Patai Mihály lehet az MNB alelnöke

Publikálás dátuma
2019.03.13. 12:14

Fotó: Népszava
Kinevezésére április 22-i hatállyal tenne javaslatot Orbán.
Orbán Viktor miniszterelnök Patai Mihály jegybankalelnöki kinevezésére kíván javaslatot tenni Áder János államfőnek – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény szerint az alelnöki tisztségre javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatja, ezért a kormányfő levélben kérte Kövér László házelnököt, hogy intézkedjen Patai Mihály bizottsági meghallgatása érdekében. Orbán Viktor levelében emlékeztetett: Gerhardt Ferenc, az MNB statisztikáért és pénzügyi infrastruktúrákért felelős alelnökének hatéves megbízatása április 21-én szűnik meg. Patai Mihály kinevezésére így április 22-i hatállyal kíván javaslatot tenni a miniszterelnök – tette hozzá Havasi Bertalan.     Patai Mihály a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Szerző

Tovább emelkedik a benzin ára

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:15
Illusztráció
Fotó: Népszava
A benzin literje 366 forintra drágul, a gázolajé 392 forint marad.
A Mol bruttó 2 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé nem változik – értesült az MTI piaci forrásokból szerdán. Az emelést követően a benzin literje 366 forintra drágul, a gázolajé 392 forint marad. Az üzemanyagok ára legutóbb éppen szerdán változott: a benziné 2 forintos emeléssel 364 forintra, a gázolajé 3 forinttal 392 forintra csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző

Kitartanak a sztrájkolók a Hankooknál – a munkáltató lelki terrorral és mongol vendégmunkásokkal támad

Publikálás dátuma
2019.03.13. 10:50

Fotó: Vajda József / Népszava
A 3100 dolgozónak majdnem a fele a munkabeszüntetést választotta.
Már a harmadik műszak sztrájkol a Hankook dunaújvárosi gumigyárában – a munkabeszüntetés tegnap 14 órakor kezdődött. A két korábbi műszak alatt sokkal nagyobb arányú gyártósori leállás volt, mint amit a sztrájkolók létszáma indokolt volna, ugyanis a munkabeszüntetést választók közül sok a termelésben kulcsszerepet játszó szakember. Jellemző például a kialakult helyzetre, hogy az automatákkal működő munkaprogramokban nagyon sok a selejt, hiszen olyan hozzá nem értő emberek indították és kezelik a gépeket, illetve végzik a prémium-minőségi ellenőrzést, akiknek nincs megfelelő képesítésük. Furcsa helyzet állt elő a gyárba történő belépéskor is. A kapuban a biztonsági őrök megkérdezik az embereket, és akik sztrájkolni akarnak, azokat jobbra, akik dolgozni, azokat balra állítják. A sztrájkolni kívánók gyakran fél órát voltak kénytelenek a hidegben állni, míg bejuthattak a számukra kijelölt éttermi helyiségbe, mert a biztonságiak azt az utasítást kapták, hogy a belépés csak egységesen történhet. A biztonságiak mellett ott állnak a kapunál a gyár felső vezetéséből mind koreai mind magyar vezetők is. A gyárban ukránok mellett mongolok is dolgoznak, utóbbiakat hangos szóval, „mongol work” kiáltással ösztönzik a munka felvételére, nekik a vezetők nem engedik meg, hogy ne vegyék fel a munkát. Folytatódik a presszió is, továbbra is anyagi juttatások, például a bónusz megvonásával fenyegetik a dolgozókat. A legfrissebb pedig az, hogy a folyamatvezetők a pihenő helyiségben elterjesztették: ha valakinek határozott idejű szerződése van és sztrájkol, nem fogják a szerződését meghosszabbítani. Székely Tamás VDSZ elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen pszichikai és lelki terrort sztrájkolókkal szemben magyarországi munkáltató még soha nem alkalmazott. Ez szembemegy a magyar és a nemzetközi jogszabályokkal, és különösen furcsa, hogy a kormány meghatározó stratégiai partnere alkalmazza. Közben a retorziók ellenére folytatódnak a belépések a szakszervezetbe. Több mint száz új belépő van, és ezzel a szakszervezeti létszám elérte az 1300 főt a gyárban dolgozó 3100-ból. 
Szerző
Témák
Hankook sztrájk