A Fidesz évtizedekre bebetonozhatja a hozzá hű bírókat a közigazgatási bíróságokon

Publikálás dátuma
2019.03.13 15:22
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három kormánypárti képviselő némiképp váratlanul módosításokat nyújtott be a néhány hónapja elfogadott különbíróságokról szóló törvényhez, a Helsinki Bizottság szerint azonban ez csak "kozmetikázás".
Csak nemrég derült ki, hogy a Velencei Bizottság tárgyalni fogja a magyar Országgyűlés által decemberben elfogadott különbíróságokról szóló törvényt, három fideszes képviselő azonban a vizsgálat "elé ment", és kisebb módosításokat indítványozott a kérdésben. Hende Csaba, Völner Pál és Gulyás Gergely azt ígérték, a javaslatuk az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének kritikáinak megfelelően javít a szabályozáson.
Bár a képviselők indoklásukban a Velencei Bizottság (VB) vizsgálatára hivatkoznak, a VB jelentése még nem ismert, azt épp e hétvégén – március 15-16-án - tárgyalja a bizottság Trócsányi László igazságügyi miniszter jelenlétében, s csak ezt követően, várhatóan a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor esélyesnek tűnik, hogy a bizottság vizsgálata – amelyre amúgy Trócsányi kérte a VB-t – kritikát fogalmaz meg a törvénnyel szemben, így a mostani kormánypárti módosítás mintegy elébe megy ennek. A VB delegáció egyébként február elején járt hazánkban, s a bírói szervezetek (OBH, OBT) és a miniszter mellett a Helsinki képviselőinek a véleményét is kikérte.
A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont a mostani módosítás csak a kozmetikázást szolgálja, az alapprobléma maradt:
nincs intézményesen garantálva, hogy az új bíróságok függetlenül, pártatlanul és magas színvonalon ítélkeznek majd.
Amint az a szervezet mai közleményéből kiderül, a 2020. január 1-től ítélkező új közigazgatási bíróságok bíráit két hullámban nevezik ki két külön törvény alapján: az új bírók felét idén az úgynevezett átmeneti rendelkezések alapján, a többieket jövőre vagy később a közigazgatási bíróságokról szóló törvény általános szabályai szerint. Eddig majdnem teljesen egyforma szabályok vonatkoztak a két kinevezési körre. A kormánypárti képviselők csak az általános szabályokat módosítanák érdemben, az átmeneti rendelkezések alapján
továbbra is megmaradna a kormány döntő befolyása a 2019-es, első kinevezési körben.
A jelenlegi szabályok szerint a jelentkezőket bírók és szakértők rangsorolják, csakhogy az igazságügyi miniszter, vagyis egy politikus felülírhatja ezt a rangsort, és ő dönti el, ki lehet közigazgatási bíró és ki nem. Az eredeti törvényben az sincs egyértelműen szabályozva, hogy a jelentkezők beperelhetik-e a minisztert, ha visszaél a hatalmával. Az új szabályok szerint a második körben jelentkező közigazgatási bírókat a miniszter csak néhány esetben rangsorolhatná át, és a jelentkezők pert indíthatnának a miniszter ellen, ha a miniszter túlságosan bele akar szólni a kiválasztásba. Ezek a szabályok viszont csak a második körre vonatkoznak,
idén továbbra is megmaradna a régi, miniszteri önkényt biztosító szabályozás.
A Magyar Helsinki Bizottság leszögezi, az idei első felvételi kör nagyon fontos: az új bírók felét idén fogják kiválasztani. A kormánypárt tervei szerint tehát az új bírók felét olyan rendszerben vennék fel, ahol a jelentkezőket nem védi semmi az igazságügyi miniszter önkényes döntésétől. Ez lehetővé teszi, hogy a kormány valóra váltsa a Helsinki Bizottság egyik legnagyobb félelmét:
idén eláraszthatják a közigazgatási bírósági rendszert a kormányhoz lojális új bírókkal, akik nem védik majd meg az állampolgárokat a kormány döntéseivel szemben.
„A jövőre jelentkezőket az idén kinevezett kormányközeli bírák rangsorolják majd, és így a miniszternek bele sem kell szólnia a kiválasztásba, mert az anélkül is az ő szája íze szerint alakul. A kormány minél hamarabb kész helyzetet akar teremteni, amivel évtizedekre bebetonozhatja a közigazgatási bíróságokon ítélkező bírók között a Fideszhez hűséges bírókat” – fogalmaz G. Szabó Dániel, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.
Összegzésül hozzáteszik, a módosító javaslat néhány kisebb jelentőségű területen javítana a törvényen, azonban sok fontos kérdést továbbra sem rendez megfelelően a javaslat.
Többek között azt sem tisztázza, pontosan milyen ügyekben ítélkeznek majd a közigazgatási bíróságok.

És lehet, hogy nem Patyi

A három fideszes javaslata lehetővé tenné a Közigazgatási Felsőbíróság (és a Kúria) elnöke esetében, hogy a megválasztásukhoz szükséges ötéves bírói szolgálati viszonyba - az Országgyűlés csak a határozatlan időre kinevezett és legalább ötéves bírói szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül választhat elnököt - a nemzetközi igazságszolgáltatási szervezetben bíróként, főtanácsadóként, valamint az alkotmánybíróként és alkotmánybírósági főtanácsadóként szerzett tapasztalatot is be kell számítani. Mindez arra utal, amit a HVG a múlt héten már megszellőztetett, hogy nem az eddig biztos befutóként emlegetett Patyi Andrást, hanem a Velencei Bizottságban is tag Varga Zs. András alkotmánybírót hoznák helyzetbe, vagyis az ő megválasztását javasolhatja majd május 31-i határidővel Áder János államfő. Ugyanakkor Varga Zs. András, aki korábban a legfőbb ügyész helyettese is volt, 2014 szeptemberében választották alkotmánybíróvá, vagyis épp nem tölt el még öt évet az Alkotmánybíróságon, amikor a köztársasági elnöknek jelölnie kell. A Velencei Bizottsági tagság pedig forrásaink szerint nem számít"nemzetközi igazságszolgáltatási szervezetnek", vagyis nem biztos, hogy Varga Zs. megfelel az új kritériumoknak. Elképzelhető tehát, hogy a kormánypártok egy harmadik, még nem ismert jelöltben gondolkodnak, aki megfelel az új feltételeknek is.

Frissítve: 2019.03.13 17:29

Páncélautót küldtek az Iszlám Állam hóhérának tartott férfiért és Polt személyesen két nyomozást ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:52
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Embercsempészés miatt ítélték el, végül a legsúlyosabb váddal kellett szembenéznie F. Hasszánnak. A fiatal férfi mindent tagad.
Polt Péter személyesen kért nyomozást a szír férfi, F. Hasszán ellen, akit a Fővárosi Nyomozó azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként kivégzésekben vett részt – tudta meg a Népszava a gyanúsított ügyvédjétől, Kelen Lászlótól. A hatóságokat jócskán megmozgatta az ügy: információink szerint a 27 éves férfit hat TEK-kommandós vitte el talpig fegyverben egy páncélautóval Nyírbátorból, ahol a Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban őrizték, és Budapesten hallgatták ki.
A 27 éves férfit nem sokkal korábban ítélték el korábban embercsempészés miatt – egy barátja feleségét vitte volna illegálisan Magyarországról Franciaországba, amikor december végén Ferihegyen lebuktatták. Felfüggesztett börtönbüntetés terhe miatt akarták kiutasítani az országból, amikor több külföldi terrorelhárító csoport – információink szerint az antwerpeni elhárítás - is jelzést küldött róla a magyar hatóságoknak.
Védencem ellen három pontban nyomoznak: találtak egy felvételt, amin ő – vagy egy rá hasonlító férfi – hangosan élteti az Iszlám Államot; azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában; végül hamis iratok használatával is meggyanúsították – sorolta Kelen.
Az ügyvéd hozzátette, a vádhatóság mindhárom pontban csak valószínűsíti a férfi bűnösségét, aki egyébként következetesen tagad minden, ellene felhozott állítást. „Hang és írásszakértő részvételére is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban védencem van a képeken, tényleg ő a kivégzések egyik elkövetője”. Kelen szerint sem bizonyított, hogy a szír állampolgárságú, de görög menekültstátusú férfi hamis papírokat használt – az ügyvéd szerint ezt a kormánysajtóban előszeretettel "migráns bankkártyának" nevezett szociális kártyával kapcsolatban vélelmezik; a férfi felesége viszont ugyanilyen papírokkal és kártyával élhet Görögországban.
Kelen László az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, védőként feladata , hogy bízzon védence állításaiban, ha azonban bebizonyosodik, hogy F. Hasszán tényleg bűnös, megérdemeltnek tartaná az akár életfogytiglani börtönbüntetést is. Az ügyvéd szerint azonban több olyan pont is van, ami a szír férfi ártatlanságára utal: F. Hasszán az eljárás során eddig végig következetesen ugyanazt állította, és akkor sem bizonytalanodott el, amikor megtudta: a beismerés esetén jóval enyhébb büntetést kaphat. „A terrorelhárító szolgálatoknak jóval többet ér egy beszédes rab, aki lebuktatja bűntársait és a terrorszervezet bujkáló tagjait, mint akit „csak” leültetnek – védencem ezt is megértette, mégis állította, hogy ártatlan, és bizonyítékot emlegetett, amik alapján nem vehetett részt a 2016-os gyilkosságokban” Az is ellentmondásos, hogy a magyar sajtóban elterjedt, a férfi a szíriai Homsz városában vett részt az Iszlám Állam mészárlásaiban, miközben Homsz 2016-ban már régóta a dzsihadistákkal is szembenálló Aszad-rezsim ellenőrzése alatt állt. 
F. Hasszán következő tárgyalására vasárnap kerül sor, ahol eldől, hogy a csak 72 órán át fenntartható őrizet után kiutasítják vagy le is tartóztatják. Ügyvédje az utóbbit valószínűsíti, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz. 
Annyi azonban biztos, hogy az eset politikai és kommunikációs szempontból úgy jöhet a kormánynak, mint egy falat kenyér: miután a Fideszt, „saját kérésére” felfüggesztették a Néppártban, csak még fontosabbá vált hangoztatni a sokszor ismételt alaptételt – vagyis a bevándorláspárti és bevándorláspárti erők küzdelmét, a migráció veszélyeit. Egy ilyen nyomozás pedig a gyanú megalapozottságától újabb témát, löketet ad bevándorlásról folytatott propagandának.
Frissítve: 2019.03.23 14:53

Így vesznek végső búcsút Baló Györgytől

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:28

Fotó: RTLKLUB.SAJTOKLUB.TV
Március 30-án, 14 órától tartják meg Baló György temetését a Farkasréti Temetőben, írja a Blikk. A család közleménye itt olvasható: ,,Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még.Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább."  (Kosztolányi Dezső) Családja és barátai március 30-án, 14 órától búcsúznak Baló Györgytől a Farkasréti Temetőben. Az esemény nem sajtónyilvános, de szeretettel várjuk azokat, akik az elhunytat tisztelték és szerették, ezért kegyeletüket le kívánják róni. Kérjük, hogy senki ne készítsen kép- és hangfelvételt, a média számára képes összefoglalót teszünk elérhetővé. Köszönjük, hogy ahogy eddig, úgy ezek után is tiszteletben tartják fájdalmunkat és lehetővé teszik az elhunythoz méltó, bensőséges búcsúzást. Kérjük a búcsúzni vágyókat, hogy csak egy szál virágot hozzanak, a csokorra vagy koszorúra szánt összeggel ajándékozzanak meg nehéz sorsú családokat vagy nemes célú szervezeteket. Köszönettel és tisztelettel, A gyászoló család Baló György, televíziós újságíró méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után életének 72. évében hunyt el március 18-án reggel.