Illegális sertéstelepre bukkant Pest megyében a Nébih (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.13. 09:08

Fotó: Nébih
Csaknem egy tonna melléktermék ártalmatlanítását rendelték el a helyszínen.
Ötvenöt illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen – közölte a Nébih. Mint írják, a sertések kétséges státuszát tovább súlyosbította, hogy az etetésük szintén tiltott módon, élelmiszer-hulladékkal (moslék) történt. Az ellenőrök csaknem egy tonna mellékterméket találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban, illetve földbe ásott tárolókban. A területileg illetékes járási hivatal – a Nébih értesítése alapján – azonnali hatállyal forgalmi korlátozást, továbbá a melléktermék ártalmatlanítását rendelte el az érintett telepen.  
A Nébih ismételten felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban – így Magyarországon is – szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal. A moslék (ideértve bármilyen, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladékot, tehát az éttermekből, konyhákból vagy háztartásokból kikerülő mellékterméket egyaránt) az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is. Tekintettel a fent részletezett köz- és állategészségügyi kockázatra, a Nébih felhívta a vendéglátók és a közétkeztetést végzők figyelmét, hogy az élelmiszer-hulladék elszállíttatását kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkező szolgáltatókkal végeztessék el. Mindezek mellett változatlanul fontos az állategészségügyi és járványvédelmi előírások betartása, így garantálható ugyanis az élelmiszertermelő állatok ismert származása és tisztázott egészségügyi állapota.
Szerző

Anyósa miatt költözött olcsó várbeli lakásba Palkovics

Publikálás dátuma
2019.03.13. 08:58

Fotó: Vajda József / Népszava
„Nem a bérlő határozza meg, hogy mennyit fizet” – szögezte le az innovációs és technológiai tárca vezetője.
Kedden a 24.hu számolt be arról, hogy Palkovics László a budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást. Az innovációs és technológiai miniszter ezzel kapcsolatban az RTL Híradónak azt mondta: 2013-ban, a gyerekei születése után költöztek a lakásba, mert az anyósáék ugyanebben az épületben élnek már 50 éve.
„Akkor adódott egy lehetőség, el tudtunk cserélni egy másik bérleti jogot erre a bérleti jogra, és ezért költöztünk éppen abba a lakásba”

– közölte a miniszter.

Szavai szerint lakhatatlan volt az ingatlan, amikor beköltöztek, ők újították fel. A 63 négyzetméteres lakásért havi 55 ezer forintot fizet a tárcavezető az önkormányzatnak, ami jóval a piaci ár alatt van. Palkovics közölte, hogy
„nem a bérlő határozza meg, hogy mennyit fizet, hanem az önkormányzat,be adja”.

Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 09:12

Weber: Elfogyott a türelem Orbánnal szemben az EPP-ben

Publikálás dátuma
2019.03.13. 08:30

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie” – mondta az Európai Néppárt csúcsjelöltje a magyar miniszterelnökről.
Manfred Weber a keddi, Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszéléséről is beszélt a német köztelevízió, a ZDF Heute Journal című hírmagazinjának – vette észre a Mérce. A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje a portál összefoglalója szerint azt mondta,
az Európai Néppártban „elfogyott a türelem” Orbánnal és a Fidesszel szemben a Soros-Juncker plakátkampány után.

Weber leszögezte, hogy az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.
„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie”

– jelentette ki.

A bajor politikus úgy fogalmazott, hogy a Néppártnak nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem „értékeink alapvetései” amelyeket „szigorúan meg fogunk védelmezni Orbán Viktortól.” A műsorban megismételte tervét, mely szerint EU-s intézményi garanciát nyújt a CEU Magyarországi helyzetének rendezése céljából.
Weber kedden, a Dohány utcai zsinagógában tartott rövid sajtótájékoztatót. Talányosan annyit árult el, hogy pár napon belül kiderülhetnek a tárgyalások eredményei. Weber szerint a három pont – vagyis a CEU maradása, a Fidesz és Orbán bocsánatkérése, a plakátkampány leállítása – mellett több olyan téma is van az asztalon, amiről tárgyalniuk kell a Fidesszel, és azt mondta:  tárgyalniuk kell a Néppárt 13 olyan tagpártjával is, amelyek határozottan követelik a Fidesz szövetségből való kizárását. A sajtótájékoztatóról itt írtunk bővebben.
Szerző