Félsztrájk: a szociális ágazattal kiegyezett a kormány, a másik kettő odacsap

Publikálás dátuma
2019.03.13. 17:08
2015-ben indult akció a Facebook-on, ahol az ágazatban dolgozók publikálták megalázóan alacsony fizetésüket
Kollektív szerződést és ütemezett béremelést ígér a humántárca a szociális munkásoknak.
A sztrájkkészültség megmarad a szociális területen, de nem tartják meg a március 14-ére, csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetést – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkárságának vezetőivel tartott mai tárgyalás után a szakszervezeti oldal. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a legtöbb követelésben közel kerültek a megoldáshoz a minisztérium képviselőivel. Ezek közül a legfontosabb, hogy az Emmi vállalta: április 30-ig javaslatot tesz le a kormány asztalára, ami megteremti a jogalapot a szociális ágazat kollektív szerződésének megkötésére. Hosszú ideje a szociális munkások keresik a legkevesebbet a hazai foglalkoztatottak között, ezért a tárca vezetői is jogosnak tartják a munkavállalók béremelési követelését. Megállapodás született arról is a mai egyeztetésen: egy többéves bérfelzárkóztatási programról folytatják a tárgyalásokat, hogy június 30-ra a kormány elé lehessen vinni a javaslatot. Ezeknek a kormányzati ígéreteknek a fényében a sztrájktárgyaláson résztvevő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint az MKKSZ mellett a sztrájkot meghirdető Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) vezetői úgy döntöttek, a tárca által vállalt határidőkig nem szüntetik meg a sztrájkkészültséget, de felfüggesztik a munkabeszüntetés megtartását. A lépés nem érinti az MKKSZ által másik két területen, az önkormányzati igazgatásban és központi igazgatásban dolgozók körében szintén március 14-re, csütörtökre meghirdetett sztrájkot, azt jogszerűen megtartják a felhíváshoz csatlakozott munkahelyeken. 
Frissítve: 2019.03.13. 17:09

MSZP: Weber is tudja, vannak itt súlyosabb problémák is, mint a plakátkampány

Publikálás dátuma
2019.03.13. 16:34
Itt nem járt Weber, maradhatott a plakát.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szocialista párt frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás észak-koreai módszernek titulálta, hogy a Soros-Juncker-plakátok csak onnan tűntek el, amerre Manfred Weber járt.
Harangozó Tamás szerint többről kellett volna szólnia Manfred Weber budapesti látogatásának, mint a lejárató plakátkampány, ugyanis Magyarországon súlyosabb problémák is vannak. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán arról is beszélt: a Néppárt szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát. Az ellenzéki politikus az MTI által is idézett budapesti sajtótájékoztatóján közölte, keveset tudni az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének és csúcsjelöltjének keddi látogatásáról, a Soros-Juncker-plakátok ugyan eltűntek, de csak onnan, amerre Manfred Weber járt.
Ez egymagában mutatja mennyire szánalmas, észak-koreai módszerekkel operálnak Orbánék és mennyire is tartják "hasznos hülyének" magát Webert és az Európai Néppártot.

Rámutatott arra, hogy Orbán Viktor nem kért bocsánatot a lejárató kampány miatt és szerinte nem is fog.

A CEU-ügyével kapcsolatban pedig azt mondta: ebben a kérdésben az az Orbán-mondat az irányadó, miszerint nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál. Szerinte
Manfred Weber pontosan tudja, hogy vannak Magyarországon súlyosabb problémák is, mint a lejárató plakátkampány, hiszen megszavazta a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést.

Harangozó Tamás kitért arra, hogy az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott egy néppárti képviselő által készített dokumentumot, amely kimondja: Oroszország már nem tekinthető az EU stratégiai partnerének. Elmondta, a jelentést a fideszes képviselők is megszavazták, elítélve ezzel Orbán Viktort és kormányát. Szóvá tette két orosz fegyverkereskedő Egyesült Államok helyett Oroszországnak történő kiadatását, illetve az orosz Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre településének lehetővé tételét.
Weber frakciója szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát,

összegzett Harangozó, megjegyezve, utóbbi végrehajtója szemmel láthatóan a magyar miniszterelnök.

A szocialista politikus közölte, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy Orbán és a Fidesz becsapja őket, nem az európai kereszténydemokrácia védelmére és nem Európa megreformálására, hanem kizárólag saját és idegen politikai, valamint gazdasági hatalmak kiszolgálására kér felhatalmazást az EP-választáson. Az MSZP a "Haza. Szeretet. Európa." című programjával és az EP-listájával ennek az ámokfutásnak akar véget vetni - hangoztatta.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, Harangozó Tamás közölte, konkrét ügyet nem kommentálja, mert nem ismeri a részleteket. Ugyanakkor abszurdnak tartotta azt, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon ellenzéki képviselő követett volna el választási csalást. Elmondta azt is, a parlamentben egyetlen országgyűlési képviselő ül - Simon Miklós (Fidesz) - , akinek a mentelmi jogát a fideszes többség nem függesztette fel, így megúszott egy büntetőeljárást köztörvényes ügyben.

Reagált a Fidesz

A szocialisták most szavazták meg a Soros-terv újabb pontját - reagált a Fidesz-frakció Harangozó Tamás (MSZP) fenti nyilatkozatára. "Elhisszük, hogy a szocialistáknak nagyon kényelmetlen, ha Brüsszel és Soros bevándorláspárti terveiről van szó. A szocialista Szanyi Tibor Gyurcsányékkal és a többi bevándorláspártival együtt ugyanis pár órája szavazta meg az Európai Parlamentben a Soros-terv újabb pontját, hogy megháromszorozzák a migránsok betelepítését szolgáló pénzügyi alapot." - áll a kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ehhez milyen stadion kell? Űrhajós világkongresszust rendeznénk

Publikálás dátuma
2019.03.13. 16:17
Kubaszov és Farkas a Szojuz-36 fedélzetén
Fotó: Mokletsov Alexander / AFP/Sputnik
Az eseményre 2020-ban, vagyis Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulóján kerülne sor. A javaslat Szijjártó Pétertől származik, az előzetes költségvetésben pedig több mint 300 millió forint szerepel.
Amiről szűk két hónapja még csak "kiszivárgott előterjesztésként" írtunk, az mostanra biztossá vált: Szijjártó Péter javaslatára Magyarország megpályázza a 2020-as űrhajós világkongresszus rendezését. Egy friss kormányhatározat szerint a rendezvény, amelyre Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulóján kerülne sor, előzetes költségvetése 1 millió euró, azaz mintegy 315 millió forint - írja a hvg.hu.

A korábbi indoklás szerint hazánk azért járna jól a rendezéssel, mert „a kongresszus megszervezése segít ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar űrszektorra és high-tech iparra, és hozzájárul a modern és innovatív Magyarország-kép erősítéséhez”, illetve
„az eseményt övező nagy nemzetközi sajtóérdeklődés hozzájárul a pozitív Magyarország-kép építéséhez”, továbbá lehetőséget ad a „hazai űr és high-tech szektor nemzetközi megjelenítésére”.

Szijjártóék szerint ráadásul az országimázs-javítás mellett a rendezvény „belföldi kommunikációs szempontból is kiemelt jelentőségű”, ráirányítaná az emberek figyelmét a hazai űrkutatásra és űrtevékenységre. Az esemény magyarországi kommunikációs kampányának minden bizonnyal kapóra jönne,
hogy 2020-ban lesz a 40. évfordulója Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének.

Szó mi szó, az első és máig egyetlen magyar űrhajósra is ráférne, ha pozitív kampány részese lehetne, hiszen könnyen lehet, hogy sokaknak jelenleg - persze az űrrepülése mellett - az jut róla elsőként eszébe, hogy a '90-es évek végén ittas vezetése miatt kellett távoznia washingtoni kiküldetéséből.
A Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát egyébként egyszer, 1986-ban már tartották Magyarországon. A hírek szerint a jövő évi konferencia rendezési jogáért mások is indulhatnak ugyan, de Farkas Bertalan a hvg.hu-nak korábban úgy fogalmazott: tudomása szerint "mi vagyunk az elsők."
Szerző