Néppárt;CEU;Manfred Weber;

2019-03-12 17:23:18

Weber már annak is örül, hogy eltűntek a Brüsszelt támadó plakátok

Sok kérdést kell még tisztázniuk a Fidesszel és néppárton belüli kritikusaival – mondta Manfred Weber. Asztalra kerül a 7-es cikkely szerinti eljárás és az európai ügyészséghez való csatlakozás témája is.

 Csak általánosságban beszélt Orbán Viktorral való egyeztetéséiről a Néppárt Budapestre látogató frakcióvezetője: Manfred Weber kedden, a Dohány utcai zsinagógában tartott rövid sajtótájékoztatót, ahol talányosan annyit árult el, hogy pár napon belül kiderülhetnek a tárgyalások eredményei – de még sok tennivalójuk van március 20-ig. Nyilatkozatát az Index is közvetítette.

Weber hangsúlyozta, hogy a Néppárt tagjainak be kell tartaniuk az olyan alapértékeket, mint a tudományos élet szabadságának biztosítása, ezért is mondta ki egyértelműen, hogy a CEU-nak Budapesten kell maradnia. A néppárti vezető egy konstrukciót is ajánlott erre vonatkozóan a magyar miniszterelnöknek, ezt azonban nem részletezte.  

Azt ugyanakkor apró, bár pozitív változásnak tartja, hogy a kormány máris eltüntette a Brüsszelt támadó plakátokat, és ez arra utalhat, hogy Orbán is megértette, nem folytathatja tovább ezt a fajta propagandát.

Weber szerint a korábbi cikkünkben is részletezett három pont – vagyis a CEU maradása, a Fidesz és Orbán bocsánatkérése, a plakátkampány leállítása – mellett több olyan téma is van az asztalon, amiről tárgyalniuk kell a Fidesszel. Ilyen Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozása, (amiről a kormány eddig hallani sem akart) vagy a Magyarországot szankcionáló 7-es cikkel szerinti eljárás ügye is.

Az EPP választási csúcsjelöltje hozzátette, tárgyalniuk kell a Néppárt 13 olyan tagpártjával is, amelyek határozottan követelik a Fidesz szövetségből való kizárását.

Lapunk információi szerint Manfred Weber szerda este Strasbourgban tájékoztatja az Európai Néppárt EP-frakcióját az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásairól.