Előfizetés

Visszatérnek az éjszakai fagyok, még havat is láthatunk

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:36
Március közepén még egyet "rúg" a tél
Fotó: Shutterstock
Keddről szerdára virradóra az északkeleti országrészben akár mínusz 5 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de szinte mindenütt fel kell készülni gyengébb fagyokra.
Kedden a napközben még gomolyfelhős, néhol záporokkal tarkított idő után estére nagyrészt országszerte kiderül az ég. Éjszaka északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, hajnaltájt a Kisalföld térségében meg is vastagszik a felhőtakaró. Az esti órákra az északkeleti megyékben már 0 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet, de Nyugaton sem lesz több 3-4 foknál.
Szerda hajnalban aztán az északnyugati országrészt kivéve mindenütt számítani kell gyenge fagyra, az Észak-középhegység vidékén pedig akár mínusz 5 fok is lehet.

Szerdán délelőtt az Alföldön még lehet - egyre szűrtebb - napsütés, majd arrafelé is megvastagszik a felhőzet. Az ország északi felén többfelé várható eső, záporeső, legnagyobb eséllyel a Dunántúl északi részén.
Az Északi-középhegység térségében havas eső, hó is eshet.

Délebbre jóval kisebb a csapadék kialakulásának esélye, délkeleten nem is valószínű. A kedden még döntően északi, északnyugati szél éjszaka fordul, szerda napközben délnyugati irányból nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 5 és 12 fok között valószínű, ekkor délen, délkeleten lesz legmelegebb.

Weber már annak is örül, hogy eltűntek a Brüsszelt támadó plakátok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:23

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Sok kérdést kell még tisztázniuk a Fidesszel és néppárton belüli kritikusaival – mondta Manfred Weber. Asztalra kerül a 7-es cikkely szerinti eljárás és az európai ügyészséghez való csatlakozás témája is.
 Csak általánosságban beszélt Orbán Viktorral való egyeztetéséiről a Néppárt Budapestre látogató frakcióvezetője: Manfred Weber kedden, a Dohány utcai zsinagógában tartott rövid sajtótájékoztatót, ahol talányosan annyit árult el, hogy pár napon belül kiderülhetnek a tárgyalások eredményei – de még sok tennivalójuk van március 20-ig. Nyilatkozatát az Index is közvetítette.
Weber hangsúlyozta, hogy a Néppárt tagjainak be kell tartaniuk az olyan alapértékeket, mint a tudományos élet szabadságának biztosítása, ezért is mondta ki egyértelműen, hogy a CEU-nak Budapesten kell maradnia. A néppárti vezető egy konstrukciót is ajánlott erre vonatkozóan a magyar miniszterelnöknek, ezt azonban nem részletezte.  
Azt ugyanakkor apró, bár pozitív változásnak tartja, hogy a kormány máris eltüntette a Brüsszelt támadó plakátokat, és ez arra utalhat, hogy Orbán is megértette, nem folytathatja tovább ezt a fajta propagandát.
Weber szerint a korábbi cikkünkben is részletezett három pont – vagyis a CEU maradása, a Fidesz és Orbán bocsánatkérése, a plakátkampány leállítása – mellett több olyan téma is van az asztalon, amiről tárgyalniuk kell a Fidesszel. Ilyen Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozása, (amiről a kormány eddig hallani sem akart) vagy a Magyarországot szankcionáló 7-es cikkel szerinti eljárás ügye is. Az EPP választási csúcsjelöltje hozzátette, tárgyalniuk kell a Néppárt 13 olyan tagpártjával is, amelyek határozottan követelik a Fidesz szövetségből való kizárását. Lapunk információi szerint Manfred Weber szerda este Strasbourgban tájékoztatja az Európai Néppárt EP-frakcióját az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásairól.  

Eljárás indult a Főpolgármesteri Hivatal ellen a "blokkolt" melegjogi oldalak miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Háttér Társaság szerint a "letiltott" szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal dolgozóinak is szükségük lehet munkájuk során.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a Főpolgármesteri Hivatal ellen, amiért korábbi sajtóhírek szerin annak hálózata blokkolja a meleg, leszbikus vagy biszexuális témával foglalkozó portálokat - olvasható a Háttér Társaság honlapján. Néhány hete mi is megírtuk, hogy akadályba ütközik, aki melegjogi kérdésekben szeretne tájékozódni az interneten a Tarlós István vezette budapesti Városházán.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) nyilatkozattételre hívta fel a Főpolgármesteri Hivatalt. Ennek során
azt kell bizonyítania, hogy nem diszkriminált szexuális irányultság vagy nemi identitás alapján

azáltal, hogy elérhetetlenné tette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szervezetek honlapját.

Korábban a Háttér Társaság felhívta rá a figyelmet, hogy
ezeknek a szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal munkatársainak is szükségük lehet

az előterjesztések elkészítése során. Ráadásul a Háttér Társaság által nyújtott támogató szolgáltatások, például az egyesület Információs és Lelkisegély-, illetve Jogsegélyszolgálata a Főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek.

Az üggyel kapcsolatban egyébként annak idején a Főpolgármesteri Hivatal először szűkszavúan annyit reagált, "a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére", majd a 444.hu-nak ezt kiegészítették többek közt azzal, hogy nehezen hiszik el, "hogy munkaidőben, hivatali eszközön az önkormányzati dolgozóknak fenti lapok tartalmát kellene nézegetnie."