Előfizetés

Hároméves gyerek szellemi szintjén állhat a szekszárdi gyermekgyilkosság gyanúsítottja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 09:23
Rendőrök helyszínelnek a szekszárdi Séd-patak medrében, ahol a gyermekgyilkosságot elkövették
Fotó: police.hu
Ki sem lett volna szabad engedni az elmegyógyintézetből a gyógyszereken élő fiatalt, aki a gyanú szerint meggyilkolta rokonát, egy hatéves kislányt – mondta a volt nevelője.
Zárkózott fiú volt a szekszárdi gyerekgyilkos – árulta el K. Dániel volt nevelője, aki a Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyén ismerte meg a tinédzsert. Nagy-Bozsoky Lajos az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, szerinte hiba volt őt hamarabb elengedni. Dánielt magába zárkózó alkatként  jellemezte, aki gyakorlatilag „hároméves gyerek agyával rendelkezik”. Nagy-Bozsoky – aki a javítóintézet speciális csoportját vezette, és Dániellel is itt ismerkedett meg – azzal folytatta, hogy a tinédzsert még 2016-ban helyezték át hozzájuk a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI). Már ekkor több mint egy tucat különböző gyógyszert szedett. A nevelő szerint – aki nemrég hagyta ott a javítóintézetet - magának való volt a fiú, és nem nagyon tudott beilleszkedni a többiek közé. 
Épp ezért többször is jelezték az igazgatóság felé, hogy vissza kellene helyezni az IMEI-be, végül ez nem történt meg.

A pedagógus szerint a fiatal zárkózottságát jól mutatja, hogy csupán pár mondatot beszéltek, miközben nagyjából két hónapig járt a fiatal fiú abba a speciális csoportba, amelyet ő maga vezetett.
Arról is cikkezett a sajtó, hogy Dániel 2016-ban került be, és három évig kellett volna az intézetben tartózkodnia. Csakhogy ezt nem töltötte le, és egy éve szabadon engedték. A nevelő azt mondta: ha valakit javítóintézeti nevelésre „ítélnek” és jól viselkedik, akkor elengedhetik a bent töltött idő valamennyi részét, amit egyfajta jutalomként lehet felfogni. Ehhez persze a nevelői csoport véleményezése szükséges és egy meghallgatás. A tinédzser esetében viszont nem kellett volna elengedni – folytatta – merthogy korábban is jelezték a vezetőség felé a problémákat, de sajnos nem történt semmi az elmondása szerint, mint ahogyan őket sem hozták döntéshelyzetbe. Ennél a pontnál pedig Nagy-Bozsoky már a rendszer működéséről is kritikát mond, hiszen azt állítja, hiába a nevelési csoportok jelentősége, az ő véleményük kevésbé számított, hiszen a véleményezés – hogy mit is kell a papírra írni – az általában rajtuk felül dőlt el. Saját tapasztalatából kiindulva
úgy véli, hogy általában a továbbgörgetés taktikája folyik, tehát a problémás gyerekek tovább görgetése, hiszen addig sem az intézetnek van vele problémája.

Nagy-Bozsoky szerint több, az említett fiatalemberhez hasonló kaliberű, tőlük szabadult fiatal járkál most is az utcákon. A Bors egyébként úgy tudja, hogy a szekszárdi gyerekgyilkosság gyanúsítottja az intézetben többször nyelt tűt, és öngyilkossággal is fenyegetőzött. Az pedig már az ügyészség közleményéből derült ki, hogy a gyanúsított 2017 őszén a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezte.

A mentősöket kellett megmenteni Kecskeméten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Késsel fenyegette egy zavart férfi a mentőszolgálat munkatársait, az életük múlhatott rajta, hogy arra járt egy rabszállító.
Egy fegyőr bátorságán múlt, hogy nem esett baja néhány mentőszolgálatos munkatársnak Kecskeméten: Bíró Tamás főtörzsőrmester szerda délután épp a megyei kórházba szállította az egyik rabot, amikor észrevette, hogy egy láthatóan zavart férfi késsel fenyegeti mentősöket. 
Bíró azonnal a bajba jutottak segítségére sietett: a késes férfi nekiugrott, de gumibotjával sikerült kiütnie a kezéből a fegyvert, majd földre vitte a támadót. Az eset során végül senki sem sérült meg, a helyszínre riasztott készenléti rendőrök pedig átvették az intézkedést a fegyőrtől - írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP)sajtóosztálya. 

Kislány-bugyival a fejükön buktak le a kunszentmiklósi betörők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:35
A betörésekhez használt bugyimaszk
Fotó: police.hu
A két férfi a gyanú szerint rendszeresen visszajárt rezet lopni egy helyi gyárba, az álcázásra egészen különös módot találtak.
Több mint három tonna rezet lophatott el a rendőrség gyanúja szerint két kunszentmiklósi férfi: december óta nyolc alkalommal vittek el fémet egy helyi gyárból, legalább 3,6 millió forint értékben. A betörésekről február 22-én az üzem egyik képviselője tett bejelentést, és már akkor feltételezték, hogy olyan tettesről vagy tettesekről lehet szó, aki otthonosan mozognak az ipari területen.
A régi és volt dolgozókat, valamint a gyár térfigyelő kameráinak felvételeit ellenőrizve, a rendőrség végül el is jutott a feltételezett elkövetőkhöz – egy 28 és egy 23 éves férfihez – akiket március 11-án, éppen lopás közben értek tetten. Az idősebbik gyanúsítottat még a helyszínen elkapták, társa órákkal később került rendőrkézre.
Mint kiderült, két betörő egészen furcsa módon álcázta magát: fejükre kislány alsóneműt húztak, amire szemréseket vágtak – a maszkká alakított ruhadarab a kamerák felvételein is feltűnt, a rajtaütés során pedig meg is találták egyiküknél. A nyomozás során a rendőrök eljutottak a vörösréz feltételezett felvásárlójához: a 41 éves dunavecsei lakost orgazdasággal, beszállítóit lopással gyanúsítják. Mindhármukat őrizetbe vették, várhatóan le is tartóztatják őket – derül ki a police.hu cikkéből.