Állatkölykökkel indul a tavasz az Állatkertben

Publikálás dátuma
2019.03.13. 21:10
Illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Hétvégén indul a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol többek között látványetetés, állatbemutatók, Cápasuli, valamint sok állatkölyök várja a közönséget.
A szezonális újdonságok és programok mellett számos állatkölyökkel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A két orángutánkölyök, a gorillabébi, a kis elefánt mellett zebracsikó, sörényeshangyász-kölykök, valamint az ősszel született, ritkának számító aranyhasúmangábé-csemetét is megtekinthetik az érdeklődők - sorolta Persányi Miklós főigazgató a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.    
Hamarosan Bennett-kengurukölykök, valamint rókakuzuk és vombatgyerekek is láthatóak lesznek. Előbbieknél három nőstény erszényében is vannak kölykök, amik várhatóan néhány héten belül az erszényen kívülre is merészkednek. Január óta a vízidisznóknak, a zöld agutiknak is utóda született, és több hüllő tojása (boa, gyászos gekkó) is kikelt. Nemrégiben pedig a veszélyeztetett fajnak számító két ázsiai vadkutya hét utódnak adott életet - tette hozzá. 
Új állatok is érkeznek az idei szezonban: nyár elején jönnek Dániából a ritkának számító kubai krokodilok, illetve már láthatható a Pampakifutóban a Dél-Amerikában őshonos, ritkulóban lévő a déli törpeszarvasok (puduk) két egyede, közös férőhelyen a sörényes hangyászokkal.
A tavaly megnyílt Holnemvolt Várban többek között a látványos, új fajokkal bővülő Cápasuli szórakoztatja a közönséget. Ide áprilisban és a nyár elején újabb szállítmányok érkeznek, így már nyolcféle cápával találkozhat majd a közönség, köztük fehérúszójú szirtcápával, de lesznek új zebracápák, valamint sasráják is. A Cápasuli nagyjából két év múlva költözik át állandó helyére, a Pannon-tengerről elnevezett akváriumba. A főigazgató elmondta, az állatkert egyik legnagyobb szabású fejlesztésének, a biodóm építése a tervezett ütemnek megfelelően halad: jelenleg nagyjából hétszáz ember dolgozik rajta.
Az idei szezon minden napján úgynevezett Légy ott! programokkal is várják a látogatókat. A kínálatban többféle látványetetés és állatbemutató is szerepel, de újdonság a Földi malackodás elnevezésű program, amely során a gondozók a földimalacokat különféle érdekességekre tanítják meg a közönség előtt, a bonszai fáknál pedig a Törpe fáramászás nevű programra várják az érdeklődőket. Idén sem maradnak el az állatkert hagyományos programjai: áprilisban Föld Fesztivált, júniusban Rózsaünnepet, júliusban és augusztusban Zenés Állatkerti Esték címmel szerveznek koncertsorozatot. Augusztusban tartják az Állatkertek éjszakáját, októberben pedig az Állatszeretet Fesztivált - sorolta a programokat a főigazgató.
Új program lesz a Holnemvolt Várban áprilisban a Tavaszköszöntő, májusban a Kürtőskalács Világom és a Bábok Éjszakája, júniusban a Tűz éjszakája, júliusban a Mesék Éjszakája, míg szeptemberben a Gombóc Artúr Fesztivál várja a közönséget, novemberben pedig a Márton-napi Liba Buli zárja az állatkert rendezvényeinek a sorát.
Számos új, családoknak és pedagógusoknak szóló kedvezményt is bevezetnek április 1-jétől. A családi jegyet áprilistól az egygyermekes családok is igénybe vehetik, míg a gyermekjegy eddigi korhatárát 18 évre emelik fel - tette hozzá a főigazgató.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 08:42

Összefogtak a csirkék és megölték a betolakodó rókát

Publikálás dátuma
2019.03.13. 18:42
Illusztráció
Fotó: JENS BUTTNER dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP
Összefogtak egy mezőgazdasági iskola baromfifarmján élő csirkék és megölték a területükre tévedt rókát Franciaországban.
A bretagne-i iskola diákjai akkor találták meg a róka tetemét, amikor reggel ellenőrizték a szárnyasokat. A fiatal ragadozó alkonyatkor surranhatott be a Le Gros Chêne középiskolához tartozó tyúkólba, amelynek ajtaja automatikusan bezáródott naplementekor, foglyul ejtve az állatot - írta a Guardian. 
"Az egyik sarokban találtunk rá az elpusztult állatra"

- mondta Pascal Daniel, az intézmény munkatársa.

Mint mondta, a szárnyasokat valószínűleg a csapatszellem hajtotta és csőrükkel támadtak neki a rókának. A gazdaságban a tyúkokat szabadon tartják, kedvükre jöhetnek-mehetnek, csak tojni vonulnak el - írta a Sokszínű Vidék. Daniel elmondása szerint utoljára több mint egy éve mászott be róka az egyik tyúkketrecbe, akkor a szárnyasok jártak pórul.
Szerző

A halakkal együtt véletlenül egy búvárt is beszippantott egy hatalmas bálna (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.13. 12:12
Illusztráció
Fotó: Gabriel Barathieu / Biosphoto / AFP
Egy trópusi bálna szájában kötött ki egy dél-afrikai búvár, amikor Port Elizabeth partjaitól nem messze a szardíniák vonulását filmezte a társaival.
A cápák, fókák, delfinek halrajra vadászatát szerette volna megörökíteni az a búvár, akit félig bekapott egy óriásira tátott szájú bálna - írta az Érdekes Világ. Rainer Schimpf szerencséjére azonban a tengeri óriás gyorsan rájött a tévedésre és „kiköpte” az egyébként rutinos szakembert, aki épségben megúszta a kalandot. Ilyen helyzetben csak az ösztönökben lehet bízni - mondta az eset után.
„Visszatartottam a lélegzetemet, attól tartottam, hogy magával ránt a mélybe. Erős nyomást éreztem a csípőmön és nem láttam mást, csak a feketeséget. Ez nem támadás és nem is a bálna hibája, baleset történt. Ezek az élőlények valójában a tengerek gyengéd óriásai”

– mondta a 20 éves tapasztalattal rendelkező díjnyertes természetvédelmi szakember.

Az akár 25 tonnás súlyt is elérő trópusi bálna a barázdásbálna-félék családjába tartozik, amikor szétnyitja a száját, a szívóerő hatására vizet és zsákmányállatokat szippant be. A víz kipréselésekor a kisebb rákok és halak: heringek, szardíniák fennakadnak. A torkon levő barázdák lehetővé teszik, hogy a szájüregének térfogatát még hatalmasabbra növelje, és így egy falásra még nagyobb víztömeget tudjon beszippantani. 
Szerző