Ellenzék: újradátumozták az egységet

Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:30
Az év eleji tüntetések óta együtt mozdul az ellenzék
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Azért a remények szerint az EP-kampány előtt meglesz a fővárosi egység.
Bár a Párbeszéd március 15-ére harangozta be a budapesti egység felmutatását, információink csak később, az EP-kampány kezdetéig, április 8-ig állapodnak meg az ellenzéki pártok arról, hogy melyik kerületben ki adja majd a polgármester- és a képviselőjelölteket. Jelenleg az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum egyeztet, és informálisan az LMP is részt vesz a tárgyalásokon. A Lehet Más a Politika egyébként csak a február végi kongresszusi felhatalmazás birtokában kezdhetett tárgyalni a fővárosban, a párt budapesti szervezete mintegy másfél hét múlva dönti el hivatalosan, miképp lesz részese az ellenzéki együttműködésnek. A Jobbik a fővárosban megosztónak számít, így – vidéki támogatásért cserébe – itt nem ragaszkodik polgármesteri helyhez. Egy-két kerületben mindenesetre elakadt az egyeztetés. Az ugyanakkor forrásaink szerint alapvetés, hogy az öt regnáló nem kormánypárti polgármester újrázhat. Úgy tudjuk, a Momentum legalább két kerületre számíthat, az LMP – ha beszáll az összefogásba – egy polgármesteri pozícióval kalkulálhat. A DK esetében 5-6 kerületet emlegetnek. Újpestet – az összes párt támogatásával – a független Szalma Botond venné be. A többi kilenc kerület a szocialisták terepe lehet. Jelenleg négy kerületben számolnak úgy – például a Józsefvárosban és a Hegyvidéken –, hogy eleve az esélytelenek nyugalmával indulnak  az ellenzék.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 07:41

Nyugodt idő mellett enyhülés kezdődik

Publikálás dátuma
2019.03.14. 06:25
Felhős időre van kilátásunk
Csütörtökön tavaszias, de mérsékelten meleg idő várható, viszont a következő napokban egyre magasabbra kúszik majd a hőmérő higanyszála.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: folytatódik a felhőzet felszakadozása, és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd késő délutántól északnyugat felől ismét felhőzet-növekedés kezdődik. Helyenként előfordulhat gyenge eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, az északi országrészben pedig erős lökések is lesznek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb. Késő estére 1 és 7 fok közé hűl le a levegő. A nemzeti ünnepen és szombaton borús, esős és derűsebb időszakok váltogatják egymást, majd vasárnapra megnyugszik az időjárás, csapadék nem lesz. Egy-két fokkal enyhébb idő várható, vasárnap pedig a 22 fokot is elérheti a maximumhőmérséklet. 
Szerző
Témák
időjárás

Dolgozz, fehérorosz: jöhetnek a kommunista diktatúra vendégmunkásai

Publikálás dátuma
2019.03.13. 22:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kormány egy törvénymódosítással megkönnyítette a belarusz munkavállalók elhelyezkedését.
A Vízumdíjat, a tartózkodási engedély kiadásának és meghosszabbításának költségét sem kell kifizessék azok a  belorusz állampolgárok, aki a tartózkodási engedélyüket munkavállalási vagy tanulmányi célból kérelmezik – mondja ki a szerdán publikált Magyar Közlöny.
A fehérorosz kommunista diktatúrából érkező reménybeli munkások így mintegy 47 ezer forintot spórolhatnak, ha Magyarországon keresnének állást – ez itthon talán nem tűnik olyan soknak, de Belorusziában, Európa utolsó nyílt diktatúrájában ez egy jobb havi fizetésnek felel meg. Az ukrán munkavállalóknak eddig sem kellett a díjakat kifizetniük; a magyar kormány láthatóan ezekkel a kedvezményekkel is igyekszik enyhíteni a hazai munkaerő-hiányt.
Szerző