Hároméves gyerek szellemi szintjén állhat a szekszárdi gyermekgyilkosság gyanúsítottja

Publikálás dátuma
2019.03.14 09:23
Rendőrök helyszínelnek a szekszárdi Séd-patak medrében, ahol a gyermekgyilkosságot elkövették
Fotó: police.hu
Ki sem lett volna szabad engedni az elmegyógyintézetből a gyógyszereken élő fiatalt, aki a gyanú szerint meggyilkolta rokonát, egy hatéves kislányt – mondta a volt nevelője.
Zárkózott fiú volt a szekszárdi gyerekgyilkos – árulta el K. Dániel volt nevelője, aki a Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyén ismerte meg a tinédzsert. Nagy-Bozsoky Lajos az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, szerinte hiba volt őt hamarabb elengedni. Dánielt magába zárkózó alkatként  jellemezte, aki gyakorlatilag „hároméves gyerek agyával rendelkezik”. Nagy-Bozsoky – aki a javítóintézet speciális csoportját vezette, és Dániellel is itt ismerkedett meg – azzal folytatta, hogy a tinédzsert még 2016-ban helyezték át hozzájuk a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI). Már ekkor több mint egy tucat különböző gyógyszert szedett. A nevelő szerint – aki nemrég hagyta ott a javítóintézetet - magának való volt a fiú, és nem nagyon tudott beilleszkedni a többiek közé. 
Épp ezért többször is jelezték az igazgatóság felé, hogy vissza kellene helyezni az IMEI-be, végül ez nem történt meg.
A pedagógus szerint a fiatal zárkózottságát jól mutatja, hogy csupán pár mondatot beszéltek, miközben nagyjából két hónapig járt a fiatal fiú abba a speciális csoportba, amelyet ő maga vezetett.
Arról is cikkezett a sajtó, hogy Dániel 2016-ban került be, és három évig kellett volna az intézetben tartózkodnia. Csakhogy ezt nem töltötte le, és egy éve szabadon engedték. A nevelő azt mondta: ha valakit javítóintézeti nevelésre „ítélnek” és jól viselkedik, akkor elengedhetik a bent töltött idő valamennyi részét, amit egyfajta jutalomként lehet felfogni. Ehhez persze a nevelői csoport véleményezése szükséges és egy meghallgatás. A tinédzser esetében viszont nem kellett volna elengedni – folytatta – merthogy korábban is jelezték a vezetőség felé a problémákat, de sajnos nem történt semmi az elmondása szerint, mint ahogyan őket sem hozták döntéshelyzetbe. Ennél a pontnál pedig Nagy-Bozsoky már a rendszer működéséről is kritikát mond, hiszen azt állítja, hiába a nevelési csoportok jelentősége, az ő véleményük kevésbé számított, hiszen a véleményezés – hogy mit is kell a papírra írni – az általában rajtuk felül dőlt el. Saját tapasztalatából kiindulva
úgy véli, hogy általában a továbbgörgetés taktikája folyik, tehát a problémás gyerekek tovább görgetése, hiszen addig sem az intézetnek van vele problémája.
Nagy-Bozsoky szerint több, az említett fiatalemberhez hasonló kaliberű, tőlük szabadult fiatal járkál most is az utcákon. A Bors egyébként úgy tudja, hogy a szekszárdi gyerekgyilkosság gyanúsítottja az intézetben többször nyelt tűt, és öngyilkossággal is fenyegetőzött. Az pedig már az ügyészség közleményéből derült ki, hogy a gyanúsított 2017 őszén a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezte.

Eltűnt egy 70 éves hajdúdorogi férfi

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:10

Fotó: police.hu
A hajdúböszörményi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik Veres Mihály megtalálása érdekében.
A police.hu oldalon közzétett tájékoztatás szerint a férfi csütörtökön távozott a lakóhelyéről, és azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. Veres Mihály körülbelül 170 centiméter magas, átlagos testalkatú, haja és bajusza ősz. Eltűnésekor kék színű bársony kabátot, fekete pamutsapkát és zöld gumicsizmát viselt.

Négyes karambol az Árpád hídon – Két ember megsérült

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset a Budára vezető oldalon történt.
Összeütközött négy gépkocsi csütörtök este Budapesten, az Árpád hídon, a Budára vezető oldalon – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A balesethez a főváros hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A karambolban két ember megsérült, őket ellátják a mentők.