Összefogtak a csirkék és megölték a betolakodó rókát

Publikálás dátuma
2019.03.13. 18:42
Illusztráció
Fotó: JENS BUTTNER dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP
Összefogtak egy mezőgazdasági iskola baromfifarmján élő csirkék és megölték a területükre tévedt rókát Franciaországban.
A bretagne-i iskola diákjai akkor találták meg a róka tetemét, amikor reggel ellenőrizték a szárnyasokat. A fiatal ragadozó alkonyatkor surranhatott be a Le Gros Chêne középiskolához tartozó tyúkólba, amelynek ajtaja automatikusan bezáródott naplementekor, foglyul ejtve az állatot - írta a Guardian. 
"Az egyik sarokban találtunk rá az elpusztult állatra"

- mondta Pascal Daniel, az intézmény munkatársa.

Mint mondta, a szárnyasokat valószínűleg a csapatszellem hajtotta és csőrükkel támadtak neki a rókának. A gazdaságban a tyúkokat szabadon tartják, kedvükre jöhetnek-mehetnek, csak tojni vonulnak el - írta a Sokszínű Vidék. Daniel elmondása szerint utoljára több mint egy éve mászott be róka az egyik tyúkketrecbe, akkor a szárnyasok jártak pórul.
Szerző

A halakkal együtt véletlenül egy búvárt is beszippantott egy hatalmas bálna (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.13. 12:12
Illusztráció
Fotó: Gabriel Barathieu / Biosphoto / AFP
Egy trópusi bálna szájában kötött ki egy dél-afrikai búvár, amikor Port Elizabeth partjaitól nem messze a szardíniák vonulását filmezte a társaival.
A cápák, fókák, delfinek halrajra vadászatát szerette volna megörökíteni az a búvár, akit félig bekapott egy óriásira tátott szájú bálna - írta az Érdekes Világ. Rainer Schimpf szerencséjére azonban a tengeri óriás gyorsan rájött a tévedésre és „kiköpte” az egyébként rutinos szakembert, aki épségben megúszta a kalandot. Ilyen helyzetben csak az ösztönökben lehet bízni - mondta az eset után.
„Visszatartottam a lélegzetemet, attól tartottam, hogy magával ránt a mélybe. Erős nyomást éreztem a csípőmön és nem láttam mást, csak a feketeséget. Ez nem támadás és nem is a bálna hibája, baleset történt. Ezek az élőlények valójában a tengerek gyengéd óriásai”

– mondta a 20 éves tapasztalattal rendelkező díjnyertes természetvédelmi szakember.

Az akár 25 tonnás súlyt is elérő trópusi bálna a barázdásbálna-félék családjába tartozik, amikor szétnyitja a száját, a szívóerő hatására vizet és zsákmányállatokat szippant be. A víz kipréselésekor a kisebb rákok és halak: heringek, szardíniák fennakadnak. A torkon levő barázdák lehetővé teszik, hogy a szájüregének térfogatát még hatalmasabbra növelje, és így egy falásra még nagyobb víztömeget tudjon beszippantani. 
Szerző

Felsorakoztak a márciusi ifjak a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:30

Fotó: Budakeszi Vadaspark
Csapatnyi muflonbárány látott napvilágot a Budakeszi Vadasparkban, ahol már negyven éve láthatóak hazánk egyetlen vadjuhféléjének példányai.
A muflonok kifutójában már öt vidám és kíváncsi bárány is látható. Az újszülöttek az anyai gondoskodásnak, a gondozói felügyeletnek, valamint a jó időnek köszönhetően napról napra erősebbek, fürgébbek és önállóbbak. A muflonbárányok a következő két hónapban anyatejjel táplálkoznak, nyár közepén térnek át a felnőttek rostban gazdag, növényi táplálékára.
Mivel a muflonok kitűnő egyensúlyérzékkel rendelkeznek, a bárányok már fél órával születésük után lábra álltak és követték anyjukat. A kis jövevények szinte azonnal beilleszkedtek a nyájba is: már nemcsak az anyajuhok, hanem a kos és a közösség idősebb tagjainak védelmét is élvezik, akik jellegzetes „füttyentéssel” figyelmeztetik az apróságokat a veszélyre.     
A muflonok eredetileg Korzika sziklás szigetéről származnak, de az európai és magyarországi körülmények között is megtalálták életfeltételeiket. Elsősorban hegyvidékeken, illetve magashegységekben találkozhatunk velük, de elszórt populációi az alföld egyes részein is előfordulnak.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 20:46