A háztartási szemét harmadát is "elnyelheti" a közösségi komposztáló

Publikálás dátuma
2019.03.15. 11:11
komposztálás
Fotó: Humusz Szövetség
Zöld oázis rejlik az emeletes házak között Buda egy zsúfolt részén: a kerti tóval, veteményessel, komposztládákkal körülvett Humusz Ház nemcsak környezetvédelmi, de szemléletformáló központ is.
Az 1995-ben alakult Humusz Szövetség székhelye régen bölcsődeként működött, megszűnése után egészen a kétezres évek elejéig, amíg a környezetvédő szervezet felújításért cserébe használatba nem vehette, üresen állt. A 2010 óta egyesületként működő szervezet a környezettudatosság népszerűsítése érdekében gyerekfoglalkozásokat, előadásokat tart, és tanácsadással is segítik a betérőket. 
„Közösségi komposztpont, környezeti tanácsadó iroda, hulladékos tanösvény működik itt, óvodai, iskolai foglalkozásokat, szülinapi zsúrokat, lakossági programokat szervezünk, de szívesen várunk bárkit, aki csak meg akar pihenni a fák alatt a kis kerti tó mellett, madárcsicsergést hallgatva”

- olvasható a honlapjukon.

A ház kerítése újrahasznosított műanyagból készült, az udvaron a virágágyás borosüvegből, a madáretető tejes dobozból, a sétány pedig bontott téglából van, a házban pedig a bútorok raklapokból készültek, amelyeket használt farmerekből varrt huzatok fednek – írta a G7.
zöld oázis Budán
Fotó: Humusz Szövetség
A kertet bárki használhatja hétköznap reggel 9 és délután 5 között, vannak, akik a tavacska melletti asztalnál reggelizni vagy ebédelni szoktak. Közösségi komposztálásra is van lehetőség, amivel a szövetség szerint sokat lehetne tenni a környezet tehermentesítéséért. A háztartási hulladék harmada szerves szemét, ennek leginkább környezetbarát kezelési módja a komposztálás, ami lényegében a természet újrahasznosító folyamata. A keletkező humusz a makro- és mikroelemek mellett morzsákká tapasztja a talaj apró szemcséit, serkenti a növények gyökereit, tápanyagokat juttat a talajban tevékenykedő mikroorganizmusoknak. A komposztálásra alkalmas, azaz a lebomló hulladékokat; a zöldséghéjtól a kávézaccig egy levegőző helyre kell gyűjteni, hogy az fél-egy éven belül humusszá alakuljon és visszakerüljön a természetbe. A szövetség 2011 óta komposztál, egy regisztráció után bárki elhozhatja a konyhai zöldhulladékát, majd elviheti a képződött humuszt. A szervezet szerint ezt akár a társasházak is megtehetnék, igaz, nyáron van egy kis „szaga”, de legfeljebb heti fél óra munkával, az oda nem való anyagok kiválogatásával az is kezelhető.

Miért jó komposztálni?

  • Csökkenteni lehet a termelt hulladékot
  • Vissza lehet juttatni a kerti és konyhai hulladékot a természetbe
  • Termékenyebbé lehet tenni a talajt, ezáltal a növények egészségesebbek lehetnek
  • Csökkenteni lehet a légszennyezést
  • Csökkenteni lehet a költségeket: kevesebb szemeteszsákot és virágföldet kell venni
  • Csökkenteni lehet a klímaváltozás hatásait, mert a humuszban gazdag talaj jobban elnyeli a szén-dioxidot.
Szerző

A 007-es ügynök is elektromos autóra vált

Publikálás dátuma
2019.03.14. 15:45
Illusztráció
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Elektromos autót fog vezetni James Bond a legújabb filmjében, hogy kidomborítsák a brit titkos ügynök környezetbarát karakterét - adta hírül a The Sun című brit bulvárlap.
A film rendezője, a környezetvédő Cary Fukunaga azt akarja, hogy Daniel Craig az Aston Martin első elektromos gépkocsiját, a Rapide E-t vezesse - olvasható a brit lapban. 
A korlátozott számban készülő Rapide E ára 250 ezer font és csupán 155 darabot fognak gyártani belőle.
"Fukunaga közvetlenül együtt dolgozik az Aston Martinnal, hogy elektromos autójuk egyikét megszerezze a forgatáshoz"

- mondta el egy bennfentes a lapnak.

 A gépkocsi egy akciógazdag jelenetsor középpontjában fog állni. James Bond, akiről köztudott, hogy pompás autókat vezet, ebben sem fog csalódni. Minden csúcstechnológiás kütyü benne lesz, ez az, amiért Cary harcolt, és Daniel valamint a producerek kiállnak mellette... Valamennyien hiszik, hogy eljött az idő arra, hogy a 007-es ügynök nulla kibocsátású gépkocsira váltson - tette hozzá. 
Az új Bond-filmet Shatterhand munkacímmel többszörös halasztás után a jövő hónapban kezdik forgatni.
Szerző

A betegségek és a halálozások negyedét a környezetszennyezés okozza

Publikálás dátuma
2019.03.14. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A megbetegedések és az idő előtti halálesetek egynegyedét világszerte a környezetszennyezés és a környezet rombolása okozza – olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerdán bemutatott jelentésében.
A levegő- és vízszennyezés, valamint az ökoszisztémák egyre fokozódó rombolása több milliárd ember életterét fenyegeti és befolyásolja, valamint jelentősen károsítja a világgazdaságot - írta a Híradó.hu. Az állandó gazdasági növekedésbe vetett hit a jövőbeli halálozási arányok, munkából való kiesések és egészségügyi kockázatok tekintetében értelmetlen – írták a szakértők.  
A Global Environment Outlook (GEO – Globális környezeti kilátások) című jelentésen 70 ország 250 kutatója dolgozott hat éven át. A tanulmány készítői adathalmazok révén értékelték a környezeti befolyások hatását több mint száz betegség kialakulására. Eredményük szerint 
a környezetszennyezés növekvő mértéke egy olyan világszintű járvány kialakulását támogatja, amely egyre nagyobb gazdasági károkat okozhat.

A jelentés szerint 2015-ben kilencmillió haláleset volt a környezetszennyezés számlájára írható. Ugyanakkor tovább nyílik a gazdagok és szegények közötti olló is – figyelmeztettek a tudósok. Az ipari országok túlfogyasztása, élelmiszer-pazarlása és szennyezése a szegényebb országokban éhezéshez, fokozódó szegénységhez és betegségekhez vezet. A szennyezett ivóvíz és a szegényes eszközök az egészségügyben évente mintegy 1,4 millió ember halálát okozzák. Még veszélyesebb a levegőszennyezés, amelynek évente 6-7 millió ember esik áldozatul. A vizekbe kerülő vegyi hulladékanyagok generációkon keresztül öröklődő egészségügyi problémákat okoznak. Az ipar, a mezőgazdaság és a fakitermelés által tönkretett talaj problémája ma már 3,2 milliárd embernek otthont adó területet érint.
A kutatók felhívták a figyelmet az élelmiszerekben nagy mértékben alkalmazott antibiotikumok következményeire. Az évszázad közepére az ebből származó rezisztencia oda vezethet, hogy a szuperbaktériumok válnak az idő előtti halálesetek fő okozóivá.
Szerző