Dicsérte a magyar gazdaságot, nemsoká Matolcsy György alelnöke lehet

Publikálás dátuma
2019.03.12. 16:50

Fotó: Népszava
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke nemrég arról beszélt, a magyar gazdaság Trianon óta nem volt olyan jó állapotban, mint mostanában. Sajtóhírek szerint tavasztól az MNB-hez "igazol".
Patai Mihály lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik alelnöke - értesült a Klubrádió. Mint közölték, a közgazdász, üzletember tavasszal érkezhet a jegybankhoz a magyarországi Unicredit Bank éléről, amit hosszú évekig irányított, és várhatóan megválik a Magyar Bankszövetség elnöki tisztségétől is.
Patait a hírek szerint több évtizedes barátság fűzi az MNB-ben második elnöki ciklusát megkezdő Matolcsy Györgyhöz.

Patai Mihály tavaly decemberben a magyar gazdaságról azt mondta, hogy Trianon óta nem volt még olyan jó állapotban, mint az elmúlt időszakban.

A Klubrádió megkereste az Unicredit Bankot, amely úgy fogalmazott, piaci pletykákat, és spekulációkat a bank részéről nem kívánnak kommentálni.
Szerző

Garancsi cége nyert, kezdődhet a BMW-beruházás Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.03.12. 16:37

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Market Építő Zrt. kapta a 22,29 milliárd forintos munkát, amelynek célja a leendő BMW-gyárnak is helyt adó gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakítása.
Elkezdődhet a BMW-gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakítása, miután eredményes volt az erre kiírt közbeszerzési eljárás - közölte az önkormányzat sajtóirodája kedden az MTI-vel. Közleményük szerint a nyertes kivitelező Market Építő Zrt.-nek 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével.
Mint ismert, a Market az Orbán Viktorral kitűnő viszonyt ápoló, a miniszterelnököt a magángépén is reptető Garancsi István érdekeltségébe tartozik.

Debrecen eddigi legnagyobb iparterületén két ütemben csaknem 400 ezer köbméter nyílt medrű árkot és 145 ezer méter hosszú zárt vízelvezető rendszert kell megépíteni. A 400 hektáros területről több mint 1 millió köbméter humuszt termelnek le és terítenek el, majd csaknem 600 ezer köbméter talajstabilizáló anyaggal kell tömöríteni területet.

A kivitelezőnek el kell végeznie a 400 hektáros terület megfelelő szintezését is - olvasható a közleményben. Összesen kétmillió négyzetméteren stabilizálják a talajt, valamint 1,6 millió köbméter töltést építenek. A beavatkozásokhoz szükséges tervdokumentációt a vállalkozónak kell elkészítenie, és a szükséges engedélyeket ő szerzi be.

A nyílt közbeszerzési eljárás keretében megjelent felhívásra négyen adtak be ajánlatot, közülük a legkedvezőbbet a Market Építő Zrt. tette.
A nyertes cég nettó 22,29 milliárd forintért vállalta a munkát.

A kivitelezővel 2019. március 19-én köt szerződést a debreceni önkormányzat, utána kezdődhet el a tervezés, majd a kivitelezés. Az észak-nyugati gazdasági övezetben építi fel új európai gyárát a BMW Group.

A beruházás eredményeként évente 150 ezer járművet gyártanak majd Debrecenben és ezer munkahelyet hoznak létre. Az ipari terület kialakítására fordított, a közbeszerzési eljárás alapján kialakult költség részét képezi az eladási árnak - áll az önkormányzat közleményében.

Mostantól mobillal is leolvashatják a villanyórát az Elmű-Émász fogyasztói

Publikálás dátuma
2019.03.12. 16:18
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava / Népszava
Az újítás célja az adminisztratív terhek csökkentése, a fogyasztók életének megkönnyítése. Igaz, bevezetését a munkaerőhiány - vagyis, hogy kevés a leolvasó - is sürgette.
Új funkcióval bővült az Elmű-Émász EnergiApp elnevezésű mobil applikációja keddtől, az új megoldás bevezetésével lehetővé vált, hogy a fogyasztók a villanyóra adatait a mobiltelefonnal készített fotón küldjék be, így nem kell a leolvasóra várni. Az applikáció keddi budapesti bemutatóján Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta: az ágazati törvények tavaly év végén elfogadott módosításával megteremtették annak lehetőségét, hogy az áram- és a földgázelosztó társaságok a mérőberendezések leolvasását a felhasználó részére biztosított applikáció útján is elvégezhessék. Ennek feltétele, hogy az applikáció a mérőállást rögzítse és az elosztónak továbbítsa.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt évek energetikai tárgyú intézkedései bizonyították, hogy a kormány elkötelezett az energiafogyasztók terheinek csökkentése mellett. A rezsikiadások mérséklésén túl
fontos cél a fogyasztók adminisztratív jellegű terheinek, köztük az ügyintézéssel töltött időnek a csökkentése, valamint az eljárások egyszerűsítése és a fogyasztók életét megkönnyítő megoldások,

különösen az innovatív megoldások támogatása. Kaderják Péter reményét fejezte ki, hogy az Elmű-Émász csoport után más áram- és gázszolgáltatók is elérhetővé teszik fogyasztóiknak a mérőórák applikáción át történő leolvasását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a módszer csak egy lépés a fogyasztóbarát energetikai szolgáltatások felé.

A tavaly év végi törvénycsomag már megtette a következő lépéseket a felhasználók és az elosztók, illetve kereskedők közötti általános elektronikus kapcsolattartás megteremtése irányába. A fogyasztó választása esetén a korábban papír alapon végzett kommunikáció a jövőben elektronikus úton is teljesíthető.

A kormány az érintettek bevonásával tovább vizsgálja azokat a területeket, ahol innovatív megoldásokkal segítheti az energiaszektor fejlődését és javíthatja a fogyasztók elégedettségét - közölte Kaderják Péter.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatósági elnöke egyebek mellett kiemelte, hogy a hatékonyság javításához új utakat kell találni. A vállalatcsoport nyitott a digitális fejlesztésekre és az okos hálózati beruházások megvalósítására. A digitalizáció esély az energiagazdaságnak, valamint új üzleti lehetőségeket is jelent a vállalatnak - fogalmazott.
Kifejtette: a munkaerőhiány miatt új lehetőségként tekintenek a mobil applikáción alapuló ügyintézésre.

Az Elmű-Émász applikációja magyar fejlesztés.
Frissítve: 2019.03.12. 19:08