Előfizetés

Budapesten lép fel novemberben a Scorpions

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:06

Fotó: AFP/Imaginechina
A világhírű együttes a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik november 18-án.
Újra lesz Scorpions-koncert Magyarországon: a világhírű, 54 éve létező német hard rock csapat november 18-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel Crazy World Tour című koncertsorozata keretében – közölte a szervező Live Nation szerdán az MTI-vel. Az 1965-ben Hannoverből indult, Rudolf Schenker gitáros által alapított Scorpions az elmúlt több mint öt évtized alatt Németország és a kontinentális Európa egyik legsikeresebb rockcsapatává vált. Több mint 100 millió albumot adtak el, több ezer koncertjük volt, a világ szinte minden részét bejárták, felléptek többek között Rio de Janeiróban, Tokióban, Moszkvában, Washingtonban, Dubaiban, Párizsban és Berlinben is. Amerikában számos kiemelkedő zenekar, köztük a Smashing Pumpkins, a Green Day, a Korn, a System of A Down és a Queensryche dolgozott fel Scorpions-dalt az elmúlt években. A Rock You Like A Hurricane-t több mint 150 különböző változatban rögzítették. 1988-ban a Scorpions volt az első nyugati rockbanda, amely (öt telt házas) koncertet adott az akkori Szovjetunióban, Leningrádban. De úttörők voltak Kínában és Délkelet-Ázsiában is, rengeteg helyen léptek fel elsőként a nyugati zenekarok közül. A csapat a nyolcvanas évekre lett világszerte ismert, befutott zenekar, a rendszerváltoztatásnak a Wind of Change című dallal állított emléket. Klaus Meine énekes és Schenker fellépett az Omega 1994-es népstadionbeli esős koncertjén: Kóbor és Meine együtt énekelte magyarul a Fekete pillangót, angolul a Wind of Change-et. Ezt viszonozta 2009-ben Budapesten a Sportarénában, majd Kassán a Scorpions-koncerten Kóbor János és Molnár György gitáros. A Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel feldolgozta a Gyöngyhajú lányt; a két együttes 2014 júniusában, a rendszerváltoztatás 25. évfordulóján, több tízezer ember előtt ismét együtt lépett fel a budapesti Hősök terén. A Scorpions jelenlegi felállásában Rudolf Schenker és Klaus Meine mellett Matthias Jabs gitározik, Pawel Maciwoda basszusgitáron játszik, Mikkey Dee dobol.

Hétmilliárd forintból éledhetnek újra a történelmi tévéfilmek, sorozatok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 19:34
Semjén Zsolt nyújtotta be a tévés produkciók állami finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot.
Fotó: Népszava
Egy most közzétett törvényjavaslatból kiderült, hatalmas összeg áll majd a Televíziós Film Mecenatúra rendelkezésére, amelyből a nagy hagyománnyal rendelkező filmes műfajokat kell megerősíteniük.
Tavaly novemberben született meg az a törvény, amely a tévés produkciók állami finanszírozását intézményesítheti. Akkor a Semjén Zsolt által benyújtott jogszabályban kiderült, hogy egy új elkülönített pénzalapot hoznak létre Televíziós Film Mecenatúra néven - írja az mfor.hu.

A tervezet indoklásában akkor a jogalkotó megemlítette, hogy az elmúlt időszakban megerősödött a magyar filmgyártás támogatásának rendszere, amelynek hatékonyságát a hazai filmalkotások nemzetközi sikerei is visszaigazolják. Ugyanakkor kijelölték azt a célt, hogy
a magyar filmgyártásban szintén nagy hagyománnyal rendelkező filmes műfajokat (például történelmi televíziós filmek és filmsorozatok) megerősítsék.

Úgy fogalmaztak, a pénzalap létrehozásának célja az elsődlegesen médiaszolgáltatásban való közzétételre szánt filmek és filmsorozatok gyártásának támogatását előmozdítása, biztosítva ezzel, hogy az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez juthassanak el értékes, többek között a magyar történelmi múltat és kultúrát bemutató filmalkotások. Természetesen a televíziós programok a mozifilmeknél szélesebb körhöz jutnak el, így az ilyen filmek gyártásának támogatására szakosodva kifejezetten e műfaj sajátosságaira szeretnék szabni a finanszírozási rendjét.

A most közzétett "a Televíziós Film Mecenatúra 2019. évi költségvetéséről" című tervezet szerint
a szervezet költségvetésének mind kiadási, mind a bevételi főösszegét 7 milliárd forintban határozzák meg.

A törvénytervezetben az áll, hogy "A Mecenatúra a feladatai ellátásával kapcsolatos kiadásokat költségvetési támogatásból, valamint egyéb bevételekből fedezi". Ugyanakkor az egyéb bevételek mibenlétéről nincs szó, a terveknél pedig nulla forintot irányoztak elő. A bevételi oldal így egyszerűbb, hiszen azt a költségvetés biztosítja számukra.

Dózsa Lászlót és Döbrentei Kornélt is kitüntették

Népszava
Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:28

Fotó: Vajda József / Népszava
Az 56-os emlékév plakátbotrányának főszereplője, Dózsa László színművész, rendező, érdemes művész Magyarország Kiváló Művésze díjban; antiszemita kijelentései miatt 2004-ben az Írószövetségből való tömeges kilépéseket okozó Döbrentei Kornél József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült március 15. alkalmából – derül ki az MTI híréből.
 Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült Bátori Éva operaénekes, érdemes művész; Csurka László Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész, Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is. Magyarország Babérkoszorúja elismerést kapott Ferdinandy György József Attila-díjas és Márai Sándor-díjas író, költő, műfordító, kritikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is.
Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át: – Árendás József Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, – Dukay Barnabás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, – Fehér Anna Jászai Mari-díjas színművész, – Gráf Zsuzsanna Liszt Ferenc-díjas karnagy, – Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére, – Olasz Ferenc Balázs Béla-díjas fotográfus, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, – Pál István "Szalonna" Liszt Ferenc-díjas népzenész, – Rálik Szilvia Liszt Ferenc-díjas operaénekes, – Rátkai Erzsébet Jászai Mari-díjas és Ferenczy Noémi-díjas színházi látvány-, díszlet- és jelmeztervező, iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, – Rippel Ferenc Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, – Rippel Viktor Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, – Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, – Skardelli György Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, – Szögi Csaba Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, táncpedagógus, – Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, – Tóth Auguszta Jászai Mari-díjas színművész, – Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész.