Anyósa miatt költözött olcsó várbeli lakásba Palkovics

Publikálás dátuma
2019.03.13. 08:58

Fotó: Vajda József / Népszava
„Nem a bérlő határozza meg, hogy mennyit fizet” – szögezte le az innovációs és technológiai tárca vezetője.
Kedden a 24.hu számolt be arról, hogy Palkovics László a budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást. Az innovációs és technológiai miniszter ezzel kapcsolatban az RTL Híradónak azt mondta: 2013-ban, a gyerekei születése után költöztek a lakásba, mert az anyósáék ugyanebben az épületben élnek már 50 éve.
„Akkor adódott egy lehetőség, el tudtunk cserélni egy másik bérleti jogot erre a bérleti jogra, és ezért költöztünk éppen abba a lakásba”

– közölte a miniszter.

Szavai szerint lakhatatlan volt az ingatlan, amikor beköltöztek, ők újították fel. A 63 négyzetméteres lakásért havi 55 ezer forintot fizet a tárcavezető az önkormányzatnak, ami jóval a piaci ár alatt van. Palkovics közölte, hogy
„nem a bérlő határozza meg, hogy mennyit fizet, hanem az önkormányzat,be adja”.

Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 09:12

Weber: Elfogyott a türelem Orbánnal szemben az EPP-ben

Publikálás dátuma
2019.03.13. 08:30

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie” – mondta az Európai Néppárt csúcsjelöltje a magyar miniszterelnökről.
Manfred Weber a keddi, Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszéléséről is beszélt a német köztelevízió, a ZDF Heute Journal című hírmagazinjának – vette észre a Mérce. A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje a portál összefoglalója szerint azt mondta,
az Európai Néppártban „elfogyott a türelem” Orbánnal és a Fidesszel szemben a Soros-Juncker plakátkampány után.

Weber leszögezte, hogy az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.
„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie”

– jelentette ki.

A bajor politikus úgy fogalmazott, hogy a Néppártnak nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem „értékeink alapvetései” amelyeket „szigorúan meg fogunk védelmezni Orbán Viktortól.” A műsorban megismételte tervét, mely szerint EU-s intézményi garanciát nyújt a CEU Magyarországi helyzetének rendezése céljából.
Weber kedden, a Dohány utcai zsinagógában tartott rövid sajtótájékoztatót. Talányosan annyit árult el, hogy pár napon belül kiderülhetnek a tárgyalások eredményei. Weber szerint a három pont – vagyis a CEU maradása, a Fidesz és Orbán bocsánatkérése, a plakátkampány leállítása – mellett több olyan téma is van az asztalon, amiről tárgyalniuk kell a Fidesszel, és azt mondta:  tárgyalniuk kell a Néppárt 13 olyan tagpártjával is, amelyek határozottan követelik a Fidesz szövetségből való kizárását. A sajtótájékoztatóról itt írtunk bővebben.
Szerző

Szexuális zaklatás és gyerekverés – A rendőrség próbálja felderíteni az állami intézmény sötét titkait

Publikálás dátuma
2019.03.13. 07:40

Fotó: Google Street View
Két esetben is felmerült, hogy a volt Topház falain belül bűncselekményt követtek el.
Még 2017 májusában hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű szervezet a gödi intézetben uralkodó állapotokról szóló, nagy felháborodást kiváltó riportját. Végül, 2018 júliusától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a működtetői feladatokat, és a korábban hivatalosan Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézménynek nevezett szociális otthon új neve Gondoskodás Háza lett. A 444.hu értesülései szerint az azóta eltelt időszakban az intézményben két gondozott esetében is felmerült, hogy erőszakos támadás áldozatai lettek, és mindkét bűncselekmény esetében az intézmény dolgozói a gyanúsítottak. Mint írják, 2018. július 23-án a gyanú szerint az intézmény 36 éves férfi dolgozója bántalmazott egy, az otthonban gondozottként lakó, sérült kiskorú fiút. Az esetnek több szemtanúja is volt, a vezetőség azonnal feljelentést tett a férfi ellen. Néhány hónappal később a gyanú szerint egy másik, szintén férfi dolgozó az otthon egy elzárt tornatermében szexuálisan zaklatta az intézmény egy másik lakóját, egy sérült lányt. Úgy tudják, bár a dolgozók már január közepén jelentették az esetet a vezetőségnek, feljelentést csak hetekkel később tettek. Egy másik forrásuk szerint viszont a késedelem oka az volt, hogy az eset szemtanúját annyira traumatizálták az események, hogy sokáig beszélni sem mert arról, amit látott. A portál megkeresésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy egy gödi intézményben történt könnyű testi sértés és szexuális erőszak gyanújával is feljelentést tettek. Mindkét esetben nyomozás indult. A szexuális erőszak ügyében a nyomozás jelenleg is folyamatban van, ezért nem adhatnak bővebb tájékoztatást, de a megvert gyerek ügyének nyomozati szakasza lezárult, és az ügy már az ügyészségen van. A rendőrség tájékoztatása szerint a védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen kiskorú a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtószóvivője a portálnak elismerte: két esetben is felmerült, hogy az intézmény falain belül bűncselekményt követtek el. Állítása szerint mindkét esetben, amint tudomásukra jutottak a történtek feljelentést tettek. További kérdésekre a sértettek érdekeire hivatkozva nem kívánt válaszolni.
Szerző
Témák
Göd rendőrség
Frissítve: 2019.03.13. 08:41