béremelése és a targoncások számára járó juttatásoknak a vállalat minden területére történő kiterjesztése: ezek a pontok folyamatosan szerepeltek a tárgyalások napirendjén. Ezért inkább minket lepett meg, hogy a cég vezetői meglepődtek – tette hozzá a KASZ elnöke.

A vállalat vezetőinek egy hete van arra, hogy újabb ajánlattal álljanak elő.