Távcsöves puskával lőtte le szomszédját egy részeg fegyverrajongó

Publikálás dátuma
2019.03.13. 13:56

Fotó: police.hu
Ahogy egyre részegebb lett, egyre jobban bántotta a 41 éves férfit, hogy nem akar vele beszélgetni a szomszéd ház felújításán dolgozó ismerőse. Előbb ütött, aztán lőtt, most pedig készülhet a fegyházra.
A vádlott négy vadászpuskát tartott engedéllyel, de nem ezek egyikével követte el a bűntényt. Illegálisan megszerzett egy távcsöves kispuskát is, amelyet felszerelt egy házilagos készítésű hangtompítóval. Ezzel lőtte le szomszédját, derül ki az ügyészség közleményéből. A kispuskához közel 1300 darab lőszert is vett engedély nélkül, amelyeket a szülei szomszédságában lévő lakóházának tetőterében, egy falvájatban rejtegetett. A vádlott szenvedélyesen gyűjtötte a hadi ereklyéket, így tiltott módon a birtokába jutott egy robbanóanyaggal szerelt páncéltörő lövedéknek is.
A kevés híján végzetes lövés még tavaly júniusban dördült el. A 36 éves sértett a barátjával dolgozott a vádlott szüleinek háza melletti ingatlanon, amit éppen felújítottak. Mindkettejüket régebb óta ismerte a férfi, a sértettel baráti kapcsolatban állt.
A délelőtt folyamán a már ittas vádlott többször átment hozzájuk, beszélgetést kezdeményezett velük, de nem voltak rá kíváncsiak, és legalább négyszer elküldték, hogy hagyja őket dolgozni.

Ő ezen megsértődött, egyszer meg is ütötte a létrán dolgozó sértettet. Folyamatosan hergelte magát, míg végül délután negyed 2 körül - amikorra súlyosan leittasodott - magához vette a kispuskát, betárazta, kiment a saját udvarára és nagyjából 30 méterről egy célzott lövést adott le a melléképület padlásfeljárójánál dolgozó, számára jól látható sértett felsőtestére, aki a lövés erejétől a padlástérbe zuhant.
A lövés a sértettet a mellkasának jobb oldalán, a szegycsontja mellett találta el, roncsolta több szervét és közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett. Életmentő műtét nélkül nem élte volna túl az esetet.
A vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésül fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabását és a közügyek gyakorlásától eltiltást indítványozott, egyben indítványt tett a vádlott letartóztatásának fenntartására. A vád: emberölés bűntettének kísérlete, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 13:58

Óriási összeget sikkasztott a szerencsejátékfüggő takarékszövetkezeti vezető

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:54

Fotó: AFP/Image Source
Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a férfival szemben.
A Békéscsabai Járási Ügyészség különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 31 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 45 éves büntetlen előéletű kondorosi férfi ellen. Az ügyészség közleménye szerint a férfi 1998 óta egy helyi takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője volt, majd – több Békés megyei takarékszövetkezet 2017. végén történő egyesülését követően – az új takarékszövetkezet egyik ügyvezető igazgatója lett. Ekkor már szenvedélybeteg, szerencsejáték-függő volt. Az anyagi helyzetének megromlása miatt 2015-ben szerencsejátékozni kezdett, ami kezdetben nyereséget hozott. A vádlott egy internetes oldalon sporteseményekre fogadott és lottózókban sportfogadásban vett részt naponta akár több millió forint értékben, ezért 2017. elejére eladósodott. Ekkor úgy döntött, hogy a takarékszövetkezetben betöltött ügyvezetői pozíciójával visszaélve, magáncélra „előleg” címén készpénzt vesz fel a szövetkezet pénztáraiból, melyeket fogadásokra költ és a tervezett nyereményekből stabilizálja anyagi helyzetét. Azonban nem tudott oly mértékű nyereséget produkálni, hogy ezt megvalósíthassa, ezért 2017 májusában elhatározta, hogy pénzt csal ki magánszemélyektől, melyekből visszafizeti a takarékszövetkezeti pénztárból kivett „előlegeket”, illetve az összegek egy részét is fogadásokra költi. A vádlott 2017. január 3. és 2018. május 2. között összesen 106 100 000 forintot tulajdonított el jogtalanul a sértett pénzintézettől, míg 2017. május 17. és 2018. április 27. között 330 325 700 forintot csalt ki magánszemélyektől a pénztárhiány pótlása illetve szerencsejátékok űzése érdekében. Az ügyészség a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a pénzügyi tevékenység gyakorlásától, illetve gazdasági társaság vezetésétől, mint foglakozástól. Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság adjon helyt a sértettek több, mint 100 millió forint értékű polgári jogi igényének, illetőleg vagyonelkobzást is rendeljen el a vádlottal szemben. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik. 
Szerző

Gyógyszeres kezelés alatt állt a szekszárdi kislány meggyilkolásával gyanúsított férfi

Publikálás dátuma
2019.03.13. 10:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Bors azt írja, a férfinak három évet kellett volna eltöltenie a javítóintézetben, de rokonai szerint már egy év után kiengedték.
Életveszélyes fenyegetőzések miatt került a Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyére 2016-ban az a 19 éves férfi, akit a hatéves szekszárdi kislány megölésével gyanúsítanak – írja a Bors. A lap szerint a férfi folyamatosan gyógyszeres kezelés alatt állt, az intézetben többször nyelt tűt, és öngyilkossággal is fenyegetőzött. Úgy tudják, három évet kellett volna az intézetben töltenie, de a hozzátartozók elmondása szerint egy éve szabadult. A Bors megkereste az ügyben illetékes Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy miért engedték el a férfit a javítóintézetből, de későbbre ígértek tájékoztatást. A gyanúsított jelenleg is gyámság alatt van, ezt két éve rendelte el a bíróság, mert nem teljesen beszámítható. A férfit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállítják, ahol a beszámíthatóságát vizsgálják majd – teszi hozzá a lap.
Szerző